«Ποτέ δεν πίστευα και ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015 ότι 4 χρόνια μετά θα βρισκόμουν εδώ και θα παραλάμβανα αυτό το Βραβείο από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας. Ποτέ μην λες ποτέ», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την απονομή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ του Βραβείου Ewald von Kleist στο Μόναχο.

Οι δύο ηγέτες τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με το εν λόγω βραβείο στο παρελθόν έχουν βραβευτεί σημαντικές προσωπικότητες με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, καθώς απονέμεται σε ηγέτες που συμβάλουν στην επίλυση διαφορών για τη διεθνή συνεννόηση.

 

«Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα όχι ως μια αφηρημένη έννοια, αλλά την ελπίδα ως μια συγκεκριμένη προοπτική, που βασίζεται σε πραγματικές λύσεις και συμβιβασμούς, μια ελπίδα που βασίζεται στο κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα, βασίζεται στη φιλία και στις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σημείωσε ακόμα πως οι νέοι της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας θα χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον. «Το πιο σημαντικό Βραβείο για εμάς είναι ότι βάζουμε τα θεμέλια για την πραγματική φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Και πιστεύω ότι και οι δυο το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Αυτό το Βραβείο δεν ανήκει σε μας αλλά ανήκει στους λαούς μας και στο μέλλον των λαών μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαστε εδώ απόψε με τον Αλέξη για να σας μιλήσουμε για τα Βαλκάνια του μέλλοντος» είπε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του μετά την απονομή του βραβείου. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, επικέντρωσε σε τρεις λέξεις κλειδιά: Ελπίδα, διάλογος και συνεργασία. «Είναι καιρός επιλογής: μπροστά ή πίσω» συμπλήρωσε.

 
 
 
 

Η ομιλία Τσίπρα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην 55η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, τόνισε πως τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω, είπε Αλέξης Τσίπρας.

 

Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και «βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής, ανέφερε, σημείωνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας. Η ανθρωπότητα ανθίζει μέσα από την εταιρική σχέση και τη συνεργασία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόοδος έρχεται μέσω της συλλογικής προσπάθειας, του διαλόγου και της συνεργασίας, πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», επισήμανε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη. «Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

 
 
 
 

Συνάντηση με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών. Συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018. Τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενέργειακης πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολικη Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλα και σε περιφερειακά ζητήματα. Οι γερουσιαστές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ενώ εξήραν τις προσπάθειες της κυβέρνησης τοσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας.

πηγη:https://tvxs.gr