Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 12 Φεβ 2020
Πόσα... μέτωπα μπορεί να αντέξει το Μαξίμου;...
Κλίκ για μεγέθυνση

12.2.20

 

 
 
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς παρά το γεγονός πως στην επικαιρότητα κυριαρχεί σχεδόν μόνο το προσφυγικό, πίσω από τα πρωτοσέλιδα αναπτύσσονται πολλαπλές εστίες φθοράς για την κυβέρνηση.

Βεβαίως, η ΝΔ και προσωπικά ο...
Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένουν κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού και απολαμβάνουν ακόμη την περίοδο χάριτος. Όμως, σιγά σιγά η κλεψύδρα αυτής της περιόδου εξαντλείται και η ιστορία έχει αποδείξει πως όταν αρχίσει να επισωρεύεται φθορά σε μία κυβέρνηση, αυτή λειτουργεί σωρευτικά και πολλαπλασιαστικά. Ως εκ τούτου, τα μεγάλα κεντρικοπολιτικά, αλλά και τοπικά ανοιχτά μέτωπα έχουν προκαλέσει πολλαπλούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσο πολιτικό κεφάλαιο έχει ακόμη την πολυτέλεια να... «ξοδέψει» η κυβέρνηση.

Το προσφυγικό

Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα, που έχει τόσο κεντρικά πολιτικά, όσο και τοπικά χαρακτηριστικά. Σε κεντρικό επίπεδο, η κοινωνία βλέπει ένα κόμμα που «διαφήμιζε» την ετοιμότητά του να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ μία δύσκολη κατάσταση, να έχει δημιουργήσει μέσα σε 7 μήνες μία κατάσταση χαοτική και να διαψεύδει εν τοις πράγμασι όσα έλεγε προεκλογικά. Σε τοπικό επίπεδο, οι νησιώτες είναι στα κεραμίδια και ήδη οι αυτοδιοικητικοί στα «προσφυγονήσια» διατυπώνουν υποψίες και κατηγορίες πως η κυβέρνηση «θυσιάζει τα νησιά» προκειμένου να στεγανοποιήσει το πρόβλημα σε αυτά και να μην ρισκάρει κινητοποιήσεις και αναταραχή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τοπικά προβλήματα

Παράλληλα, εκτός του προσφυγικού που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αστάθμητη πολιτική μεταβλητή για την κυβέρνηση, πολλά επιμέρους προβλήματα έχουν μεν τοπικά χαρακτηριστικά, ωστόσο αποκτούν ευρύτερη πολιτική σημασία και μπορούν να φέρουν τη ΝΔ αντιμέτωπη με χιλιάδες δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να... «διευθετήσει» το πρόβλημα στην ΛΑΡΚΟ έχει δημιουργήσει αναβρασμό τόσο στην Φθιώτιδα, όσο και στην Εύβοια. Παραλλήλως, η Δυτική Μακεδονία «βράζει» μετά την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την άστοχη επιλογή της να θέσει ακόμη αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα για την απολιγνιτοποίηση από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με το φάσμα της αιφνίδιας φτωχοποίησης, καθώς το 40% του «ΑΕΠ» της Δυτικής Μακεδονίας είναι ευθέως διασυνδεδεμένο με την ΔΕΗ. Κατά συνέπεια, αν τα λιγνιτωρυχεία κλείσουν και τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος πάψουν να λειτουργούν, τότε η Δυτική Μακεδονία θα παραπέμπει σε «έρημη περιφέρεια», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος.

Σε εκκρεμότητα οι υποδομές

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μηνύματα δυσαρέσκειας φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και σε ό,τι αφορά τις πρώτες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης αναφορικά με τα έργα υποδομής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Θεσσαλονίκη, καθώς η επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει το σχέδιο κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και να επιστρέψει στην επιλογή της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου δημιουργεί μία καθυστέρηση στην τελική παράδοση του έργου που μπορεί να φτάσει και τα 4 χρόνια! Παραλλήλως, «βράζουν» στην Ηλεία και την Αχαΐα, με την ματαίωση του έργου για την εθνική οδό «Πάτρα-Πύργου», που πλέον ξεκινά από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση εκτέλεσης και παράδοσής του. Τέλος, μηνύματα δυσαρέσκειας είχε την ευκαιρία να ακούσει και με τα ίδια του τα αφτιά ο πρωθυπουργός και το περασμένο σαββατοκύριακο, κατά την παρουσία του στην Κρήτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακυρώσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα η κατασκευή του έργου να καθστερήσει κι άλλο. Κι όλα αυτά, μερικούς μόλις μήνες μετά την προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, όταν μετρούσε νεκρούς από αυτοκινητικά δυστυχήματα και υπογράμμιζε την ανάγκη να κατασκευαστεί «χθες» ο ΒΟΑΚ...

matrix24.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου