Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και σημερινός αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο Mega channel ο κ. Βίτσας κατέθεσε δημόσια τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι η απαρχή για την χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Συγκεκριμένα τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκε είναι τα ακόλουθα:

-Υπάρχει μια αύξηση της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκικής κυβέρνησης, γιατί με τον Τούρκικο λαό δεν μας χωρίζει τίποτα και η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

-Είχαμε τα δύο γεγονότα στον Έβρο, στις Καστανιές και στις Φέρες, είχαμε για πρώτη φορά υπερπτήση πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, είχαμε τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας κου Ακάρ και του Τούρκου υπουργού εξωτερικών κου Τσαβούσογλου αλλά και του κου Ερντογάν,

-Είχαμε μόλις χθες την τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτά που κάνουν, και διάφορες απειλές και με διάφορους τρόπους ιδιαίτερα όσο αφορά την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Οπότε φυσικό είναι να υπάρχει μια ανησυχία. Το θέμα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητικότητα.

-Όταν υπάρχει μια διαφορά μεταξύ κρατών, πρώτα πρέπει να αξιοποιούμε τον διπλωματικό δρόμο. Όπως και να γίνει λοιπόν, τον πρώτο λόγο σε κυβερνητικό επίπεδο τον έχει το Υπουργείο Εξωτερικών.

-Βεβαίως η δύναμη πυρός της χώρας μας παίζει έναν ρόλο, ιδιαίτερα όταν διαπραγματευόμαστε.

Αυτή τη στιγμή, έχοντας ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, η επαναλειτουργία των Mirage, η παράδοση της ΤΠΚ «Καραθανάσης» και της ΤΠΚ νο 7 στο πολεμικό Ναυτικό κλπ. Το σημαντικό όμως είναι τα σχέδια.

-Έχουμε ικανούς στρατηγούς, ναυάρχους και πτεράρχους που μπορούν να εκπονήσουν αξιόλογα στρατιωτικά σχέδια. Πολλές φορές συζητάμε κάποια πράγματα που δεν είναι ανάγκη να μπαίνουν σε δημόσια συζήτηση, όπως περί της ικανότητας η μη των ενόπλων δυνάμεών μας. Και βέβαια είναι ικανές και ισχυρές οι ένοπλες δυνάμεις μας. Μόλις χθες κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν αυτό που πολύ σοβαρά συζητούμε τώρα.

Πρέπει λοιπόν, τόνισε ο Δ. Βίτσας:

· Να εξετασθεί σοβαρά η σύγκληση υπό την ευθύνη της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Συμβουλίου των πολιτικών Αρχηγών ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις και

· Να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μας. Υπάρχει ο ναύαρχος Διακόπουλος που είναι σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αλλά θα μπορούσε να πλαισιωθεί και από άλλους αξιόλογους αξιωματικούς όπως πχ ο κος Αποστολάκης αλλά και άλλοι ώστε να συγκροτήσουν ένα Συμβούλιο Ασφαλείας.

Θα πρέπει επιπλέον να επιδιωχθούν συμμαχίες με τις μεγάλες δυνάμεις, με τις ΗΠΑ, την Ρωσία με την Κίνα και βέβαια να μην αφήσουμε έξω την υπόθεση Κύπρος.

Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για την δημιουργία μιας κοινής εθνικής στρατηγικής.


03/06/2020
πηγη:https://www.anatropinews.gr