Τάφοι από την εποχή του χαλκού, νεολιθικά κεραμικά και απομεινάρια ενός μυστηριώδους περιβλήματος σε σχήμα C το οποίο μπορεί να αποτελούσε μια προϊστορική βιομηχανική περιοχή συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ευρήματα που ανέσυραν οι αρχαιολόγοι κατά τις προκαταρκτικές τους εργασίες σε μια περιοχή του Στόουνχεντς όπου έχει προταθεί να ανοίξει ένα νέο οδικό τούνελ.

 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις είναι ένα μοναδικό σχιστολιθικό αντικείμενο που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο που βρέθηκε σε έναν τάφο 4.000 ετών, σύμφωνα με την Guardian.

Σε κοντινή απόσταση κείτεται ένα καρεκλάκι μωρού θαμμένο δίπλα σε ένα μικρό, απλό ποτήρι.

Οι τάφροι που πλαισιώνουν το περίβλημα σε σχήμα C περιέχουν μια καμένη τσακμακόπετρα γεγονός που δηλώνει ότι μια συγκεκριμένη τελετουργία έλαβε χώρα εκεί πριν από χιλιάδες χρόνια.

 

Ακριβώς νότια του διάσημου αρχαιολογικού χώρου του Στόουνχεντζ, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε νεολιθικά κεραμικά με αυλακώσεις που πιθανώς άφησαν εκεί άνθρωποι που έχτισαν το διάσημο μεγαλιθικό μνημείο ή το επισκέφτηκαν.

«Βρήκαμε πολλά στοιχεία για τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτό το τοπίο πριν από χιλιάδες χρόνια, ίχνη από την καθημερινότητα αλλά και το θάνατο αυτών των ανθρώπων, προσωπικά αντικείμενα», λέει ο Ματ Λέιβερς, βοηθός αρχαιολόγος και σύμβουλος του οδικού έργου.

 

 

Κάθε λεπτομέρεια μας επιτρέπει να μάθουμε τι συνέβαινε σε αυτό το περιβάλλον κατά τη διάρκεια και μετά το χτίσιμο του Στόουνχεντς. Κάθε κομμάτι μας βοηθάει να εστιάσουμε καλύτερα στην εικόνα.

Το σχέδιο ο αυτοκινητόδρομος A303, ο οποίος περνάει κοντά από τις πέτρες να επεκταθεί με ένα τούνελ δύο μιλίων έχει δεχτεί έντονη κριτική, με πολλούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους εργασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφική βλάβη σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία αξιοθέατα παγκοσμίως και να οδηγήσει στην απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων έργων τέχνης.

Μάλιστα πέρυσι κατατέθηκε αγωγή κατά του συγκεκριμένου έργου αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων.

To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ, περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σόλσμπερι.

Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ..

Μέχρι σήμερα οι μελετητές και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν το μεγαλιθικό αυτό μνημείο. Οι μαρτυρίες που έχουμε είναι αμφισβητούμενες.  08 Φεβρουαρίου 2021 22:30

ΠΗΓΗ:https://www.cnn.gr