Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Αύγ 2021
Καρλ Μπλέγκεν
Κλίκ για μεγέθυνσηΚαρλ Μπλέγκεν
Carl Blegen in 1922.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 27  Ιανουαρίου 1887[1][2][3][4][5]
Μινεάπολις[6]
Θάνατος 24  Αυγούστου 1971[1][2][3][4][5]
Αθήνα[7]
Τόπος ταφής Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες αγγλικά[8]
Σπουδές Πανεπιστήμιο Γέιλ
Πανεπιστήμιο της Μινεσότα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ανθρωπολόγος
ιστορικός της τέχνης
αρχαιολόγος
κλασικός φιλόλογος
διδάσκων πανεπιστημίου
Εργοδότης Πανεπιστήμιο Γέιλ
Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι[9]
Οικογένεια
Γονείς John H. Blegen
Αδέλφια Theodore C. Blegen
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Μετάλλιο Κένυον (1963)
Gold Medal of the Archaeological Institute of America (1965)
Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καρλ Μπλέγκεν (αγγλικά: Carl William Blegen, 27 Ιανουαρίου 188724 Αυγούστου 1971), επίσης αναφερόμενος εντός της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας ως Κάρολος Μπλέγκεν, ήταν Αμερικανός αρχαιολόγος, ο οποίος εργάστηκε στις ανασκαφές της αρχαίας Πύλου, κοντά στη σημερινή Πύλο και της Τροίας. Καθοδήγησε την αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι (Σινσινάτι), στις ανασκαφές στο λόφο του Χισαρλίκ, την περιοχή της αρχαίας Τροίας, από το 1932 ως το 1938[10] και έφερε στο φως το Ανάκτορο του Νέστορα στο λόφο του Εγκλιανού, το 1939 και από το 1952 ως το 1966.[11]

Ιστορικό

Ο Καρλ Μπλέγκεν γεννήθηκε στη Μινεάπολη της πολιτείας Μινεσότα, των ΗΠΑ, και ήταν ο μεγαλύτερος των έξι παιδιών που έκαναν η Άννα Ρεγκίνα Μπλέγκεν (1854-1925) και ο Τζων Χ. Μπλέγκεν (αγγλικά: John H. Blegen), (1851-1928), οι οποίοι και οι δυο τους ήταν μετανάστες από το Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Ο νεότερος αδελφός του Καρλ Μπλέγκεν ήταν ο ιστορικός Θίοντορ Μπλέγκεν (αγγλικά: Theodore Christian Blegen).

Ο πατέρας του Καρλ Μπλέγκεν ήταν καθηγητής στο Κολλέγιο Άουγκσμπουργκ (αγγλικά:Augsburg College) της Μινεάπολης για περισσότερα από 30 χρόνια και έπαιξε κεντρικό ρόλο στη νορβηγική Λουθηρανική Εκκλησία της Αμερικής, που ήταν τμήμα της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας των ΗΠΑ (αγγλικά: Evangelical Lutheran Church (United States).

Ο Καρλ Μπλέγκεν πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το 1904 και ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1907.[12]

Σταδιοδρομία

Στην Ελλάδα, ο Καρλ Μπλέγκεν διετέλεσε υπότροφος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1911-1913), και κατά την περίοδο αυτή εργάστηκε σε ανασκαφές στην Λοκρίδα, την Κόρινθο και Κοράκου της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Καρλ Μπλέγκεν είχε εμπλακεί στο έργο ανακούφισης των θυμάτων του πολέμου στη Βουλγαρία και την περιοχή της Μακεδονίας, και έλαβε ως διάκριση το ανώτερο Τάγμα Αριστείας, Τάγμα του Σωτήρος, από την Ελλάδα το 1919.

Μετά τον πόλεμο ολοκλήρωσε το Διδακτορικό δίπλωμα του στη Φιλοσοφία (Ph.D.) στο Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1920. Επίσης ήταν τότε βοηθός διευθυντή στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1920-1926). Κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε ανασκαφές στις «Ζυγουριές» (είναι λόφος στα δυτικά του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας), στον Φλειούντα, στην Πρόσυμνα Αργολίδας, (κοντά στις Μυκήνες και το Άργος, Δήμος Άργους - Μυκηνών) και στον Υμηττό. Το 1927, ο Καρλ Μπλέγκεν προσχώρησε στη σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και ήταν καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο διάστημα μεταξύ των ετών 1927 - 1957. Οι ανασκαφές του στην Τροία διεξήχθησαν μεταξύ 1932 και 1938, και ακολούθησαν εκείνες στο Παλάτι του Νέστορα στην αρχαία Πύλο, κοντά στη σύγχρονη πόλη της Πύλου το 1939. Μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ανασκαφή συνεχίζεται και μεταξύ των ετών 1952 - 1966. Ο Καρλ Μπλέγκεν συνταξιοδοτήθηκε το 1957.

Έλαβε τίτλους τιμής (επίτιμος διδάκτωρ) από το Πανεπιστήμιο του Όσλο (Όσλο) και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη) το 1951 και τιμητική διάκριση ως «Δόκτωρ των Γραμμάτων» (αγγλικά: Doctor of Letters - D.Litt.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Οξφόρδη) το 1957 και τιμητική διάκριση ως «Δόκτωρ των Νόμων» (λατινικά: Legum Doctor, αγγλικά: Doctor of Laws - LL.D.) από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (Σινσινάτι) το 1958.

Περαιτέρω τιμητικές διακρίσεις μετά το 1963: Διάκριση ως «Δόκτωρ των Γραμμάτων» (Litt.D.) από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Κέμπριτζ), από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα) το Κολλέγιο Εβραϊκής Ένωσης - Εβραϊκό Ινστιτούτο της Θρησκείας (Ιερουσαλήμ). Το 1965 ο Καρλ Μπλέγκεν έγινε ο πρώτος αποδέκτης του «Χρυσού Μεταλλίου» του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής για τα αρχαιολογικά του επιτεύγματα.

 
Η Βιβλιοθήκη Μπλέγκεν στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι

Η Βιβλιοθήκη Κάρλ Μπλέγκεν (αγγλικά: Carl Blegen Library) βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Υπάρχει και αντίστοιχη βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη Κάρλ Μπλέγκεν στην Ελλάδα στην έδρα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία έχει βιβλία για κλασικές σπουδές. Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα έχει επίσης υπό την εποπτεία της και τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1926 και ένα εργαστήριο, το Εργαστήριο Βιενέρ (αγγλικά: Wiener) που ιδρύθηκε το 1992, για την ανάλυση ανθρώπινων και ζωικών σκελετικών καταλοίπων, τη μελέτη παλαιοπεριβάλλοντος και τη γεωαρχαιολογία. Η Βιβλιοθήκη Κάρλ Μπλέγκεν του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. έχει επιμεληθεί επίσης μια έκθεση που ονομάζεται «Ανακαλύπτοντας τον Καρλ Μπλέγκεν», που περιλαμβάνει εικόνες από μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές του Καρλ Μπλέγκεν στην αρχαία Τροία και την αρχαία Πύλο, καθώς και το έργο και τη ζωή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στο εξωτερικό.

 
Η Αίθουσα Μπλέγκεν (Blegen Hall) στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα

Υπάρχει επίσης η Αίθουσα Μπλέγκεν στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (αγγλικά: Blegen Hall on the West Bank of the Minneapolis campus of the University of Minnesota in the USA), που ονομάσθηκε και «Πανεπιστημιούπολη των Διδύμων» (αγγλικά:Twin City Campus) από τους δύο επιστήμονες αδελφούς, τον αρχαιολόγο Κάρλ Μπλέγκεν και τον νεότερο αδελφός του τον ιστορικό Θεόδωρο Μπλέγκεν, όχι ως πραγματικά δίδυμα, αλλά ως «δίδυμο» επιστημόνων του πανεπιστημίου αυτού.[13] Εκτός από την κατοικία του στην Αθήνα (το νεοκλασικό κτίριο της οδού Πλουτάρχου 9 στο Κολωνάκι), που έγινε δωρεά στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, προς τιμή του Καρλ Μπλέγκεν, έχει ονομασθεί και δρόμος στη Χώρα Μεσσηνίας.[14][15] Στο αρχαιολογικό μουσείο Χώρας στεγάζονται πολλά από τα ευρήματα του Μπλέγκεν.

Προσωπική ζωή

Το 1924 ο Καρλ Μπλέγκεν παντρεύτηκε την Ελίζαμπεθ Πήρς (αγγλικά: Elizabeth Denny Pierce), (1888-1966) στο Λέικ Πλάσιντ της Νέας Υόρκης. Και οι δύο τους συναποτέλεσαν μια ασυνήθιστη σχέση με τον Μπέρτ Χιλ (αγγλικά: Bert Hodge Hill) και την Ίντα Χιλ (αγγλικά: Ida Thallon Hill), που ονομάσθηκε «το Κουαρτέτο».[16]

 
Τάφος των Καρλ Μπλέγκεν και Ελίζαμπεθ Πήρς Μπλέγκεν στο Προτεσταντικό τμήμα του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών

Ο Καρλ Μπλέγκεν πέθανε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου 1971 σε ηλικία 84 ετών. Είναι θαμμένος στο Προτεσταντικό τμήμα του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών, μαζί με την σύζυγο του Ελίζαμπεθ Πήρς Μπλέγκεν. Οι τάφοι της Ίντα Χιλ και του Μπέρτ Χιλ βρίσκονται επίσης σε αυτό το τμήμα. Κληροδότησε την μεγάλη συλλογή των εγγράφων του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.[17][18]

Βιβλιογραφία

«Μελέτες στις Τέχνες και την Αρχιτεκτονική», (Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, 1941) - “Studies in the Arts and Architecture ” (University of Pennsylvania. 1941).

  • «Τροία: Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, 1932-1938», 4 τόμοι. (1950-1958) –“Troy: Excavations Conducted by the University of Cincinnati, 1932–38”, 4 vols. (1950–58).
  • «Η Τροία και οι Τρώες» - “Troy and the Trojans”, (Praeger. 1963).
  • «Το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο στη Δυτική Μεσσηνία», μαζί με την Μάριον Ρόουσον, (αγγλικά: Marion Rawson), 3 τόμοι, 1966-1973 – “The Palace of Nestor at Pylos in Western Messinia” (with Marion Rawson. 3 vols. 1966–73).

Αναφορές

  1.  
  1. «Carl William Blegen Papers (American School of Classical Studies at Athens)». Ascsa.edu.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Άλλες πηγές

Στα ελληνικά

Στα αγγλικά

  • Petrakis, Susan L. Ayioryitika: The 1928 Excavations of Carl Blegen at a Neolithic to Early Helladic Settlement in Arcadia (INSTAP Academic Press. 2002) – Σουζάν Πετράκη, «Αγιοργήτικα: Οι ανασκαφές του 1928 του Καρλ Μπλέγκεν σε έναν, από την Νεολιθική στην Πρωτοελλαδική, Οικισμό στην Αρκαδία».
  • Carl W. Blegen, The Palace of Nestor at Pylos in Western Messenia, Vols I-II-III, Princeton 1966, 1969, 1973.
  • Pylos Comes Alive, Industry and Administration in a Mycenaean Palace, ed. By C.W. Shel merdine and Thomas G. Palaima, New York 1984.
  • Carl William Blegen, Marion Davis Rawson, “A guide to the Palace of Nestor: Mycenaean sites in its environs and the Chora Museum”, ASCSA, 2001, ISBN 9780876616406
  • Jack L. Davis (ed.) “Sandy Pylos. An Archaeological History from Nestor to Navarino”, ISBN 0-29271595-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Στα ελληνικά

Στα αγγλικά

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου