Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Μάι 2019
Ελλάδα – Κύπρος ζητούν από την Ε.Ε. μέτρα κατά της Τουρκίας
Κλίκ για μεγέθυνση
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo
 09.05.2019, 22:40
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της άτυπης Συνόδου Κορυφής έφεραν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης.

Μπαράζ επαφών είχαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης επιχειρώντας να θέσουν στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκτός από το ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας κατά τη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Ρουμανία, ζητώντας ευρωπαϊκή απάντηση στην Άγκυρα με μέτρα και συγκεκριμένες ενέργειες.

«Η Ε.Ε. είναι ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου»

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Κυρώσεις και άλλες ενέργειες στο τραπέζι

Η συζήτηση, όπως φαίνεται περιστράφηκε και γύρω από το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ευρωπαϊκές ενέργειας κατά της Τουρκίας, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο η Ε.Ε. μπορεί να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα είναι στον τομέα των ευρωτουρκικών σχέσεων, δηλαδή στα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με τους ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα και η ανταπόκριση ήταν θετική.

Αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ψυχραιμία και ότι τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. 

Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

«Η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσει την τήρηση του διεθνούς δικαίου»

Μετά το πέρας των εργασιών ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις για τα πεπραγμένα της Συνόδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό διεθνή ρόλο εάν δεν φροντίσει, ταυτόχρονα, να αναβαθμίσει τον διεθνή γεωπολιτικό της ρόλο. Όμως ο διεθνής ρόλος δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος, εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στα κράτη μέλη της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει «είχαμε την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».

Επιπλέον, ανέφερε «Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ως ευρωπαϊκό ζήτημα και ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως ζήτησα και εγώ όσο και ο Κύπριος πρόεδρος στην επόμενη Σύνοδο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα και τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε εάν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες. Οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μία Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και αυτό δεν είναι μόνο ελληνική και κυπριακή θέση, αλλά και ευρωπαϊκή θέση».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις

Μέτρα κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε., ζήτησε και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε, το θέμα θα εξεταστεί ξανά, είτε στις 28 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συμβούλιο είτε στο κανονικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, και αναλόγως θα ληφθούν και αποφάσεις.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε στο Euronews από το Σίμπιου και ανέφερε:

«Ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψή μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας».

Όπως είπε, «η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το πέρας των εργασιών, θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Σε ερώτηση για το αν θα επιθυμούσε κάτι ποιο συγκεκριμένο από τους εταίρους, σημείωσε:

«Έχω αναφέρει τι θα μπορούσα να ζητήσω από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί και θα επανεξετάσει το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις, είτε του Μαΐου είτε του Ιουνίου και, αναλόγως της εξέλιξης, θα λάβει και αποφάσεις».

Όπως είπε, έφερε παραδείγματα «όπου η Ε.Ε., όχι για υποψήφια κράτη, αλλά ακόμη και για τρίτα κράτη, έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης. Μάλιστα, μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχω κάνει έντονη την επιθυμία, επιτέλους, η Ε.Ε. -αφού τόνισα ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια- έμπρακτα να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί σε κράτη μέλη».

Τέλος, ανέφερε ότι «δεδομένου πως σήμερα είναι άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ. Θα παρακολουθείται το θέμα και στο έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο».

Συνάντηση με Αλέξη Τσίπρα

Σε καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας προχώρησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας, ενώ κατά τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομου Προδρόμου, στο Σίμπιου της Ρουμανίας ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Αντιπρόεδρο κα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επίσης, είχε συνάντηση εργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η Ε.Ε. σε μεθοδευμένα μέτρα», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Επίσης τόνισε ότι «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

 

efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου