Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 16 Οκτ 2022
Ευριπίδης Στυλιανίδης / Ο ελιτισμός και ο λαϊκισμός οδηγούν στην Ακροδεξιά
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα «πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαιτούμενα μέσα και κυρίως τα διπλωματικά εργαλεία προκειμένου να επαναφέρει την Τουρκία στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας» στέλνει μέσω της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής ο Ευρ. Στυλιανίδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός καλεί δε «κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, αντί να αντικαθιστούν την πολιτική με την επικοινωνία παριστάνοντας τους σταρ του Διαδικτύου ή της τηλεόρασης, να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας». Στον απόηχο δε των 51 νεκρών από τα εργατικά δυστυχήματα προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού και εποπτικού συστήματος προστασίας, που θα ελέγχει και παράλληλα θα κινητροδοτεί τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τους εργαζόμενους.

Κύριε υπουργέ, πόσο σας προβληματίζει η κατάργηση των περιορισμών από τη Γερουσία των ΗΠΑ για την πώληση των F16 στην Τουρκία; Γιατί η Τουρκία επιβραβεύεται, παρά την υπογραφή νέων παράνομων συμφωνιών με τη Λιβύη;

Όπως φαίνεται, η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά ούτε επιβράβευση ούτε αλλαγή της αμερικανικής στάσης, αλλά οφείλεται σε καθαρά διαδικαστικούς λόγους εξαιτίας της χρονικής πίεσης των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών. Ανάλογη τροπολογία έχει ήδη περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η τροπολογία για τα F16 μπορεί να ενταχθεί στο τελικό κείμενο NDAA που θα υιοθετηθεί και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, όπως ακριβώς ήδη το δέχθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. Μενέντεζ έχει δικαίωμα να προβάλει βέτο στην έγκριση αμυντικών συμβάσεων. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να μην ξεχνούμε ότι όσο θετικό κλίμα κι αν έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και διεθνώς, οι διεθνείς σχέσεις είναι δυναμικές. Πρέπει, λοιπόν, να παλεύουμε συνεχώς για να ενισχύουμε τις συμμαχίες μας και να εδραιώνουμε διεθνώς την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κινείται σταθερά στη βάση της υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου. Το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αποτελεί απαράδεκτη νομικά και πολιτικά πράξη που δεν την αναγνώρισε ούτε η Ε.Ε. ούτε, φυσικά, το ίδιο το λιβυκό Κοινοβούλιο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η δικαιοπολιτική απομόνωση της τουρκικής ηγεσίας είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που φέρνει σαφώς αποτελέσματα, αφού αναδεικνύει πειστικά τη συμμαχική ασυνέπεια της Τουρκίας και την περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο.

Η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Άγκυρα σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;

Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαιτούμενα μέσα και κυρίως τα διπλωματικά εργαλεία που διαθέτει προκειμένου να επαναφέρει την Τουρκία στη λογική και κυρίως στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας στη σωστή στιγμή και με έξυπνο τρόπο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός ad hoc καθεστώτος που βολεύει μια «τουρκική περιφερειακή ηγεμονία». Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την καταστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας που έχτισε η διεθνής κοινότητα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα, οι διεθνείς οργανισμοί, με πρώτους την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και κυρίως τον ΟΗΕ, έχουν χρέος να προστατέψουν την περιοχή από αναθεωρητικές αυτοκρατορικές και ηγεμονικές συμπεριφορές.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση για την τιθάσευση του πληθωρισμού; Ήδη στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται η άρνηση της Ν.Δ. για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια της αντιπολίτευσης, απαράδεκτο όμως να παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια πάνω στην αγωνία και στη δοκιμασία του ελληνικού λαού. Το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν είναι ελληνικό: π.χ., 10,9% στη Γερμανία πρώτη φορά μετά το 1951, 17,1% στην Ολλανδία, 22% στις Βαλτικές Χώρες και διψήφιος σε πάνω από τα μισά κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. Δημιουργήθηκε αναμφισβήτητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επιδιώκει από την αρχή ευρωπαϊκή λύση και φαίνεται ότι σταδιακά αυτό βρίσκει ανταπόκριση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πήρε και εσωτερικές πρωτοβουλίες αυξάνοντας μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας φόρους και βάζοντας πλαφόν κατά της κερδοσκοπίας. Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων, και η υποστήριξη των ασθενέστερων. Αυτό το κάνει, όμως, με σωφροσύνη και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας για να αποφύγουμε νέες περιπέτειες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει προτάξει την ανάγκη να έρθουν όλα στο φως στο θέμα των υποκλοπών. Συνάδει αυτή η δέσμευση με τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την πλειονότητα της Εξεταστικής; Θεωρείτε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της PEGA;

 Η διαφάνεια είναι βασική προϋπόθεση για μια ισχυρή Δημοκρατία. Την πιστεύουμε όλοι. Δεν γνωρίζω, όμως, τι περισσότερο μπορούν να προσφέρουν πρόσωπα που ήδη έχουν τοποθετηθεί στην Επιτροπή Θεσμών, που είχε αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα. Άλλωστε, η χρησιμότητα της Εξεταστικής είναι κυρίως να προτείνει λύσεις για το μέλλον συμπληρώνοντας ή διορθώνοντας το θεσμικό πλαίσιο. Επίσης, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη διεθνή συγκυρία είναι πολύ λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη δημόσιας λογοδοσίας και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί όχι μόνο στο τι πράττουμε, αλλά και στο τι λέμε. Τα θέματα της κυβερνοπροστασίας και των προσωπικών δεδομένων είναι πλέον διεθνή προβλήματα που απασχολούν πολλά Κοινοβούλια αλλά και διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτόν τον διάλογο πρέπει να μπούμε πιο ενεργά και το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση. Είναι, όμως, απερισκεψία να αποδυναμώνουμε μόνοι μας την εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού εκθέτοντάς τον για τέτοια θέματα, την ώρα μάλιστα που πρέπει να έχει ισχυρή εικόνα διεθνώς για να προασπιστεί τις θέσεις και τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Σας προβληματίζει η κατάρρευση των γεφυρών με το ΠΑΣΟΚ ενόψει του μετεκλογικού τοπίου; Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης της Ν.Δ. με το κόμμα του κ. Βελόπουλου;

Όλα τα παρακολουθώ με ενδιαφέρον. Γεγονότα αλλά και σκοπιμότητες που αυτά μπορεί να υπηρετούν. Καθαρός, όμως, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η σταθερότητα του τόπου, η οποία ταυτίζεται με την αυτοδυναμία. Αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται και ως το κεντρικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δεύτερη αναμέτρηση. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιδίωκε μετεκλογικές συνεργασίες.

Οι συνεργασίες όμως, όπου στην Ε.Ε. έχει καλλιεργηθεί τέτοια κουλτούρα, βασίζονται απολύτως σε προγραμματικές συγκλίσεις. Θεωρώ, λοιπόν, αναγκαίο και χρήσιμο για την Ελλάδα έναν ανοιχτό διάλογο με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού φάσματος, από τα δεξιά και το Κέντρο μέχρι τα αριστερά, αρκεί να έχει πολιτικά και όχι οπορτουνιστικά χαρακτηριστικά, να υπηρετεί αξίες και να διέπεται από πνεύμα εθνικής συνεννόησης. Όσο αυτό το πνεύμα δεν καλλιεργείται από τις πολιτικές δυνάμεις, τόσο στη συνείδηση των πολιτών η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα εδραιώνεται ως η μόνη λύση για τη γρήγορη έξοδο από την πολύμορφη διεθνή και εθνική κρίση.

Θα ήθελα εδώ να κάνω και μια καταλυτική για τις εξελίξεις παρατήρηση. Οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων εξουσίας οφείλουν να ξανασυναντηθούν με τον λαό και τα προβλήματά του, και να μην κλείνονται σε άγονες προσωπικές και μικροκομματικές τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, αντί να αντικαθιστούν την πολιτική με την επικοινωνία παριστάνοντας τους σταρ του Διαδικτύου ή της τηλεόρασης, καλά θα κάνουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας. Στη Ευρώπη, όπου δεν έγινε αυτό, έφυγε ο κόσμος προς τα άκρα. Ο ελιτισμός και ο λαϊκισμός είναι δύο δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο προορισμό, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, κλονίζουν τη Δημοκρατία και ενισχύουν την Ακροδεξιά ή την ακραία Αριστερά.

Κύριε υπουργέ, δυόμισι μήνες πριν κλείσει η χρονιά και έχουμε 51 νεκρούς από εργατικά δυστυχήματα. Ταυτόχρονα υπάρχουν καταγγελίες για διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει το αρμόδιο υπουργείο;

Θεωρώ αναγκαία μια πολιτική που δεν θα πολεμάει απλώς την ανεργία, αλλά θα δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές και ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τα παλιά εργαλεία, διότι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Παραδείγματος χάρη, η τηλεργασία είναι αναμφισβήτητα μια ευκαιρία για ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας για ΑμεΑ ή άτομα που ζουν σε απομονωμένα χωριά ή στα νησιά, είναι όμως και μια απειλή για φθηνό και ανασφάλιστο προσωπικό από άλλα κράτη, όπου δεν ισχύουν οι δικές μας αξίες για την προστασία του εργαζομένου ούτε ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνους αποκλεισμούς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό και εποπτικό σύστημα προστασίας που θα ελέγχει και παράλληλα θα κινητροδοτεί τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τους εργαζόμενούς τους, που είναι και το πιο πολύτιμο κεφάλαιο για τη δημιουργία και την πρόοδο του τόπου.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου