Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Σεπ 2018
Οι δυο αρχαιολογικοί χώροι στην Μικρή Περιμετρική αποτελούν τοπόσημο για την Πάτρα
Κλίκ για μεγέθυνση

«Εμείς οι αρχαιολόγοι ξέραμε το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, αλλά όχι το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο, όσο παράξενο και αν σας φαίνεται. Αυτό εμφανίστηκε το 2006 όταν ξεκίνησε να γίνεται η γέφυρα, που ενώνει τον Ασύρματο με την Αρόη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μνημείο (40 μέτρα), χωρίς στατικό πρόβλημα, όμως μέχρι τότε τελείως άγνωστο... Ή θα έπρεπε να το διαλύσουμε, διότι ο δρόμος δεν μπορούσε την δεδομένη στιγμή να αλλάξει, οπότε η μόνη λύση, που δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν να κοπεί και να μεταφερθεί το μνημείο, πιο χαμηλά, όπου υπήρχε απαλλοτριωμένος χώρος» ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας Αννίτα Κουμούση

Ήταν το μεγαλύτερο έργο τέτοιου είδους, που ανέλαβε το Υπουργείο, και την μελέτη την είχε αναλάβει ο Δημήτρης Κορρέ. Κόπηκε σε 4 κομμάτια χωρίς να διαλυθεί ή να αλλοιωθεί η μορφή του, και σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας το κάθε κομμάτι ζύγιζε 130 τόνους. «Μεταφέρθηκαν, συγκολλήθηκαν, η συναρμογή είναι τέλεια, και εκεί στον χώρο δίπλα, έμεινε η 4η καμάρα, διότι σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έπρεπε να μείνει εκεί για να δείχνει, που ήταν το μνημείο στο χώρο».
Το 2016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προχώρησε στην πλήρη αποκάλυψη της τέταρτης καμάρας του Υδραγωγείου. Τότε αποκαλύφθηκε ένα επιπλέον τμήμα της υδατογέφυρας, πλήρως επιχωσμένο που ξεπερνούσε σε μήκος τα 60μ. με επτά ηµικυκλικές καµάρες πάνω στις οποίες βαίνει κτιστός υδραύλακας, ενώ επικλινείς αντηρίδες ενισχύουν αυτή την ισχυρή κατασκευή. Η οπίσθια όψη του μνημείου δεν ήταν δυνατό να αποκαλυφθεί πλήρως εξ αιτίας της σύγχρονης γέφυρας και του δρόμου που στηρίζεται σε αυτό. Το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο ήταν ένα επιβλητικό δημόσιο έργο των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων που υδροδοτούσε την Πάτρα μετά την καταστροφή ή την αχρήστευση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. 
«Εμείς εκεί στον χώρο, παρόλο, που ήταν στενός, δεν υπήρχε μεγάλη απαλλοτρίωση, ούτε ήταν η εποχή κατάλληλη να το ξεκινήσουμε, δημιουργήσαμε έναν νέο αρχαιολογικό χώρο. Τον φωτίσαμε με την ξύλινη πασαρέλα , που μπορεί να τον επισκέπτεται ο καθένας. Είναι ίσως ο μόνος δρόμος στην Ελλάδα, που τον διασχίζεις και έχεις δυο αρχαιολογικούς χώρους αριστερά και δεξιά, που είναι πραγματικά τοπόσιμο για την περιοχή» επισήμανε η κ. Κουμούση.
Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Πάτρας είναι μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων και ζωτικής σημασίας τότε για την ύδρευση της πόλης. Διασώζονται σήμερα τα ορατά τμήματα του Υδραγωγείου στις συνοικίες Αρόη και Ασύρματος. Η χρήση ήταν αδιάκοπη μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα και επισκευάστηκε πολλές φορές με τελευταία το 1838 από τον δήμαρχο Ι. Μπουκαούρη. Το 1874 σταμάτησε η χρήση του μετά την διοχέτευση νερού στην πόλη με σωλήνες. Το υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. πιθανότατα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Πάτρα που έως τότε υδρευόταν από πηγάδια. Το υδραγωγείο ήταν μήκους 7,5 χιλιομέτρων από τις πηγές του σημερινού χωριού Ρωμανός έως την Πάτρα, από τις ίδιες πηγές υδρεύεται και σήμερα η πόλη.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που το αναδείξαμε και πιστεύουμε τώρα να ανταποκριθεί και ο κόσμος και τα σχολεία να το επισκέπτονται. Είναι ανοικτός, χωρίς εισιτήριο, καθημερινά από Τρίτη έως Κυριακή (8:00-15:00), εκτός Δευτέρας. Υπάρχουν και δυο αίθουσες με βιντεοπροβολές. Στη μια δείχνουμε την ιστορία της ύδρευσης της Πάτρας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο και στη δεύτερη έχουμε κάνει μια συρραφή του κοψίματος και της μεταφοράς του Υδραγωγείου, καθώς είναι πολύ σημαντικό να δουν πως έγινε. Ήταν πολύ δύσκολο έργο και οικονομικά το κάλυψε η περιφέρεια» εξήγησε η κ. Κουμούση.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου