Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Αύγ 2020
Συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ: Πού μπορεί να οδηγήσει
Κλίκ για μεγέθυνση

0:33 | 08.08.2020

 

 

Oι όροι τέτοιων συμφωνιών θα αποτελέσουν προηγούμενο και για τις όποιες επόμενες - Όπως ξεχνούν να πουν όσοι πανηγυρίζουν, η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν κατήργησε ως διά μαγείας το τουρκολιβυκό σύμφωνο

 

Στη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου προχώρησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, με τον Έλληνα υπουργό να χαρακτηρίζει τη συμφωνία “ιστορική”, “ισορροπημένη” και “απολύτως συμβατή με το Δίκαιο της θάλασσας” και τον Αιγύπτιο ομόλογό του να τονίζει ότι η συμφωνία επιτρέπει στις δύο χώρες “να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι όροι των συμφωνιών αυτών θα αποτελέσουν προηγούμενο και για τις όποιες επόμενες. Επίσης, όπως ξεχνούν να πουν όσοι πανηγυρίζουν, η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν κατήργησε ως διά μαγείας το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Όπως γράφει η Κάκη Μπαλή στην Αυγή:

Το κείμενο της συμφωνίας για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, γι’ αυτό και όλες οι αντιδράσεις, από τους διθυράμβους των κυβερνητικών στελεχών “για την εθνική επιτυχία” μέχρι τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης “για τα θολά σημεία”, έχουν περιορισμένη σημασία.

Θεωρητικά, τα κενά στην πληροφόρηση θα κλείσουν σύντομα, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, πολύ σύντομα θα φέρει τη συμφωνία για επικύρωση στη Βουλή. Και τότε θα αναδειχθούν όλα τα υπέρ και τα κατά μιας συμφωνίας την οποία διαπραγματευόταν εδώ και πάνω από 15 χρόνια η ελληνική διπλωματία.

 

 

 

Αρχικά με τους... αργούς ρυθμούς που ταίριαζαν στο δόγμα Μολυβιάτη, στη συνέχεια με την επιμονή που χαρακτήριζε τον Κοτζιά και τέλος με την επιτάχυνση που έφερε η αγωνία απέναντι στο -παράνομο πλην όμως κατατεθειμένο στον ΟΗΕ- τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αυτό ήταν, άλλωστε, που άλλαξε άρδην τα δεδομένα και που υποχρέωσε την ελληνική διπλωματία να γκαζώσει και τον Νίκο Δένδια να μιλάει πιο συχνά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι παρά με τους... συγγενείς του.

Είχαν προηγηθεί διάφορες σπασμωδικές αντιδράσεις στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως, για παράδειγμα, το απελπισμένο ποντάρισμα στον αντίπαλο πολέμαρχο της κυβέρνησης της Τρίπολης, αλλά στο τέλος αυτό που έχει σημασία στην παρούσα δύσκολη συγκυρία είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να κλείσει συμφωνίες, έστω με προβλήματα, τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ισχυρό αντίβαρο

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι όροι των συμφωνιών αυτών θα αποτελέσουν προηγούμενο και για τις όποιες επόμενες. Επίσης, όπως ξεχνούν να πουν όσοι πανηγυρίζουν, η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν κατήργησε ως διά μαγείας το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Απλώς η Ελλάδα και η Αίγυπτος, δύο χώρες που έχουν κυρώσει τη σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας, απαντούν στις τουρκικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας ένα ισοδύναμο.

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία έρχεται να αμφισβητήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο αμφισβητεί τη συμφωνία αυτή.  Όπως επισημαίνεται από πολλούς αναλυτές, δεν υπάρχει διεθνές όργανο για να αποφανθεί ποια εκ των δύο ισχύει και ποια όχι, παρά μόνο το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της θάλασσας, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ένα διαιτητικό δικαστήριο ή ένα ειδικό διαιτητικό δικαστήριο, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, με προσφυγή σε ένα εξ αυτών όλων των εμπλεκόμενων χωρών.

Στην περίπτωση που ανοίξει ο δρόμος για μια διαιτησία -και δη όχι για τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, αλλά για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο-, τότε είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί πλήρης επήρεια στα μεγάλα ελληνικά νησιά, ότι δεν πρόκειται να έχουν θαλάσσια σύνορα η Τουρκία με τη Λιβύη ούτε η Ελλάδα με την Κύπρο.

Αλλά όλα αυτά είναι... μουσική του μέλλοντος, όπως λένε και οι Γερμανοί, τους οποίους είχε ενημερώσει, όπως αποκάλυψε, ο Δένδιας για τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Διότι η όποια διαιτησία προϋποθέτει να την αποδεχτούν όλες οι πλευρές. Κι αν η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη, θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει και το δίκαιο και τους συμμάχους με το μέρος της, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συναινέσει και η  Άγκυρα, η οποία αντέδρασε με περισσή οργή στη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.

Έσπευσε να τη χαρακτηρίσει “άκυρη”, να απειλήσει ότι δεν θα επιτρέψει “καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή” και να προαναγγείλει άσκηση με πραγματικά πυρά για την ερχόμενη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου.

Και ο διάλογος;

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο και την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της Μέρκελ. Θα ξεκινήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές, που υποτίθεται ότι είχαν προγραμματιστεί για τα τέλη Αυγούστου; Η απάντηση αυτή τη στιγμή είναι “όχι”, καθώς ο Ερντογάν δείχνει και πάλι τα δόντια του.

Ερντογάν: Ξαναρχίζουμε έρευνες

Μετά την επίσκεψή του χθες στην Αγια-Σοφιά -το έχει κάνει σύστημα τις Παρασκευές από τότε που έκανε πάλι το μουσείο τζαμί- δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου και ότι “δεν έχει καμία αξία” προσθέτοντας πως η Τουρκία “θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα” τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη. Πώς; Ξεκινώντας και πάλι τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, αυτές που είχε αναστείλει προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε χθες πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι “δεν τήρησε τις υποσχέσεις της”. Αντίθετα ο Ερντογάν απέφυγε να επιτεθεί στην Αίγυπτο, η οποία αντέδρασε “έκπληκτη” στις αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προχθές.

πηγη:https://left.gr/

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου