Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 15 Μάι 2022
Πόλεμος στην Ουκρανία / Άγριες μάχες σε όλα τα μέτωπα, νέες αποστολές όπλων η Δύση
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

«Στις 9 Μαΐου η Ρωσία υπέστη μια στρατηγική ήττα, καθώς δεν μπόρεσε να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος με την στρατιωτική εισβολή και να αλλάξει την εξουσία με Ρώσους - μαριονέτες. Την αναγκάσαμε να μειώσει την κλίμακα των στόχων της σε επιχειρησιακό - τακτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο μπαίνουμε σε μια νέα, παρατεταμένη φάση πολέμου. Για να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο, είναι αναγκαίο να σχεδιάζουμε λεπτομερώς τις δυνάμεις μας, να αποφύγουμε λάθη, να αναπτύξκουμε τις δυνάμεις μας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο εχθρός, σε τελική ανάλυση, να μην αντέξει», υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, προδιαγράφοντας ότι το λουτρό αίματος θα συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια. Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, που συναντήθηκαν στη Γερμανία, υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία όπλα μέχρι την τελική νίκη της, ενώ ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε νέο πακέτο αποστολής όπλων στην Ουκρανίας, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Σκληρές μάχες στο Ντονμπάς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διεξάγεται σε όλα τα μέτωπα, όπως φάνηκε από τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανακαταλάβει το Φιδονήσι και τους διθυράμβους του Κιέβου ότι έπληξε και άλλα δύο ρωσικά πλοία και απελευθέρωσε ορισμένους οικισμούς κοντά στο Χάρκοβο. Ο πραγματικός πόλεμος όμως συνεχίζεται στο έδαφος, στις πρώτες γραμμές του Ντονμπάς, και είναι αμείλικτος και εξαιρετικά αιματηρός, όπως έδειξε και η υποκριτική έκκληση των Ρωσόφωνων και της Ρωσίας προς τους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και ορισμένες ΜΚΟ, να πιέσουν τις ουκρανικές αρχές για την εκκένωση πόλεων του Ντονμπάς που θα βρεθούν στη δίνη του πολέμου το αμέσως επόμενο διάστημα. Με την ίδια υποκρισία ο ουκρανικός στρατός, που έχει οχυρωθεί και στις πόλεις, ετοιμάζεται να καταγγείλει τις επικείμενες και αναπόφευκτες σφαγές αμάχων από τη Μόσχα.

Στην περιφέρεια του Ντονμπάς υπάρχει η ισχυρή παρουσία ενός εκπαιδευμένου και έμπειρου ουκρανικού σώματος στρατού, που, παρ' όλο που κινδυνεύει να περικυκλωθεί, δεν φαίνεται προς στιγμήν να έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει, παρά τις διαδοχικές απώλειες εδαφών που οδήγησαν τους Ρωσόφωνους και τη Μόσχα να υποστηρίζουν ότι απελευθέρωσαν όλη την περιφέρεια του Λουχάνσκ, ενώ το ουκρανικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η Ρωσία προσπαθεί ακόμη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας του Ντονιέτσκ, του Λουχάνσκ και της Χερσώνας για να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία

Η πολιορκημένη Azovstal

Η Ουκρανία, την ίδια στιγμή, καταβάλλει, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο, προσπάθειες διάσωσης των στρατιωτών που πολιορκούνται στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, ζητώντας τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ρωσία αποδεχθεί να μεταφερθούν σε τρίτη χώρα οι διασωθέντες στρατιωτικοί και οι όποιοι άμαχοι βρίσκονται ακόμη μέσα. Το Κίεβο μάλιστα δήλωσε τη διάθεσή του να ανταλλάξει 38 τραυματίες της Azovstal με Ρώσους αιχμαλώτους, ενώ η Μόσχα επιμένει στην παράδοση με μόνη εγγύηση τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Τάγματος Αζόφ και των ξένων μισθοφόρων. Η κυβέρνηση του Ζελένσκι προσπαθεί να αποφύγει τις κατηγορίες γιατί δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από την Azovstal και τη Μαριούπολη όταν ήταν φανερό ότι έκλεινε ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη, επιλέγοντας την αναπόφευκτη καταστροφή της πόλης και την περικύκλωση και εξόντωση των ουκρανικών δυνάμεων.

Η Ρωσία όμως συνεχίζει τους βομβαρδισμούς υποδομών, προκαλώντας νέες παράπλευρες απώλειες αμάχων, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την εικόνα της Μόσχας, αφού άρχισε η δική του 21χρονου Ρώσου στρατιώτη Βαντίμ Σισιμάριν, από τα βάθη του Ιρκούτσκ, για τη δολοφονία ενός 62χρονου άμαχου Ουκρανού πολίτη, που αναζωπύρωσε τις κατηγορίες του Κιέβου και της Δύσης για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός και οι βομβαρδισμοί των πόλεων. Εάν αποδειχθεί η ενοχή του, ο Σισιμάριν κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει καταγράψει πάνω από 10.000 εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει 622 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Στα 6 εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια, φτάνοντας στα 6,03 εκατομμύρια, στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ προειδοποίησε την Πολωνία ότι οι γυναίκες πρόσφυγες από την Ουκρανία, που πιθανώς είναι θύματα βιασμού, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα στην αναπαραγωγή με βάση τα διεθνή πρότυπα και όχι το περιοριστικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις που ισχύει στη Βαρσοβία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια άτομα. Από την πλευρά της, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει με τη βία στο έδαφός της τουλάχιστον 210.000 παιδιά, που θέλει να τα πολιτογραφήσει ως Ρώσους πολίτες, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει υποδεχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Διακοπές στην Τουρκία έως +30%

 

Τη στιγμή που οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να αποδεχθούν το καλοκαίρι με μια βροχή από βόμβες πάνω από τα κεφάλια τους, οι Ρώσοι αρχίζουν να ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε για διακοπές ούτε στη φιλική Τουρκία, γιατί, παρ' όλο που το ρούβλι φάνηκε να αντέχει στις συναλλαγματικές αγορές, το κόστος των διακοπών στην Τουρκία εκτινάχθηκε έως και κατά 30% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με δηλώσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων στην «Ιζβέστια». O ρωσικός τουριστικός κολοσσός Tez Tour εκτιμά ότι η άνοδος του κόστους των τουριστικών πακέτων για την Τουρκία θα φτάσει το 30% για τον Ιούνιο, το 20% για τον Ιούλιο και το 15% για τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της Vipservice Ντμίτρι Γκόριν επιβεβαίωσε την άνοδο των τιμών τουλάχιστον κατά 15% με 25%, ενώ η αλυσίδα OTI Hotels & Resorts, που διαχειρίζεται τρεις ακόμη αλυσίδες, αύξησε τις τιμές της κατά 10%. Τα τουρκικά τουριστικά πρακτορεία προβλέπουν μείωση των αφίξεων Ρώσων τουριστών σε διψήφιο ποσοστό.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ευρωκόντρες για το εμπάργκο, ψάχνουν λύση για τα σιτηρά

Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανακάλυψε, μετά από πέντε πακέτα ευρωπαϊκών κυρώσεων, ότι «η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο με πολλούς τρόπους». Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. ψάχνει τρόπους να μεταφέρει τα ουκρανικά σιτηρά, παρακάμπτοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας

H ενωμένη Ευρώπη αντιμετωπίζει διασπασμένη το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αντιδρά ποικιλότροπα στην πιθανότητα διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου και των πληρωμών της σε ευρώ ή ρούβλια, ενώ φαίνεται να μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα σε ό,τι αφορά το μέλλον των σιτηρών της Ουκρανίας, αφού γι' αυτά θα αποφασίσουν στην πράξη πρωτίστως οι ρωσικοί πύραυλοι και βομβαρδισμοί και ο ρωσικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών. Ο Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να αποσύρει το βέτο του για ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά, αντίθετα, κατάφερε να αναβαθμίσει την εικόνα του Όρμπαν στο εσωτερικό της χώρας του, αφού εμφανίστηκε να την προστατεύει από ανατιμήσεις του φυσικού αερίου κατά 55%, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουδαπέστης Πέτερ Σιγιάρτο.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία τηρεί σιγήν ιχθύος για το γεγονός ότι η Ουκρανία έκλεισε τον αγωγό  στη Σοχρανίφκα, που περνά από εδάφη που έχουν καταλάβει οι Ρωσόφωνοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά το εν τρίτον (1/3) η ροή του ρωσικού αερίου στη Γερμανία και να οδηγηθούμε σε νέο διψήφιο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακάλυψε, μετά από πέντε πακέτα ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ένα ακόμη έτοιμο να ανακοινωθεί την επόμενη πιθανώς εβδομάδα, ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται, γιατί η ενέργεια χρησιμοποιείται ως όπλο με πολλούς τρόπους», ενώ η γερμανική Βουλή ανέτρεξε σε κομμουνιστικές μεθόδους αποφασίζοντας την απαλλοτρίωση ενεργειακών υποδομών και πόρων ή ενεργειακών εταιρειών για να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας. Φαίνεται ότι το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη και όχι μόνο θα παραμείνει στα ύψη, παρασύροντας τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις και ασφαλώς την ανασφάλεια των πολιτών για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου τους.

Για να αντιμετωπίσει την επικείμενη επισιτιστική κρίση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που εφοδιάζονται με ουκρανικά σιτηρά, και να διευκολύνει την αποκλιμάκωση των τιμών των σιτηρών στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να παρακάμψει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας και να μεταφέρει, ενόψει της νέας συγκομιδής, σε τρίτες χώρες και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές διαμέσου των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων της Μολδαβίας και της Ρουμανίας τα ουκρανικά σιτηρά και έλαια, μέχρι να βρουν διέξοδο σε κάποιο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Εζντεμίρ χαρακτήρισε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της G7 στη Στουτγάρδη, «αποκρουστικές» τις κλοπές σιτηρών από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, έχοντας στο πλευρό του τον Ουκρανό ομόλογό του Μίκολα Σόλσκι. Μόνο που ο Εζντεμίρ καταγγέλλοντας τις «κλοπές» παρέβλεπε εσκεμμένα το γεγονός ότι αναφερόταν στα σιτηρά περιοχών που έχουν καταλάβει οι Ρωσόφωνοι ή η Ρωσία, εναντίον της οποίας η Γερμανία και η Δύση έχουν επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει φέτος τις εξαγωγές σιτηρών αναμένοντας συγκομιδή - ρεκόρ, άνω των 130 εκατ. τόνων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου, αφού οι εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση για την εισβολή της στη Ρωσία.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου