Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 25 Απρ 2023
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στα Βαλκάνια»
Κλίκ για μεγέθυνση








«Δεν υπάρχει αξιόπιστη, επαρκώς πολυάριθμη και ικανή πολιτική δύναμη στη Βόρεια Μακεδονία που θα τολμούσε να απειλήσει τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα ή που θα αντετίθετο άμεσα στην ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση και τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ»







25.04.2023, 14:29
 
 

«Απαιτείται θάρρος, δουλειά και αποφάσεις» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχιτέκτονας, μαζί με τον Αλέξη Τρίπρα, της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαντώντας στο ερώτημα αν οι νέες συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας του έχουν προκαλέσει απογοήτευση και αναστολές.

«Οι απογοητεύσεις δεν βοηθάνε», λέει, υποδεικνύοντας και στη νυν ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μη δείξει καμιά αναστολή. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ελλάδα και της συμμετοχής του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που αρχίζει αύριο, ο Ζόραν Ζάεφ αποτιμά με ενθουσιασμό τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ, ως προς το ενδεχόμενο επιστροφής του στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας του, απαντά ότι προς το παρόν τον γεμίζει η οικογένεια, η οικογενειακή επιχείρησή του και... η μοτοσικλέτα του.

Πώς βλέπετε την κατάσταση και το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την άρνηση της Ε.Ε. να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στη χώρα σας; Αισθάνεστε προδομένος και απογοητευμένος, καθώς εσείς συμβάλατε με τη Συμφωνία των Πρεσπών να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο;

Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ε.Ε. περιγράφεται με ακρίβεια και είναι σαφές ποια βήματα πρέπει να γίνουν, ποιες υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν και ποια είναι τα οφέλη της ενταξιακής πορείας μας. Η ακριβής ημερομηνία για την ένταξή μας στην Ε.Ε. δεν είναι δυνατό να καθοριστεί, αλλά οι ανεπίσημες ενημερώσεις αναφέρουν ότι τόσο η χώρα μας όσο και η Ε.Ε. μπορούν να είναι πλήρως προετοιμασμένες για τη νέα διεύρυνση της Ε.Ε., έως το 2030.

Η νέα διεύρυνση της Ε.Ε. δεν αφορά μόνο τη σχέση της Ενωσης με τη Βόρεια Μακεδονία ή τα Βαλκάνια αλλά και μια στρατηγική τοποθέτηση της Δύσης στη νέα εποχή που εγκαινίασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η επέκταση της Ε.Ε. έχει πλέον ιδιαίτερα σημαντικές πτυχές ασφάλειας. Ως εκ τούτου, τόσο οι υποψήφιες χώρες όσο και η Ενωση πρέπει να επιδείξουν δέσμευση και θάρρος, τόσο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων όσο και στη λήψη αποφάσεων.

Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τη συμφωνία. Πώς βλέπετε τη σχέση με την Ελλάδα; Και ειδικά την τελευταία τετραετία, με μια κυβέρνηση που είχε αμφισβητήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ενα από τα πρώτα βήματα, μετά την πρώτη μου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η μετονομασία του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις δύο χώρες μας με ένα νέο όνομα – «Φιλία». Αυτή είναι η λέξη που εκφράζει την ουσία της αλλαγής που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα, τα δύο κράτη μας και οι λαοί μας έχουν σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, κάτι που είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που συνέβαινε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έως το 2018.

Οι επιχειρήσεις συνεργάζονται ακόμη περισσότερο, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας επικοινωνούν, μετακινούνται και συνεργάζονται καθημερινά σε διασυνοριακές περιοχές, όπως η Μπίτολα, η Γευγελή και η Στρούμιτσα. Σκόπια και Αθήνα δεν ήταν ποτέ πιο κοντά.

Φυσικά, για εμάς ως χώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, κλείνοντας έτσι τυχόν περαιτέρω προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τις οποίες είχαμε επιπλέον προκλήσεις με τη Βουλγαρία. Φυσικά, το γεγονός ότι, σήμερα, αντίθετα στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι μόνο ακροδεξιά κόμματα και των δύο χωρών, που σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν την πολιτική θέση της πλειοψηφίας, είναι καλό σημάδι.

Κάθε μέρα που περνά, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας αντιλαμβάνονται νέους λόγους και οφέλη, εδραιώνοντας έτσι την πεποίθησή τους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στα Βαλκάνια τα τελευταία 20 χρόνια.

Ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στη χώρα σας πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει ή και να ανατρέψει τη Συμφωνία;

Δεν υπάρχει αξιόπιστη, επαρκώς πολυάριθμη και ικανή πολιτική δύναμη στη χώρα μας που θα τολμούσε να απειλήσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας ή που θα αντετίθετο άμεσα στην ευρωπαϊκή μας ολοκλήρωση και την ενεργό συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Ανέφερα, προηγουμένως, ότι υπάρχουν ριζοσπαστικές πολιτικές ομάδες που διακινούν αντιδυτικές αφηγήσεις και συνωμοτούν, για να κάνουν βήματα προς το παρελθόν, αλλά η πλειονότητα των πολιτών μας, των θεσμών μας και της δημοκρατικής μας κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν ποτέ μια σοβαρή, απειλητική μεγέθυνση της επιρροής αυτών των ομάδων. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες που επιτρέπουν δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ μετριοπαθών αριστερών και δεξιών πολιτικών ομάδων, κομμάτων και πολιτών, προκειμένου να παραμείνουν απομονωμένες οι ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές του φάσματος.

Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τη χώρα σας;

Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ακολούθησε την πανδημία COVID-19 και δημιούργησε σοβαρές προκλήσεις στους τομείς της ενέργειας και του εφοδιασμού τροφίμων. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής μας για την κρίση, ο ήπιος χειμώνας και η περιφερειακή συνεργασία της Βόρειας Μακεδονίας μέσω πρωτοβουλιών, όπως τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», βοήθησαν τη χώρα να αποφύγει ελλείψεις τροφίμων, μη βιώσιμες τιμές ρεύματος και περιορισμούς. Μου φαίνεται ότι, από αυτή την άποψη, όλα τα Δυτικά Βαλκάνια πηγαίνουν καλά.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μόνες επιπτώσεις του πολέμου στη Βόρεια Μακεδονία και τα Βαλκάνια. Οι υβριδικές επιθέσεις που συνοδεύονται από τεράστια κύματα παραπληροφόρησης και ο φόβος που τα αντιδημοκρατικά κέντρα διασπείρουν στους λαούς μας σχετίζονται σίγουρα με τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για ανάξιες και αποτυχημένες προσπάθειες να δικαιολογηθεί ο απολίτιστος πόλεμος του Πούτιν που σκοτώνει χιλιάδες πολίτες.

Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ξανά σε μια διαπραγμάτευση με μια χώρα της Ε.Ε., τη Βουλγαρία, που απαιτεί μια ακόμη αλλαγή στο Σύνταγμά σας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό; Και πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα;

Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, γιατί οι προκλήσεις έχουν ξεπεραστεί με την ευρωπαϊκή πρόταση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας. Μπροστά μας έχουμε συνταγματικές τροποποιήσεις, με τις οποίες Βούλγαροι, Κροάτες και Μαυροβούνιοι θα γίνουν μέρος των δέκα συνταγματικά δηλωμένων εθνοτικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία.

Η ευρωπαϊκή δυναμική απαιτεί να ολοκληρωθούν αυτές οι συνταγματικές τροποποιήσεις το συντομότερο δυνατό, για να μη χάσουμε ούτε μια μέρα στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή μας. Θα ολοκληρώσουμε φέτος τον έλεγχο για όλες τις ομάδες και μετά θα ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, για τα οποία προϋπόθεση αποτελούν οι συνταγματικές αλλαγές. Οι απογοητεύσεις δεν θα μας βοηθήσουν. Για να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία, χρειάζεται θάρρος, δουλειά και αποφάσεις.

Με τι ασχολείστε σήμερα; Βλέπετε το ενδεχόμενο επιστροφής στην κεντρική πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας ή έχει κλείσει για σας αυτό το κεφάλαιο;

Η οικογένειά μου, οι οικογενειακές μας επιχειρήσεις, το ίδρυμα, η μοτοσικλέτα, οι φίλοι μου και οι διεθνείς μου επαφές με γεμίζουν απόλυτα. Οι πολιτικές αλλαγές και αλλαγές προσώπων σε κάθε κοινωνία και σε κάθε οργανωτική κουλτούρα είναι υγιείς και απαραίτητες για την εξέλιξη.

INFO: Ο Ζόραν Ζάεφ θα συμμετάσχει, την Παρασκευή, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συζήτηση με θέμα «Νέες ενεργειακές λεωφόροι» με τον ΥΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ατανάς Πεκάνοφ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Italgas, Πάολο Γκάλο.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου