Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Δεκ 2019
Κωλοτούμπες στην προανακριτική
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Νίκος Μανιαδάκης αρχικά υποστήριξε ότι, πριν γίνει καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι δεν ήταν, αλλά είχε προ 20ετίας μια μικρή συνεργασία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.12.2019, 10:39

 


Ο μάρτυρας δεν έδωσε καμιά απάντηση γιατί ως προστατευόμενος με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» κατέθεσε κατά πολιτικών προσώπων και στη συνέχεια ως κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης εμφανίζει άλλη εκδοχή ● Εκτός από σειρά αντιφάσεων στις καταθέσεις του Ν. Μανιαδάκη, αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι αστυνομικός, τον οποίο είχε γνωρίσει στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων, του μετέφερε τις καταθέσεις των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε σειρά αντιφάσεων υπέπεσε ο μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης, κατά την πρώτη του κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για δωροδοκία και ψευδορκία επανέλαβε αρχικά την καταγγελία του ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τού άσκησε πιέσεις προκειμένου να μιλήσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, σκορπώντας ικανοποίηση στους βουλευτές της Ν.Δ. που επιχειρούν να τεκμηριώσουν την άποψη περί σκευωρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας δεν έδωσε καμιά απάντηση στο γιατί ως προστατευόμενος με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» κατέθεσε κατά πολιτικών προσώπων και στη συνέχεια ως κατηγορούμενος εμφανίζει άλλη εκδοχή.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ειδικά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή τετράωρη κατάθεσή του, ο κ. Μανιαδάκης περιορίστηκε μόνο να πει ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει, διότι είναι κατηγορούμενος και έχει μηνυθεί από πολιτικούς, χωρίς ωστόσο να τα αναιρέσει.

«Οποια πέτρα και αν σηκώσεις, από κάτω είναι ο Μανιαδάκης», σχολίαζαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για αναξιόπιστο μάρτυρα που δικαίως είναι κατηγορούμενος. Αλλες πηγές δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους ότι η κατάθεση Μανιαδάκη όλως τυχαίως ταιριάζει πλήρως και στο πολιτικό αφήγημα που επιθυμεί να δώσει η Ν.Δ. στην υπόθεση.

«Μαϊμού» καθηγητής

Θυμίζοντας την πρόσφατη υπόθεση με το –μη– πτυχίο του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο μάρτυρας αρχικά υποστήριξε ότι, πριν γίνει καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι δεν ήταν, αλλά είχε προ 20ετίας μια μικρή συνεργασία.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υποστήριξε αρκετές φορές στην κατάθεσή του ότι είχε προσέλθει αυτοβούλως στις εισαγγελικές αρχές τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ, για να διαμαρτυρηθεί στη συνέχεια ότι τον πίεζαν ασφυκτικά.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ήταν σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας επί διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά πάντοτε άμισθος. Επίσης, ότι δεν είχε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο ούτε ήταν σύμβουλός του, παρά τα όσα έχουν γραφτεί και παρ’ όλο που οι αρχές τον πίεζαν να δώσει στοιχεία εναντίον του. Οπως πρόσθεσε σε άλλο σημείο, είχε επαφές μόνο με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Στην κατάθεσή του, στην οποία κάποια στιγμή ο ίδιος φορτίστηκε έντονα, υποστήριξε ότι είναι κατηγορούμενος χωρίς να έχει βρεθεί κάτι εναντίον του από ελέγχους που έχουν κάνει σε λογαριασμούς και στα αρχεία του, τα οποία, όπως είπε, φτάνουν τα 6.500 και περιλαμβάνουν όλες τις επικοινωνίες του υπουργείου Υγείας με την τρόικα για τη φαρμακευτική πολιτική και τις τιμές των σκευασμάτων.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο ίδιος αυτοβούλως προσήλθε στην Εισαγγελία Διαφθοράς επί Ελένης Ράικου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τραυματική την εμπειρία κατάθεσής του στους βοηθούς της, ενώ δεν κατέθεσε τίποτα για ύποπτες κινήσεις πολιτικών.

Στη συνέχεια προσήλθε εκ νέου –και πάλι αυτοβούλως– επί Ελένης Τουλουπάκη, όπου, όπως υποστήριξε, δέχτηκε έντονες πιέσεις για να δώσει στοιχεία για πέντε πολιτικά πρόσωπα: Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα και Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε ότι του ζήτησαν να συνδέσει με το επιστημονικό του υπόβαθρο νόμους, υπουργικές αποφάσεις και δημοσιεύματα, ώστε να «δεθεί» η υπόθεση για έκνομες ενέργειες πρώην υπουργών.

Στη συνέχεια οι καταθέσεις συνεχίστηκαν εκτός Εισαγγελίας, σε ένα διαμέρισμα επί της οδού Μιχαλακοπούλου, όπου οι πιέσεις εντάθηκαν για τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη.

Οπως είπε, η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη τον προέτρεψε να μπει τόσο στο ελληνικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων όσο και στο πρόγραμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2017, ενώ θα υπάρξει και οικονομικό όφελος από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος στην αρχή ήταν αρνητικός, αλλά στη συνέχεια είπε ότι πείστηκε. Η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη, υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε ασόβαρες τις κατηγορίες ότι μέσω εταιρείας της συζύγου του δωροδοκούσε τον Ανδρέα Λοβέρδο, λέγοντας ότι το όνομα της γυναίκας του δεν είναι Ψημίτη. Πρόσθεσε ότι και ο προστατευόμενος μάρτυρας που τα κατέθεσε αυτά, αργότερα τα αναίρεσε.

Στις ΗΠΑ

Οταν πήγε τον Αύγουστο του 2018 στις ΗΠΑ (Νιου Τζέρσεϊ), οι αμερικανικές αρχές τον πίεσαν εκ νέου να δώσει στοιχεία, δείχνοντάς του μια κατάθεση που μιλούσε για δωροδοκία Λοβέρδου. Εκανε λόγο για ψέματα, τα οποία, όπως είπε, είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ακόμη, υπονοώντας προχειρότητα εκ μέρους των ελληνικών αρχών, ότι είχε συναντηθεί στην Εισαγγελία και στη ΓΑΔΑ με τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και τη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην στελέχη της Novartis που έχουν ήδη καταθέσει στην προανακριτική.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι αστυνομικός, τον οποίο είχε γνωρίσει στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων, του μετέφερε τις καταθέσεις των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων.

Στο τέλος φέρεται να υποστήριξε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τού διαμήνυσε πως έχει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του και ότι καλύπτει πολιτικά πρόσωπα με τα οποία μπορεί να είχε σχέση, υπονοώντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την πλευρά Μανιαδάκη να θέτει ζήτημα παρουσίας του δικηγόρου του και γνωστού ποινικολόγου, Θεόδωρου Μαντά. Το αίτημα στήριξε μόνο η Ν.Δ., καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση διαφώνησε, επιμένοντας να ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία. «Αποσύραμε το αίτημα για να διευκολύνουμε τη διαδικασία», σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Μαντάς.

Η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί σήμερα στις 5.00 το απόγευμα.
https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου