Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 31 Μάρ 2020
Ο Έλληνας αντι-ναζιστής ήρωας αντάρτης Μανόλης Γλέζος πέθανε στα 97
Κλίκ για μεγέθυνση
https://www.dw.com/en/greek-anti-nazi-resistance-hero-manolis-glezos-dead-at-97/a-52959404

 

Ο Γλέζος, ένας εξέχων Έλληνας, του οποίου η ενέργεια της ανυπακοής κατά της ναζιστικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου αποτελούσε μια ελληνική κραυγή για το κίνημα αντίστασης της χώρας, πέθανε τη Δευτέρα, δήλωσαν οι αρχές.

    

 

 Ο Glezos πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια τη Δευτέρα, αφού νοσηλεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για άλλες ασθένειες, ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο Γλέζος είχε τοποθετηθεί σε επείγουσα περίθαλψη το Νοέμβριο με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά δελτία.

Μια εικόνα της αντίστασης

Στις 30 Μαΐου 1941, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα, ο 18χρονος Γλέζος και ο 19χρονος φίλος του Απόστολος Στάτας, φοιτητής νομικής, ανέβηκαν στην Ακρόπολη στη μέση της νύχτας και κατέστρεψαν τον Ναζί σημαία, αντικαθιστώντας την με ελληνική σημαία. Η πράξη της δυσαρέσκειας του ζεύγους για την αφαίρεση της σβάστικα από την Ακρόπολη της Αθηναϊκής, θεωρούμενη από πολλούς ως συμβολική γενέτειρα της δυτικής δημοκρατίας, τον έκανε έναν από τους πιο σεβαστούς αριθμούς της χώρας.

Οι Ναζί, οι οποίοι δεν ανακάλυψαν την ταυτότητα των νέων ακτιβιστών μέχρι το 1942, καταδίκαζαν ερήμην τους δράστες μέχρι θανάτου. Ο Γλέζος τελικά φυλακίστηκε και βασανίστηκε, αλλά διέφυγε από την εκτέλεση. Ο Σάντας πέθανε το 2011.

"Ο Χίτλερ είπε σε μια ομιλία ότι « η Ευρώπη είναι ελεύθερη ». Θέλαμε να του δείξουμε ότι ο αγώνας μόλις ξεκίνησε ", ανέφερε ο Γλέζος στο πρακτορείο ειδήσεων της AFP σε συνέντευξή του το 2011, υπενθυμίζοντας πως αυτός και ο Σάντας κατάφεραν να κλέψουν τη σημαία. Μετά τον πόλεμο, «η Ελλάδα κατέκτησε την ελευθερία της, αλλά όχι την ανεξαρτησία της», είπε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκλέχθηκε επανειλημμένα στο κοινοβούλιο της Ελλάδας, που εκπροσώπησε κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα για περίοδο 60 ετών.

Ο ακτιβισμός και η σταθερή υπεράσπιση της δημοκρατίας τον έφεραν πολλές φορές στη φυλακή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και αργότερα του Ψυχρού Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Γλέζος αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησής του και αγωνίζεται να εξαναγκάσει τη Γερμανία να αποπληρώσει τα χρήματα που «δανείστηκε» από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Διαβάστε τη συνέχεια: Η Γερμανία θα αποπληρώσει το κλεμμένο «δάνειο» των Ναζί από την ελληνική τράπεζα;

Ναζιστική σημαία πετά πάνω από την Ακρόπολη

Οι Ναζί κατέλαβαν την ηπειρωτική Ελλάδα από το 1941 μέχρι το 1944

Εκείνη η φωνή του κινήματος κατά της λιτότητας

Με τη λευκή χαίτη της τρίχας και το θαμνώδες μουστάκι, ο Γλέζος παρέμεινε ένα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην αριστερή πολιτική. Ήδη στις δεκαετίες του '80, αψήφησε το αστυνομικό δακρυγόνο της αστυνομίας σε διαμαρτυρίες κατά των παγιδευμένων περικοπών λιτότητας που είχαν επιβληθεί σε αντάλλαγμα για διεθνή προγράμματα διάσωσης που κράτησαν την ελληνική οικονομία μεταξύ 2010 και 2015.

Το 2014, ο 91χρονος πολιτικός εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το αριστερό κόμμα Syriza, καθιστώντας τον παλαιότερο αναπληρωτή του οργανισμού. Αυτός παραιτήθηκε από τη θέση το επόμενο έτος.

Αφού ρωτήθηκε τι τον είχε κρατήσει στην πρωτοπορία της πολιτικής για τόσο πολύ καιρό, ο Glezos είπε στο πρακτορείο Reuters το 2012 ότι ήταν οι αναμνήσεις νεκρών συντρόφων. «Πριν από κάθε μάχη, κάθε διαμαρτυρία, είπαμε ο ένας στον άλλον:« Αν ζεις, μην με ξεχάσεις », πληρώνω ένα χρέος σε εκείνους που έχασα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ετών, η μόνη μου λύπη είναι ότι δεν έχω κάνει περισσότερα . "

HellenicLeaders@HellenicLeaders
 

WWII resistance hero Manolis Glezos passed away today. In one of the first acts of the Greek resistance, Glezos scaled the Acropolis with Apostolos Santas and tore down the swastika. This action inspired not only Greeks, but all people in occupied Europe to resist. RIP

102 people are talking about this

Δήλωση σεβασμού από όλες τις πλευρές του κόμματος

Ο αριστερός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιγράφουν το Γλέζο ως «γενναίο, όρθιο, μαχητή μέχρι το τέλος».

Αν και ο Γλέζος παρέμεινε σθεναρά αριστερός καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, εξέχουσες προσωπικότητες από δεξιά, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τιμούν αμέσως τη μνήμη του. "Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους, αλλά η ζωή του έχει αφήσει την Ελλάδα πλουσιότερη, γιατί το παράδειγμά του ... είναι ένα κατευθυντήριο φως που μας οπλίζει με δύναμη ώστε να παραμείνουμε ενωμένοι σε δύσκολους καιρούς όπως το παρόν", δήλωσε ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα.

"Μαζί με όλους τους Έλληνες, κλίνω το κεφάλι μου σε σχέση με τη μνήμη του Μανώλη Γλέζου", πρόσθεσε ο Μητσοτάκης, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με το κεντροδεξιό κόμμα Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Γλέζικο ως "σύμβολο της ελευθερίας του έθνους μας".

 
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου