Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Μάι 2019
Γ.Κακλίκης: Ευτύχημα το πώς έχει αναπτυχθεί η Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναπτυχθεί πραγματικά πάρα πολύ καλά και το ευτύχημα είναι ότι αυτό έγινε διαχρονικά, δηλαδή διακομματικά», δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, πρέσβης επί Τιμή, Γιώργος Κακλίκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Είναι ευτύχημα ότι έχουν αναπτυχθεί αυτές οι τριγωνικές συνεργασίες "Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ", "Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου", πράγμα το οποίο συνιστά ένα πλέγμα ασφαλείας, ούτως ώστε αν υπάρξει "σεισμός", ότι πέσει να μη σπάσει», εξήγησε ο κ. Κακλίκης, θυμίζοντας ότι η οικοδόμηση των συμμαχιών ξεκίνησε επί ημερών ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε επί ημερών Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «η καλή αρχή που έγινε με την Ανατολική Μεσόγειο συνεχίστηκε και προς βορρά της Ελλάδος» και «η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες βαλκανικές χώρες είναι προς όφελός της και προς όφελος και της σταθερότητας της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Κακλίκης παρατήρησε ότι «είναι εύλογο η Ελλάδα να έχει συνέχεια στραμμένη την προσοχή της προς Ανατολάς, δεδομένου ότι η Τουρκία, με τη συμπεριφορά της, συνιστά απειλή για την ασφάλειά της και έτσι υπό το καθεστώς της τουρκικής απειλής πολλές φορές η ελληνική πλευρά -δε λέω το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας, αλλά ο κόσμος- αντιμετωπίζει τα λεγόμενα των Τούρκων ίσως μερικές φορές με κάποιες μεγαλύτερες διαστάσεις από τις κανονικές, που αυτά έχουν». 
Ερωτηθείς σχετικά με τους φόβους που εκφράζονται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, απάντησε: «Σήμερα, όπως έχουν φτάσει τα πράγματα και με τη διαρκή αλυσιδωτή προκλητικότητα που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι της Κύπρου, εύλογα δημιουργούνται αυτές οι ανησυχίες και καλά θα κάνουμε να μην τα θεωρούμε απλά λόγια, αλλά να βρισκόμαστε υπηρεσιακά σε εγρήγορση [...] Η Ελλάδα πρέπει να φροντίζει να οσφραίνεται την κατάσταση, όπως πραγματικά έχει, χωρίς φίλτρα εσωτερικής ματιάς, δηλαδή να μην ομφαλοσκοπεί και να κοιτάζει τα εσωτερικά της, αλλά να κοιτάζει το πραγματικό της συμφέρον και να πορεύεται».
Αναφορικά με τους ευρύτερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή παρατήρησε: «Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα -Ελλάδα, Κύπρος, Μέση Ανατολή- σε αυτή την εικόνα θα προσθέσω και μερικούς άλλους παράγοντες εκτός Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η Αμερική εννοεί να είναι ξανά παρούσα στην Ευρώπη και απέναντι στη Ρωσία -παραδοσιακή πολιτική, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο. Η Ρωσία έχει καταφέρει να "σκάσει μύτη" στη Μεσόγειο πιο σταθερά από ό,τι στο παρελθόν και εκμεταλλεύεται καταστάσεις όπως κι αυτή την προσωρινή "αγάπη" της με την Τουρκία, η οποία την εξυπηρετεί για την υλοποίηση των στόχων της. Από την άλλη πλευρά έχουμε ένα Ιράν, το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο άγριο και επιθετικό όσο εμφανίζεται στον διεθνή Τύπο, αλλά δεν μπορώ να το θεωρήσω και εντελώς αθώο τη στιγμή που στήνει γέφυρες με βάσεις στρατιωτικές μέσα στο έδαφος της Συρίας, με σκοπό να αναπτυχθεί μέχρι τη Μεσόγειο. Θεωρώ ότι παίζει παράλληλα με αυτά και με την Τουρκία, ούτως ώστε να αναμειγνύεται στα Δυτικά μέσω του πολιτικού Ισλάμ».
Σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι «εκεί είναι ένα πρόβλημα, διότι πρόκειται περισσότερο για θέμα της σημερινής ηγεσίας, η οποία πεισματικά απέχει από οποιαδήποτε πρωτοβουλία να περάσει τη γέφυρα, η οποία υπάρχει, αλλά δε διανύεται από την αλβανική πλευρά προς την ελληνική».
Με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) σημείωσε: «Είναι μια αίσια έκβαση της θετικής εξέλιξης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, αλλά θα προσέθετα των ελληνο-βαλκανικών σχέσεων, διότι ο αγωγός δε θα παραμείνει μόνο στη Βουλγαρία. Πέρα από αυτό η άλλη διάσταση είναι ότι η Βουλγαρία συνδεόμενη με τον αγωγό TAP, ο οποίος μεταφέρει μέσω Τουρκίας το αζέρικο φυσικό αέριο, σταθεροποιεί ή αποτελεί ένα επιπλέον στήριγμα της Βουλγαρίας με τη Δύση, δηλαδή άλλο ένα σημείο στήριξης της Βουλγαρίας στη Δύση, δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο». 
Ερωτηθείς για τους λόγους που αποδέχθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι απάντησε: «Είναι ένας χώρος στον οποίο βρίσκομαι από την ίδρυσή του, δηλαδή περίπου πέντε χρόνια. Βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο επειδή θεώρησα ότι διέφερε από τους άλλους και δεν είχε οσμή κομματικού εργαστηρίου».
Αναφορικά με το διακύβευμα της ευρωκάλπης, ο κ. Κακλίκης τόνισε: «Πρέπει να σηκωθεί ο κόσμος και να πάει στις κάλπες και μάλιστα με σοβαρότητα και με συναίσθηση του ποιους θα στείλει, όχι δηλαδή φίρμες, αλλά ανθρώπους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για την Ευρώπη, χωρίς να ξεχνάνε βέβαια και την ίδια τους τη χώρα [...]  Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η νέα Ευρώπη και πώς θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για μια νέα Ευρώπη, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρός ο κίνδυνος των εθνικιστών λαϊκιστών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να κραταιούνται μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο». 
*

Τη συνέντευξη πήραν ο Σταύρος Τζίμας και η Σοφία Παπαδοπούλου
**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου