Την Παρασκευή συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει η τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρός της Άννα Νάκου, καθώς και δυο ακόμη τέως μέλη της, ο Νικολάος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς. Λίγες ώρες αργότερα η Κομισιόν έστειλε το δικό της μήνυμα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόφαση να "ξηλωθεί" παράνομα και καταχρηστικά η ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

"Αγαπητές κ. Θάνου-Χριστοφίλου και κ. Καμπαλούρη. Σας ευχαριστώ για τις τελευταίες σας επιστολές προς τον Πρόεδρο Γιούνκερ και εμένα σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση του ελληνικού νόμου περί ανταγωνισμού και την σχετική απόλυσή σας από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης, εξ ονόματος του Προέδρου Γιούνκερ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρούμε το θέμα αυτό ύψιστης σημασίας και παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις", ανέφερε στην απαντητική επιστολή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ανακοινώνοντας πως η Κομισιόν θέτει υπό επιτήρηση για το ζήτημα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο αυστηρος τόνος της κ. Βεστάγκερ και η επισήμανση πως πρόκειται για "υψίστης σημασίας θέμα", το οποίο "θα το παρακολουθούμε στενά" αποτελεί την πρώτη προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είμαστε ακόμη στα... "ορεκτικά", καθώς το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρωθυπουργός με το κομματικό κράτος που επιχειρεί να στήσει και τέθηκε πολύ νωρίς υπό το "μικροσκόπιο" των κοινοτικών αρχών για έκνομες ενέργειες.

 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο. Σημειώνεται πως τα τέσσερα τέως μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν καταθέσει στο ΣτΕ και αίτηση ακύρωσης η οποία θα συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στην Ολομέλειά του. Υπενθυμίζεται πως με τις αιτήσεις τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι τέσσερις προσφεύγοντες ζητούν να ανασταλεί η έκπτωσή τους από τα αξιώματα τα οποία κατείχαν, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας. Παράλληλα καταγγέλλουν τον επίμαχο νόμο ως φωτογραφικό με στόχο, όπως αναφέρουν, την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν μέχρι πρόσφατα.

Και ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια κυνική παραδοχή ανέφερε πως η Βασιλική Θάνου απομακρύνθηκε επειδή “είναι ΣΥΡΙΖΑ”, και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε επισημάνει στην κυβέρνηση πως η “καθαίρεση” των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι “μη σύννομη”. Συγκεκριμένα, η απόφαση αντιβαίνει τις αρχές και το δίκαιο της ΕΕ και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Είναι σε ευθεία αντίθεση με την οδηγία 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς.