Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Δύο χρόνια συνεχούς βίας στο Αιγαίο
Κλίκ για μεγέθυνση












Ο επικαιροποιημένος διαδραστικός χάρτης της ομάδας Alarm Phone καταγράφει 141 περιστατικά παραβίασης δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τον Μάρτιο του 2020





10.08.2022, 10:55
 
Από τον Μάρτιο του 2021 ώς τον Μάρτιο του 2022 έχει 62 καταγραφές για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των ελληνικών, κυρίως, αρχών -συχνά με την αρωγή της Frontex- καθώς καθυστερούν ή αρνούνται να προχωρήσουν σε διάσωση, συχνά με οδυνηρά αποτελέσματα.

Αλλα 62 περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνικά σύνορα φέρνει στο φως η αναλυτική έκθεση της ομάδας Alarm Phone που καταγράφει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για να προβούν σε διάσωση. Η έκθεση, που καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2021 ώς τον Μάρτιο του 2022, περιλαμβάνει περιστατικά επαναπροωθήσεων και βίας στα σύνορα εκ μέρους των ελληνικών, κυρίως, αρχών -συχνά με την αρωγή της Frontex- και καθυστέρησης ή άρνησης των αρχών να προχωρήσουν σε διάσωση, συχνά με οδυνηρά αποτελέσματα.

H έκθεση με τίτλο «Τα εγκλήματα στα σύνορα συνεχίζονται: δύο χρόνια συστηματικής βίας στο Αιγαίο» είναι η συνέχεια της καταγραφής των βίαιων πρακτικών στα σύνορα που ξεκίνησε πέρυσι η ομάδα Alarm Phone με την προηγούμενη έκθεσή της (Μάρτιος 2020-Μάρτιος 2021) και αναδείκνυε 79 περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθώντας το νήμα των βίαιων και συχνά θανατηφόρων πρακτικών, η έκθεση συνοδεύεται από έναν διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας, στον οποίο ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί για να ενημερωθεί εκτενώς για τα περιστατικά που κατέγραψε η ομάδα, με βάση το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων, τι συνέβη κατά την επικοινωνία της ομάδας με τις αρμόδιες αρχές και ποια ήταν η έκβασή τους.

Παρά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, τον περασμένο Απρίλιο, όπως υπογραμμίζει η ομάδα, η κανονικοποίηση των επαναπροωθήσεων και η ατιμωρησία συνεχίζονται. Παρά τις αμέτρητες καταγγελίες, τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που φτάνουν στη δημοσιότητα για βίαιες πρακτικές σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να συνεργάζονται «για να αποτρέψουν ανθρώπους από το να φτάσουν στην Ευρώπη με επαναπροωθήσεις, ποινικοποίηση, αυθαίρετη κράτηση, χρήση υπέρμετρης βίας και επιτήρηση [...] Δεν υπάρχει έλλειψη στοιχείων αλλά απουσία συνεπειών για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων, δηλαδή την ελληνική ακτοφυλακή, τις ελληνικές αρχές και τη Frontex που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση», επισημαίνει η ομάδα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον πρόσφυγα Αλαά Μοχάμεντ αλ Μπακρί που έχασε τη ζωή του σε νησίδα του Εβρου στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, αφού οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να του παράσχουν ιατρική περίθαλψη. Ο Σύρος πρόσφυγας έμεινε στον Εβρο περίπου τέσσερις μέρες. Βρέθηκε ημιλιπόθυμος με βαρύ κρύωμα από τρεις άλλους πρόσφυγες και επικοινώνησαν με την Alarm Phone στις 30 Αυγούστου 2021, η οποία ειδοποίησε αμέσως τις αρχές. «Οταν τελικά δεν τους βοήθησε κανείς, οι πρόσφυγες παραδόθηκαν στην αστυνομία για να τον βοηθήσουν. Τελικά, τέθηκαν υπό κράτηση και τους επαναπροώθησαν στη νησίδα μαζί με άλλους πρόσφυγες», εξηγεί η ομάδα.

Ειδική αναφορά γίνεται και στις κλήσεις που έχει δεχθεί η ομάδα τους τελευταίους μήνες από πρόσφυγες που σύμφωνα με το γεωγραφικό τους στίγμα εντοπίζονται στο Ιόνιο πέλαγος, στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν από την Τουρκία ή τον Λίβανο απευθείας στην Ιταλία. Από τις αρχές του Ιουνίου του 2021 η Alarm Phone έχει ειδοποιηθεί για περισσότερες από 30 βάρκες σε κίνδυνο που έπλεαν στα ανοιχτά του Ιονίου. Η ομάδα συμπεραίνει πως η πρακτική των επαναπροωθήσεων και οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα καμπ είναι ο βασικός λόγος που οι πρόσφυγες επιλέγουν αυτή την επικίνδυνη και μεγάλη διαδρομή διάρκειας περίπου εφτά ημερών, στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν τις ελληνικές αρχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 154 προσφύγων που στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 επέβαιναν σε ιστιοφόρο στο Ιόνιο με προορισμό την Ιταλία και ειδοποίησαν την Alarm Phone για βοήθεια. Η ομάδα με τη σειρά της ειδοποίησε την ελληνική ακτοφυλακή και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, όμως κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ακόμη τρεις πρόσφυγες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας επειδή οδηγούσαν το σκάφος.

Οδηγίες για τους αγνοούμενους

Επειτα από εκκλήσεις συγγενών και φίλων προσφύγων που αναζητούν τους δικούς τους οι οποίοι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, η ομάδα Alarm Phone προχωρά στη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση χρήσιμων πληροφοριών ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγνοούμενους. Συμβουλές με χρήσιμα βήματα, φορείς και τρόπους επικοινωνίας που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ώστε να λάβουν απαντήσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα alarmphone.org («Searching for people who went missing in Greece»).

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου