Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Δεκ 2019
Πέτσας: Casus belli η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Σπύρος Γκουτζάνης

Δημοσίευση

10.12.2019 | 15:05

 
 

«Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί και ξέρει τι θα κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για το αν η παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων με έρευνες της Τουρκίας όπως έχει «προαναγγείλλει», συνιστά casus belli και πρόσθεσε ότι, «η Ελλάδα και όχι μόνο η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχεις στην διάθεσή της».

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάσει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απάντησε ότι «η προσφυγή στην Χάγη μας απασχολεί, ωστόσο διαχρονικά δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το ότι δεν συντάσσεται το συνυποσχετικό». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «άλλο να προσπαθείς να επιλύσεις τις διαφορές ακόμη και με την Χάγη και άλλο να αντιμετωπίζεις την τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει η Ελλάδα συγκεκριμενοποίηση των κυρώσεων στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (θέμα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ) απάντησε ότι «υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας που εξειδικεύεται περαιτέρω. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από το πλαίσιο των κυρώσεων και επιδιώκουμε κάτι περισσότερο, θέλουμε καταδίκη της Τουρκίας με σαφή δήλωση του Συμβουλίου Κορυφής, να χαρακτηριστεί παράνομη η πράξη της και η Συμφωνία με την Λιβύη και να υπάρξει ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ελλάδα».

Πάντως διευκρίνισε ότι το ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη (που συμφωνήθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη) θα γίνει στις αρχές του επόμενου χρόνου αν και δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο για το αν θα θέσει τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ απάντησε ότι «η συνάντηση της 7 Ιανουαρίου έχει ευρύτερη ατζέντα, με θέματα οικονομίας, προσέλκυσης επενδύσεων. Σήμερα συνάντηση προετοιμασίας με τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καθώς και στις δύο επιστολές που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον ΟΗΕ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για τις επιστολές ανέφερε: «Χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δύο επιστολές εξήγησε ότι η πρώτη είναι για να μην πρωτοκολληθεί η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης γιατί δεν τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ η δεύτερη προς τον προεδρεύοντα θέτει υπόψη και καλεί να λάβει τα μέτρα του για να μην υπάρξει αναταραχή στην περιοχή από την τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο επιστολές

Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η Συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η Συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα.

Συνεχίζοντας ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι πέραν αυτών, όπως γνωρίζετε, έχουμε αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.

Ακολούθως ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και εξήγησε: «Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος ανέφερε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ε.Λ.Κ., που, διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε, «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Για τον φράχτη στον Έβρο

«Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να ελεγχθούν οι ροές στον Έβρο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι καθώς αυξάνονται λόγω του χειμώνα οι ροές από τα χερσαία σύνορα η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα. 

Παράλληλα, ανακοίνωσες την πρόσληψη 700 συνοριοφυλάκων για τον ίδιο σκοπό. 

https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου