Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 04 Ιούν 2019
Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά Ε.Ε. για τους θανάτους στη Μεσόγειο
Κλίκ για μεγέθυνση

Διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο ανοιχτά της Ισπανίας - φωτ. αρχείου

AP Photo/Olmo Calvo

 

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέθεσαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο νομικοί, οι οποίοι ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης για τους θανάτους χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νερά της Μεσογείου.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι δύο νομικοί, ο Χουάν Μπράνκο, που έχει εργαστεί στο ΔΠΔ και στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, και ο Ομέρ Σατς, Ισραηλινός δικηγόρος, που διδάσκει σε γαλλικό πανεπιστήμιο (Sciences Po), στο Παρίσι.

Στην 245 σελίδων έκθεσή τους, ζητούν τη δίωξη της Ε.Ε. και των τριών αυτών χωρών με την κατηγορία ότι «από πρόθεση θυσίασαν τις ζωές προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα, με μόνο σκοπό να αποτρέψουν άλλους από το να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη».

Αναφέρουν ότι αξιωματούχοι και πολιτικοί δημιούργησαν «την πιο θανατηφόρο διαδρομή μετανάστευσης» η οποία προκάλεσε τους θανάτους περισσότερων από 12.000 ανθρώπων.

Όπως σημειώνουν πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο εν μέρει στοιχειοθετείται από έγγραφα της Frontex, η οποία προειδοποιούσε ότι η αλλαγή της ιταλικής πολιτικής διάσωσης (από το πρόγραμμα Mare Nostrum στο σημερινό Triton) στη Μεσόγειο θα οδηγούσε σε «υψηλότερο αριθμό θανάτων».

«Καθώς στόχος ήταν να περιοριστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη με κάθε κόστος […] και χωρίς να εξασφαλίζει την ασφαλή διάσωση και αποβίβαση των προσφύγων, όπως προστάζει ο νόμος, η Ε.Ε. ενορχήστρωσε μια πολιτική διά της βίας μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λιβύη, όπου διαπράττονται φρικτά εγκλήματα», τονίζουν επίσης.

Στα εγκλήματα αυτά περιλαμβάνουν «δολοφονίες, απελάσεις, φυλακίσεις, σκλαβιά, βασανιστήρια, βιασμούς, διώξεις και άλλες απάνθρωπες ενέργειες εις βάρος» των προσφύγων.

Εξηγούν επίσης ότι το πρόγραμμα Triton (Τρίτων, από τον αρχαίο θεό της θάλασσας) στοιχειοθετεί «αναμφισβήτητα πρόθεση για τα παραπάνω εγκλήματα».

Η προσφυγή δεν ξεχωρίζει συγκεκριμένα πρόσωπα ή αξιωματούχους, αποδίδοντάς τους την ευθύνη των εγκλημάτων αυτών, ωστόσο χρησιμοποιεί πολλές από τις δηλώσεις τόσο της Άνγκελα Μέρκελ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Το ΔΠΔ έχει ήδη ξεκινήσει μια έρευνα για τη Λιβύη, η οποία εστιάζει στον εμφύλιο που ξέσπασε το 2011, ωστόσο η έρευνα έχει επεκταθεί και «σε καταγγελίες για εγκλήματα εις βάρος προσφύγων και μεταναστών που περνούν μέσα από τη Λιβύη».

03.06.2019
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου