Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να ανοίξει την αγορά την 1η Μαρτίου – έστω και με click away, έστω και με «χρονόμετρο» για τις αγορές μέσα από τη νέα ψηφιακή φόρμα που ετοιμάζει το επιτελείο Πιερρακάκη με την προσθήκη ενός ακόμη κωδικού στα γνωστάSMS μετακίνησης.

Με 2.147 νέα κρούσματα όμως και με 357 διασωληνωμένους,κάθε συζήτηση για άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα «μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα» όπως λέει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Και το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος του «ακορντεόν», που μέχρι σήμερα το πρωί, εμφανιζόταν ως άκρως ρεαλιστικό τόσο από το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και από στελέχη του Μαξίμου, μπαίνει στον «πάγο» τουλάχιστον για μία εβδομάδα.
Ο συναγερμός στο υπουργείο Υγείας και στο Μαξίμου είχε σημάνει από νωρίς το πρωί, όταν τα τεστ έδειχναν έκρηξη των κρουσμάτων και εκτόξευση της διασποράς στην Αττική, με hot spot τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας.

Από την κυβέρνηση το μήνυμα που εξέπεμπαν ήταν πως για να διαμορφωθεί τελική εικόνα θα πρέπει να αποτιμηθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία και των δύο επόμενων 24ώρων. Μετά όμως τα 2.147 σημερινά κρούσματα, όλα βρίσκονται στον αέρα και κανένας σχεδιασμός δεν υφίσταται.

Έως το μεσημέρι, ως επικρατέστερο σενάριο εμφανιζόταν εκείνο της παράτασης του lockdown για μια εβδομάδα ακόμη μετά την 28η Φεβρουαρίου και άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 8 Μαρτίου. Tωρα, όμως, ακόμη και αυτή η εκδοχή είναι άσκηση επί χάρτου και, δη, υψηλού ρίσκου.

Πρόσθετος παράγοντας, άλλωστε, ο οποίος καθιστά απαγορευτική κάθε κίνηση αυξημένου κινδύνου είναι η μεγάλη, έως ασφυκτική πια, επιβάρυνση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ίδιο το υπουργείο Υγείας η πληρότητα στις ΜΕΘ covid ξεπερνά πλέον το 90%, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χθες είχαν μείνει κενές μόνον 9 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική και υπήρχαν ασθενείς που παρέμεναν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Μόνον χθες επίσης, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν 179 ασθενείς με κορονοϊό ενώ στο σύνολο της επικράτειας οι εισαγωγές έφιθασαν στουςς 299 ασθενείς .

Συνολικά, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται πάνω από 2.500 ασθενείς covid, ενώ την 1η Φεβρουαρίου ο αριθμός αυτός ήταν 1.594. Δηλαδή, μέσα σε 20 ημέρες οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 58%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση και των διασωληνωμένων προδιαγράφει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ το επόμενο δεκαήμερο.

Μετά δε και τα σημερινά στοιχεία επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων που έλεγαν ότι  το νέο κύμα της πανδημίας δεν έχει φθάσει ακόμη στην πλήρη κορύφωσή του, γεγονός που εγείρει και προφανή ερωτήματα για τα αποτελέσματα που – δεν – είχε και το νέο σκληρό lockdown. Και επ’ αυτού αρκετοί λοιμωξιολόγοι σημειώνουν δύο παραμέτρους: Την ανυπαρξία πραγματικού lockdown σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας όπου εξακολουθεί να παρατηρείται και μεγάλη διαπορά της πανδημίας, και το αδιέξοδο – έως και επικίνδυνο – μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6 το απόγευμα, ένα μέτρο που απλώς δημιουργεί μεγαλύτερο συνωστισμό πριν από την ώρα του «λουκέτου».
22:32 | 23 Φεβ. 2021

πηγη: https://tvxs.gr