Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Ιούν 2020
Άννα Ελεφάντη ( το κορίτσι του viral spot του Μωϋσή ): «Τα μεγάλα κανάλια λειτουργούν σαν κλακαδόροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Δε συγχώρεσαν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν … αριστερή παρένθεση»!
Κλίκ για μεγέθυνση
Άννα Ελεφάντη ( το κορίτσι του viral spot του Μωϋσή ): «Τα μεγάλα κανάλια λειτουργούν σαν κλακαδόροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Δε συγχώρεσαν ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ήταν … αριστερή παρένθεση»!

Ένας νεος άνθρωπός με πολύ ταλέντο αλλά και άποψη για τα κοινά, η καλλιτέχνης και δημιουργός Άννα Ελεφάντη, η πρωταγωνίστρια του σποτ που κυνηγάει τα ουρανοκατέβατα ευρώ για να υμνήσει τον νέο «Μωυσή» και έχει γίνει viral στα social media με πάνω από 1 εκ views στις πρώτες μολις μέρες προβολής, μίλησε στο documento documento και τον Παναγιώτη Φρούντζο για όλα. Μεταξύ άλλων και για το γιατί κατά της γνώμης της ξεσήκωσε τόση αντίδραση το ομολογουμένως πλεόν επιτυχημένο πολιτικό σποτάκι.

 

Βρεθήκατε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ. Κάποιοι θεώρησαν την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία…

Πρέπει να κρίνουμε τα πράγματα, τις καταστάσεις και τους ανθρώπους ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Είμαστε αντιμέτωποι με μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Οι ακρότητες λοιπόν ξεκινούν από την κυβέρνηση. Επομένως δεν θα πω ότι το σποτάκι ήταν ακραίο, αλλά ότι ακραίο είναι αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Ένα κομμάτι της κυβερνητικής πολιτικής ακουμπά την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό των απόψεων. Το σποτ είχε σκοπό να προκαλέσει. Αλλά όχι να προκαλέσει για να προκαλέσει· ουσιαστικά έφερε στην επιφάνεια ένα φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με την καταστρατήγηση του συντάγματος. Είναι σαφές, ας πούμε, ότι στους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους των ΜΜΕ να υποβαθμίζουν ό,τι συμβαίνει από την πλευρά της αντιπολίτευσης και να αναδεικνύουν –ξεπερνώντας ακόμη και το πλαίσιο μιας ακραίας φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας– ό,τι αφορά την κυβέρνηση.

Τι πέτυχε λοιπόν αυτό το σποτ;

Ανέδειξε μια συζήτηση, έναν προβληματισμό, μια αγωνία η οποία υπάρχει στην κοινωνία. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Γι’ αυτό όσο κι αν προσπάθησε το δεξιό μπλοκ να το υποτιμήσει, να το εξευτελίσει, να το θεωρήσει λαϊκίστικο, να το χαρακτηρίσει αντιαισθητικό, απέτυχε. Είναι ενδεικτικό της διάθεσης του κόσμου το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που οργάνωσε σάιτ αθηναϊκού free press εντύπου. Ο κόσμος συμφώνησε ότι έπρεπε επιτέλους όχι μόνο να ειπωθεί μια αλήθεια, αλλά να ειπωθεί μια αλήθεια με τέτοιον τρόπο: μαχητικό, εξωστρεφή και, κατά τη γνώμη μου, επιθετικό. Δεν μπορεί συνέχεια να είσαι σε αμυντική στάση· τα πράγματα είναι ακραία. Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει έρθει για να σαρώσει και η Αριστερά οφείλει να ανοιχτεί στην κοινωνία με αυτοπεποίθηση και να δώσει φωνή σε αυτούς που υφίστανται την κοινωνική ανισότητα, την επισφάλεια, την αγωνία, την αδικία. Όσο χειραγωγούνται τα Μέσα και καταστρατηγείται η ελευθεροτυπία αυτοί οι άνθρωποι δεν θα βρίσκουν διαύλους επικοινωνίας για να δημοσιοποιούν τα αιτήματά τους.

 

Η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε αμέσως, το ίδιο και ένα κομμάτι της Αριστεράς το οποίο επικέντρωσε την κριτική του στην αισθητική του σποτ.

Υπάρχει ένα κομμάτι της Αριστεράς το οποίο κατανοώ βαθύτατα. Το κατανοώ ως άνθρωπος του πολιτισμού που ενδεχομένως να ένιωθε αντίστοιχη αμηχανία αν υπήρχε ένα σποτ που αφορούσε εργαζόμενους στον πολιτισμό. Από εκεί και πέρα η συζήτηση που ξεκίνησε περί αισθητικής πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχουμε συνηθίσει η Αριστερά να κάνει σάτιρα και μάλιστα με τέτοιον τρόπο. Από την άλλη υπήρξε μια συντεχνιακή συσπείρωση στη λογική να προφυλάξουμε τα του οίκου μας. Και αυτό το κατανοώ. Νομίζω βέβαια ότι κανένας δημοσιογράφος ο οποίος πιστεύει πως δεν χειραγωγείται και επιτελεί έργο –γιατί η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα– δεν ένιωσε ότι προσβάλλεται. Απλώς υπήρξε μια αυτόματη αντίδραση: να προστατέψει το σπίτι του. Το κατανοώ. Ηταν αναμενόμενο να συμβεί.

Ναι, αλλά όταν αντιλαμβάνεσαι ότι τα θεμέλια του σπιτιού σου είναι σαθρά δεν προχωράς σε επαναθεμελίωση;

Συμφωνώ απόλυτα. Από εκεί και πέρα λοιπόν έχει να κάνει με τη διάθεση καθενός και καθεμίας να προχωρήσει σε κριτική και αυτοκριτική για να μπορεί να ξεχωρίσει το μέσο από το περιεχόμενο και τον σκοπό. Όπως δεν θέλουν οι δημοσιογράφοι να τους τσουβαλιάζουν –κάποιοι θεώρησαν πως το σποτ τους τσουβαλιάζει–, έτσι κι εγώ αποφεύγω να γενικεύω. Είμαι βέβαιη ότι πολλές και πολλοί δημοσιογράφοι δεν θεώρησαν ότι θίγονται. Απεναντίας, είπαν ότι επιτέλους ειπώθηκε η αλήθεια έτσι όπως τη βιώνουμε εμείς ως εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης. Μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα θύματα της στρεβλής ενημέρωσης είναι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι. Το σποτ είναι ξεκάθαρο. Γιατί δεν παρουσιάζει μόνο την προσομοίωση μιας δημοσιογράφου από μεγάλο κανάλι. Η εικόνα συνοδεύεται και από ένα κείμενο το οποίο είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να εθελοτυφλείς για να μη βλέπεις, να μην ακούς, να μην καταλαβαίνεις ότι αναφέρεται ουσιαστικά στα μεγάλα κανάλια, τα οποία αυτήν τη στιγμή λειτουργούν σαν εντεταλμένοι κλακαδόροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κόσμος δεν ενημερώνεται πολύπλευρα αλλά μονομερώς.

Δεν έχει ευθύνη ο κόσμος να αναζητήσει την πληροφορία;

Έχει. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Όταν καθημερινά δέχεσαι βομβαρδισμό ξεκάθαρης και ακραίας προπαγάνδας είναι πάρα πολύ δύσκολο αν ταυτόχρονα έχεις να κουβαλήσεις μια καθημερινότητα στην πλάτη σου που είναι μέσα στην επισφάλεια και την αγωνία για το αύριο. Σε αυτήν τη συνθήκη λοιπόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσλαμβάνεις την πραγματικότητα με διαύγεια. Καθώς οι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, δεν είναι τυχαίο ότι η προπαγάνδα τους εμπεριέχει τον τρόμο, την αγωνία. Θέλουν ο κόσμος να ζει σε αυτήν τη συνεχόμενη αγχωτική συνθήκη. Για να μην τους επιτρέπεται να φτάσουν στην καρδιά του προβλήματος.

Πάντως η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε ακαριαία στην περίπτωση του σποτ. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστα τα αντανακλαστικά της.

Ακριβώς! Η ΕΣΗΕΑ έβαλε θεαματικό αυτογκόλ. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η ιστορία με τη λίστα Πέτσα τόσο καιρό και να μην αντιδρά και μέσα σε λίγες ώρες να στέλνει ανακοίνωση στον Σκουρλέτη για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απίστευτα μεροληπτική στάση. Και νομίζω ότι ήταν τεράστιο αυτογκόλ γιατί επιβεβαίωσε όσα καταμαρτυρεί αυτό το σποτ. Ήρθε και κούμπωσε το σποτ με την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ ύστερα από τόσες ημέρες σιωπής για τη λίστα του Πέτσα και έπειτα από τόσα άλλα που έχουν συμβεί μέσα στον χρόνο.

Βλέποντας ότι η αντίδρασή τους δεν έπεισε τον κόσμο άρχισαν να δουλεύουν την κατηγορία του αντισημιτισμού.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ το οποίο απαρτίζεται από επιχειρηματίες, μιντιάρχες, πολιτικούς δεν συγχωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αντιμετώπιζαν σαν αριστερή παρένθεση. Δεν του συγχώρησαν ποτέ ότι δεν υπήρξε παρένθεση αλλά διακυβέρνησε, καταφέρνοντας μάλιστα να συμμαζέψει λίγο τα του οίκου μας. Είναι το βαθύ κράτος και θα χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μείνουν σε αυτό που μόλις ανέφερες. Ήδη έχει αρχίσει ο τηλεκανιβαλισμός και μια ιστορία που πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθεί σε μεγάλες ακρότητες. Θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Είναι ανήθικοι άνθρωποι. Δεν τους απασχολούν η ηθική, το όραμα, η πολιτική ιδεολογία· έχουν ανοιχτές επιταγές που θέλουν να τις υπογράψουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Επομένως νομίζω ότι το θέμα με τον αντισημιτισμό είναι ένα πρώτο κομμάτι μιας επίθεσης η οποία θα έχει συνέχεια. Μην ξεχνάς ότι για τρεις μήνες τόσο οι πολιτικοί όσο και η κοινωνία είχαν κατεβάσει τους τόνους επειδή υπήρχε το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης. Πλέον οι μάσκες πέφτουν, πλέον μπαίνουμε σε μια κανονικότητα –μένει να δούμε πόσο… κανονική είναι αυτή η κανονικότητα– και από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει μια μάχη που θέλει πολλή προσοχή γιατί ξέρουμε πολύ καλά τα μέσα του δεξιού μπλοκ. Πλέον ξεκινά η μάχη που θα δοθεί με πολύ σκληρούς όρους.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη στο documentonews.gr
πηγη:
Tuesday, 30 June 2020, 15:03

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου