Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 02 Ιαν 2022
Πως εκμεταλλεύεται τον Χριστιανισμό η άκρα δεξιά;
Κλίκ για μεγέθυνση









Πρόκειται για μια υποκριτική πολιτική εκμετάλλευση των βαθύτερων φόβων και των χειρότερων συναισθημάτων ενός εκλογικού κοινού, που δεν βλέπει διέξοδο στις σύγχρονες προκλήσεις και αλλαγές...



02.01.2022


Ήταν γιος προσφύγων που υπερασπιζόταν τους φτωχούς και παρότρυνε τους οπαδούς του να μην ρίξουν την πρώτη πέτρα. Όταν όμως έρχεται η ώρα της κάλπης ο Ιησούς γίνεται θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης ακροδεξιών, σκληροπυρηνικών συντηρητικών και λαϊκιστών κατά της μετανάστευσης που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να γυρίσουν το άλλο μάγουλο και πολλοί περισσότερο να οδηγήσουν τους αιτούντες άσυλο στον κίνδυνο του θανα΄του.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Viktor Orbán, ένας φανατικός κατά της μετανάστευσης, είναι αυτοαποκαλούμενος υπέρμαχος της χριστιανικής Ευρώπης και της ανελεύθερης δημοκρατίας. Στις ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε μια αμφιλεγόμενη φωτογραφία μπροστά από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κρατώντας μια Βίβλο.

Ακροδεξιοί ηγέτες και Χριστιανισμός

Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, ο λαϊκιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, χρησιμοποιεί τακτικά τις συγκεντρώσεις του για να κάνει δημόσιες επιδείξεις καθολικών συμβόλων, όπως το φιλί στο κομπολόι. Και η Giorgia Meloni, η οποία ηγείται του μεταφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, έγινε viral με μια ομιλία στην οποία φωνάζει: «Είμαι η Giorgia. Είμαι γυναίκα. Είμαι μητέρα. Είμαι χριστιανή.”

Η τάση δεν πέρασε απαρατήρητη από το Βατικανό, το οποίο δεν έχει υποχωρήσει από βασικές συντηρητικές θέσεις του – όπως οι αμβλώσεις και οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές -, παρότι σε άλλα ζητήματα ο Πάπας Φραγκίσκος τηρεί μια σχετικά φιλελεύθερη στάση.

«Ποιος είμαι εγώ να κρίνω», είπε κάποτε, αναφερόμενος στην ομοφυλοφιλία. Όσον αφορά τη μετανάστευση, δεν χάνει την ευκαιρία να ζητήσει μια πιο ανοιχτή προσέγγιση – χωρίς να φοβάται, για παράδειγμα, να επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ ως «σκληρή».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Φραγκίσκος μπορεί να παρομοίασε τις πρόσφατα αποσυρθείσες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη χρήση όρων όπως «Χριστούγεννα» και «Χριστιανός» με τις ενέργειες ιστορικών δικτατοριών. Αλλά το κύριο γεγονός του ταξιδιού του ήταν μια ομιλία σε αιτούντες άσυλο και αξιωματούχους, στην οποία κάλεσε την Ευρώπη να λάβει μια πιο ήπια στάση απέναντι στη μετανάστευση και να αποτρέψει από το να γίνει η Μεσόγειος «μια έρημη θάλασσα του θανάτου».
Πολιτικοποίηση του Ιησού

Από τα αρχαία χρόνια υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικοποίησης του Ιησού, όμως κυρίως στη σύγχρονη εποχή που ο Χριστιανισμός συνδέθηκε κυρίως με τη μία πλευρά του πολιτικού φάσματος, καθώς τα Χριστιανοδημοκρατικά κόμματα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία επισήμαναν ότι εκπροσωπούν τις θρησκευτικές αξίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές ασπάζονταν μια κοσμική, συχνά αντικληρική κοσμοθεωρία.

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει μια νέα ομάδα πολιτικών κομμάτων που παίρνουν το λάβαρο του Χριστιανισμού ως μέρος της πολιτικής ταυτότητας.

Η πολιτική αυτών των νέων κομμάτων συχνά δεν έχει να κάνει με την πίστη. Οι λαϊκιστές πολιτικοί σπάνια είναι εκφραστές της πίστης στην πράξη. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν εφαρμόζουν τους συντηρητικούς κανόνες της εκκλησίας στην δική τους ζωή. Μάλιστα, οι πιο πολλοί ηγέτες της alt-right δεν έχουν παραδοσιακή οικογένεια: ο Τραμπ και ο Σαλβίνι έχουν χωρίσει. Η Μελώνη είναι ανύπαντρη μητέρα.

Ο εναγκαλισμός της θρησκείας συχνά αφορά λιγότερο την πίστη και περισσότερο τη νοσταλγία για μια χρυσή εποχή της Ευρώπης, που όλα και όλοι όσοι μισούν (αλλόδοξοι, μετανα΄στες, πρόσφυγες κλπ.) δεν υπήρχαν. Παράλληλα, η θρησκεία λειτουργεί ως ένα ταυτοτικό στοιχείο, που τους διαχωρίζει με τους υπόλοιπους ή τους «άλλουςς».
Ο Ιησούς, είπε, μετατρέπεται σε «δείκτη ταυτότητας».

Το αν πιστεύει κανείς ότι ο Ιησούς ανήκει στην δεξιά ή την αριστερά εξαρτάται γενικά από το πού βρίσκεται στο πολιτικό φάσμα. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, όταν πρόκειται για πολιτική, ο άνθρωπος δημιουργεί τον Θεό κατ’ εικόνα του και όχι το αντίστροφο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ερωτηθέντες να φανταστούν τι θα σκεφτόταν ο Ιησούς για τα σύγχρονα ζητήματα. Οι Χριστιανοί Ρεπουμπλικάνοι φαντάζονταν έναν Ιησού που έτεινε να είναι κατά της αναδιανομής του πλούτου, των παράνομων μεταναστών, των αμβλώσεων και των γάμων ομοφύλων. ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες πίστευαν ότι θα είχε πολύ πιο φιλελεύθερες απόψεις, δίνοντας προτεραιότητα στη φιλανθρωπία προς τους μετανάστες παρά, ας πούμε, την αντίθεση στην άμβλωση.

Συνεπώς, η πολιτικοποίηση του χριστιανισμού και των θρησκευτικών αξιών από την alt-right και την ακροδεξιά εν γένει, βασίζεται καθαρά στην πρόσβαση που αυτό το ταυτοτικό στοιχείο προσφέρει σε κοινά που νοσταλγούν μια υποτιθέμενη χρυσή εποχή, η οποία παρήλθε και έδωσε την θέση της σε μια σύγχρονη “παρακμή”. Πρόκειται για μια υποκριτική πολιτική εκμετάλλευση των βαθύτερων φόβων και των χειρότερων συναισθημάτων ενός εκλογικού κοινού, που δεν βλέπει διέξοδο στις σύγχρονες προκλήσεις και αλλαγές.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου