Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 30 Απρ 2024
Κάτοικοι Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο UPD
Κλίκ για μεγέθυνση
Ούτε 50 χιλιάδες δε γράφτηκαν από την ομογένεια

 

Τσάμπα οι περιοδείες στα μήκη και πλάτη της γης για τη διαφήμιση του νεοσύστατου τρόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ● Από ευρωπαϊκές χώρες οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι ομογενείς

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών epistoliki.ypes.gov.gr.

Και παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ομογενών από ολόκληρο τον πλανήτη - ακούστηκαν εντυπωσιακές κι εξωτικές χώρες όπως Παπούα/Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα και Βιετνάμ - μόλις το 1/4 αυτών που ενεγράφησαν στο σύστημα ανήκουν στους Έλληνες του εξωτερικού. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής, τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας.

Ο ακριβής αριθμός των εγγεγραμμένων διαμορφώθηκε λοιπόν στους 202.556, καθώς σε διάστημα 70 ημερών από την έναρξη λειτουργίας της, η πλατφόρμα κατέγραψε 153.322 αιτήσεις εγγραφής από κατοίκους της επικράτειας και μόλις 49.234 από Έλληνες του εξωτερικού. Αυτό φυσικά που τονίζει το Μαξίμου είναι η αύξηση 280% του αριθμού των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού, σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, όταν ωστόσο δεν υπήρχε επιστολική ψήφος και ο εκλογέας ήταν υποχρεωμένος να μεταβεί αυτοπροσώπως στο πλησιέστερο - εφόσον υπήρχε - εκλογικό τμήμα για να ασκήσει το δικαίωμά του στο εκλέγειν.

Συνολικά, οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Οι χώρες που κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών ήταν η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου νομοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου, δίνοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες εκλογείς, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, να συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, ικανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημα της Διασποράς, αλλά κυρίως των πολιτών της χώρας που εργάζονται εποχικά, που φοιτούν σε πανεπιστήμια, που δεν μπορούν να βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στον τόπο της δηλωμένης διαμονής τους.

Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Φεβρουαρίου και δύο μήνες αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είχε ξεπεράσει τους 100.000 ενώ χθες, καταληκτική ημερομηνία για τις εγγραφές, οι εγγεγραμμένοι ξεπέρασαν τους 200.000. Σε μόλις 10 ημέρες σημειώθηκε ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εγγραφών η οποία ξεπέρασε το 100%.

Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν προβλεφθεί πρόσθετοι πληροφοριακοί πόροι προκειμένου η πλατφόρμα να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς στη μεγάλη πίεση που δέχτηκε λόγω της ταυτόχρονης υποβολής αιτήσεων.

Εντός του Μαΐου, οι εκλογείς θα παραλάβουν τους φακέλους της επιστολικής ψήφου - με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο - οι οποίοι θα πρέπει να επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και να φτάσουν στα κέντρα διαλογής έως τις 17.00 της 8ης Ιουνίου, παραμονή των Ευρωεκλογών.

Την αναντιστοιχία μεταξύ ομογενών και πολιτών εντός επικράτειας στα τελικά αποτελέσματα επισημαίνει η τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τον βαθμό επιρροής σε αυτά του σκανδάλου διαρροής emails και ζητάει από την αρμόδια υπουργό απαντήσεις, εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις. Παράλληλα, η Γιώτα Πούλου καλεί «τους πολίτες που διαμένουν εντός της χώρας, αλλά μακριά από την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι, να εκμεταλλευθούν ακόμα και τη σημερινή μέρα για να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών και να καταθέσουν, έτσι, την ψήφο τους στις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου».

Δήλωση της βουλευτή Βοιωτίας Γιώτας Πούλου,

Τομεάρχη Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ​για τις εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Ιδού τα αποτελέσματα, κυρία Κεραμέως!

Τα μεσάνυχτα της 29ης προς 30η Απριλίου έκλεισε η πύλη εγγραφής στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για την επιστολική ψήφο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, συνολικά 202.556 πολίτες ενεγράφησαν, εκ των οποίων 153.332 (75,7%) εκλογείς εντός της Επικράτειας και μόλις 49.234 (24,3%) του Εξωτερικού.

Είναι σαφές ότι οι ανωτέρω αριθμοί και ποσοστά δεν περιγράφουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, για έναν νόμο που θα διευκόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, κυρίως κατοίκους εξωτερικού, να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία - και παρά τις δαπανηρές μετακινήσεις ανά την υφήλιο, της υπουργού.

Είναι εξίσου σαφές ότι η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού από το ΥΠΕΣ προς τη Ν.Δ. και την ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αποθάρρυνε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, κατοίκων εξωτερικού, αλλά όχι μόνο, από το να κάνουν χρήση της σχετικής πλατφόρμας. Οι πολίτες δικαιολογημένα ανησυχούν για το εάν τα προσωπικά τους δεδομένα είναι ασφαλή και για το ποια χρήση τους μπορεί να γίνει χωρίς τη γνώση και τη συναίνεσή τους.

Η κα Κεραμέως οφείλει να δώσει απαντήσεις, εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις. Η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος πλήττεται βαθιά, όταν αυτό γίνεται εκλογικό παράρτημα του κυβερνώντος κόμματος.

Τέλος, καλούμε τους πολίτες που διαμένουν εντός της χώρας, αλλά μακριά από την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι, να εκμεταλλευθούν ακόμα και τη σημερινή μέρα για να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών και να καταθέσουν, έτσι, την ψήφο τους στις κρίσιμες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Μακριά από το σπίτι, αλλά όχι από την κάλπη!

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου