Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 01 Ιαν 2020
Guardian: Ανησυχία από την αύξηση της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση
31.12.2019, 18:27

 

 
 

Ανησυχητική χαρακτηρίζει την αύξηση των κρουσμάτων αστυνομικής βαρβαρότητας και παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων η βρετανική εφημερίδα, κάνοντας μία ανασκόπηση των τελευταίων βίαιων περιστατικών.

Η δημοσιογράφος του Guardian, Έλενα Σμιθ, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, μίλησε με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και με συνάδελφο από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και καταγράφει τις καταγγελίες και την αυξανόμενη ανησυχία.

Γράφει ο Guardian:

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιαστές και η αριστερή αντιπολίτευση της χώρας διαμαρτύρονται για αυτό που έχει αρχίσει και θεωρείται ως υπερβολική χρήση βίας από τις Αρχές. Παρά την ευρεία απαγόρευση στην Ευρώπη, η χρήση πλαστικών σφαιρών δημιούργησε μεγάλη ανησυχία.

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας περιέγραψε την αύξηση της βίας ως «εξαιρετικά ανησυχητική». Η Ειρήνη Γαϊτάνου αναφέρει «υπάρχει σημαντική αύξηση σε τέτοια περιστατικά τους τελευταίους μήνες και είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αντανακλούν συστημικά προβλήματα της ελληνικής αστυνομίας σχετικά με τη βία και την ενδημική ατιμωρησία». Η οργάνωση έχει ήδη ζητήσει από τις αρχές να ερευνήσουν τις καταγγελίες με τρόπο εξονυχιστικό, ανεξάρτητο και αμερόληπτο. 

Περιστατικά αστυνομικής βαρβαρότητας έχουν καταγραφεί σε βίντεο και έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από τότε που η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη διαδέχθηκε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Εκλεγμένη με μία πλατφόρμα «νόμος και τάξη» και με υποσχέσεις να αντιμετωπίσει την ριζοσπαστική αριστερά και τις καταλήψεις αναρχικών όπου μένουν πρόσφυγες στα Εξάρχεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να έχει δώσει λευκή επιταγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων καταστολής έχουν αυξηθεί από τον Αύγουστο όταν ξεκίνησαν η κυβέρνηση πέρασε την κατάργηση του ασύλου.

Για πολλές γενιές αριστερών φοιτητών το πανεπιστημιακό άσυλο θεωρούνταν ένα κερδισμένο δικαίωμα μετά την κατάρρευση της δικτατορίας του 1974 που επήλθε λίγους μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ο Μητσοτάκης, όμως, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε κλίμα ανομίας και υποστήριξε ότι το άσυλο έχει καταστρατηγηθεί με τα πανεπιστήμια να μετατρέπονται σε χώρους πώλησης ναρκωτικών και εργοστάσια κατασκευής μολότοφ. Υποστήριξε, ακόμη, ότι το αποτέλεσμα ενός πιο ελεύθερου περιβάλλοντος είναι οι εκτεταμένες καταστροφές σε τράπεζες και ιδιωτικές περιουσίες.
Όμως η στάση αυτή του πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει φέρει μία σειρά από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαντούν οι επικριτές του.

Αυτόν τον μήνα, χωρίς πρότερη ενημέρωση ή ένταλμα, οι ειδικές δυνάμεις μπούκαραν σε σπίτι στο Κουκάκι με την επίφαση ότι γειτνίαζε με μία κατάληψη που ήθελαν να εκκενώσουν.

Ο Δημήτρης Ινδαρές, γνωστός σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης του σπιτιού, συνελήφθη, δέθηκε πισθάγκωνα και τραυματίστηκε. Το περιστατικό προκάλεσε κατακραυγή με εισαγγελέα να διατάζει έρευνα.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία είχε ένταλμα. Αργότερα, όμως, την ίδια ημέρα καταγγέλθηκε ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα όταν η αστυνομία εισέβαλε σε άλλη κατάληψη. Νοσηλεύθηκε με σοβαρά τραύματα στο στήθος ανέφεραν οι γιατροί.

Τη στιγμή που αναρχικοί έκαψαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Εξάρχεια, μέσα της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν αναφορές για άτομα των δυνάμεων καταστολής που κρατούσαν τα όπλα MR35. Το όπλο αυτό εκτοξεύει πλαστικές σφαίρες 35χιλιοστών και φέρεται να μην είναι θανατηφόρο, όμως συγκρίνεται με… γροθιά από τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή του μποξ, Μάικ Τάισον.

Σε μία κίνηση αλληλεγγύης, αναρχικοί στο Βερολίνο κατέλαβαν το ελληνικό προξενείο στη γερμανική πόλη, ενώ η δημόσια κατακραυγή δεν φαίνεται να κοπάζει.

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν την κριτική προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μόλις ανοίξει εκ νέου το κοινοβούλιο, η Αριστερά ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία πως γέρνει υπερβολικά προς τη συντηρητική της βάση.

Παρά το γεγονός ότι είναι επικεφαλής της φιλελεύθερης τάσης του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επίσης κρατήσει σκληρή στάση σε θέματα μετανάστευσης, αυξάνοντας τους ελέγχους στα σύνορα και ανακοινώνοντας τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τα οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα λειτουργήσουν ως φυλακές.

Ο Τσίπρας, ο οποίος μέχρι πρότινος κρατούσε σε χαμηλούς τόνους την αντιπολίτευση, αύξησε την πίεση κατηγορώντας τις αρχές ότι συμπεριφέρονται σα να βρίσκονται σε «κατακτημένη χώρα». «Αυτή η επίδειξη αστυνομικής βίας στοχεύει στην υποστήριξη βάρβαρων πολιτικών και στην καταπίεση των αντιδράσεων που αυτές δημιουργούν» έγραψε στο Twitter. 
  
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τις τακτικές αυτές όχι μόνο ως ασυγχώρητες, αλλά και ως αντιπαραγωγικές σε μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα φέρει τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου.

Υπάρχουν, ακόμη, αναφορές για ξεγύμνωμα διαδηλωτών από την αστυνομία. Σε ένα περιστατικό που πήρε μεγάλη έκταση ένας πρωτοετής φοιτητής προσήχθη από την αστυνομία σε μία στάση λεωφορείου στην Αθήνα. Τον έβρισαν για ώρες μέχρι που τον διέταξαν να γδυθεί και τον άφησαν με τα εσώρουχα και τις κάλτσες του.

Μία 19χρονη φοιτήτρια ανέφερε πως, απροκάλυπτα, προσήχθη από την αστυνομία μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Η νεαρή, η οποία υπέστη τραύματα στα χέρια, περιέγραψε πώς εκείνη και δεκάδες άλλοι οδηγήθηκαν σε ένα υπόγειο πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας, τον δρόμο όπου φοιτητές βασανίζονταν συστηματικά στη διάρκεια της χούντας, όπου την έδεσαν με χειροπέδες. Η ίδια ανέφερε σε ΜΜΕ ότι «νόμιζα ότι θα πέθαινα».

Την επόμενη ημέρα όταν οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, δημοσιογράφοι περιγράφουν τις σκηνές χάους ότι μία ομάδα των ΜΑΤ άρχισε να δέρνει αδιακρίτως φίλους και συγγενείς τους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Η Γιώτα Τέσση, δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», μίας από τις λίγες εφημερίδες της αντιπολίτευσης, έγραψε για την αστυνομική βία και αναφέρει ότι τα ΜΑΤ κραδαίνοντας τα γκλομπ και χωρίς προφανή λόγο άρχισαν να χτυπούν το πλήθος, ανάμεσά τους και δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο. «Ένας αστυνομικός ανέφερε “εάν κάποιος με φτύσει, δεν θα τον φτύσω. Θα τον χτυπήσω με ό,τι έχω, ακόμη και στο κεφάλι”» θυμάται χαρακτηριστικά και προσθέτει «Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικό γιατί η βία φέρνει βία και εάν συνεχιστεί θα επαναφέρει το σκοτεινό μας παρελθόν και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τότε».

Ως απάντηση η κυβέρνηση δημιούργησε μια επιτροπή με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο για να επιβλέπει τα περιστατικά αστυνομικής βίας. Όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το μέτρο αυτό θα ηρεμήσει τα πνεύματα. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μετά το περιστατικό στο Κουκάκι, ο Αλιβιζάτος προειδοποίησε ότι δεν θέλει να θεωρηθεί η επιτροπή ως «άλλοθι για την απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου