Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Οκτ 2018
Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Κ. Βλαχοδήμου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχασε το δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι τελικά θα ξεπεράσει τον κάβο της συνταγματικής αναθεώρησης, οπότε θα κληθεί η ελληνική Βουλή να κυρώσει τη Συμφωνία ή το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις για τη γείτονα χώρα. Βλέπω με ενδιαφέρον ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες από την κυβέρνηση της FYROM και επίσης ότι υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, σε κλίμακα λαού, το οποίο ήδη έχει δώσει τη δική του κατάφαση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσωπικά όμως, ελπίζω ότι ο οδικός χάρτης, που είναι πολύ αυστηρός και προβλέπεται μέσα στη Συμφωνία, θα τηρηθεί κατά γράμμα. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις από αυτή την πλευρά και, με αυτή την έννοια, έγκαιρα, θα έρθει το ζήτημα και στην ελληνική Βουλή έτσι ώστε να κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η δική μου ελπίδα.

 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι υπάρχει πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας από την παρούσα Βουλή. Όμως η ΝΔ, απειλεί με πρόταση δυσπιστίας πριν από την έναρξη της συζήτησης για την κύρωσή της. Υπάρχει πλειοψηφία εμπιστοσύνης ή η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη αφού ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, με βάση τις δηλώσεις του, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επίσης δηλώσει ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης;

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα σας πω την εκτίμησή μου. Αφενός υπάρχει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή, για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδεχομένως θα διευρύνεται καθώς θα πάμε σε αυτή τη διαδικασία, και αφετέρου εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή για να υπερψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας. Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό το θέμα.

 

Η ΝΔ έχει καλέσει τον Πάνο Καμμένο να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πολύ πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή και μάλιστα η εκπρόσωπος της Μαρία Σπυράκη, έχει δηλώσει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν η Βουλή των Σκοπίων ψηφίσει τις αλλαγές στο σύνταγμά της, περί τον Ιανουάριο, όπως εκτιμάται. Σε αυτή την περίπτωση βλέπετε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιανουάριο;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτά τα σενάρια είναι σενάρια επί χάρτου, δεν έχουν έρεισμα, δεν έχουν βάση και βεβαίως και οι ΑΝΕΛ και ο Πρόεδρός τους, επανειλημμένα έχουν δηλώσει ότι κανείς, και ιδιαίτερα μάλιστα η ΝΔ, δεν μπορεί να τους υπαγορεύσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

 

Υπάρχει ζήτημα με τη συνομιλία της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον Δεκέμβριο του 2017;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτό που ενδιαφέρει, βλέποντας κανείς “μακροσκοπικά” το ζήτημα, είναι ότι επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ισχυρός τακτικισμός από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω σε αυτό το μείζον, εθνικών διαστάσεων ζήτημα, και αυτό είναι πολύ κακό. Έκανε κακό διότι θόλωσε την συζήτηση επί της ουσίας, η οποία θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί έτσι ώστε οι όποιες εύλογες ενστάσεις ή απορίες υπήρχαν να μπορούν να απαντηθούν και να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Άρα αυτές οι συναντήσεις της κ. Σπυράκη ή οτιδήποτε άλλο υπήρξε, πριν από τη Συμφωνία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει αυτός ο τακτικισμός που, επισημαίνω, έκανε και κάνει κακό, και στη χώρα, ενδεχομένως και στη ΝΔ.

 

Με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συντάξεις και το αφορολόγητο- θέματα ανοιχτά προς το παρόν- η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της άλλες δύσκολες αποφάσεις μέχρι τις εκλογές. Πόσες πιθανότητες βλέπετε για ανατροπή των ποσοστών, που σήμερα φαίνεται να είναι υπέρ της ΝΔ, και τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που σας εμπιστεύτηκαν το 2015;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Οι εκλογές που θα γίνουν μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες, θα είναι μια ισχυρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο προγραμματικές προτάσεις για το μέλλον της Ελλάδας και για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δύο ζητήματα τα οποία ανατροφοδοτούνται, είναι ζητήματα πάρα πολύ σοβαρά, ζητήματα που διαμορφώνουν ταυτότητα και προγραμματικές προτάσεις και πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφές σε όλο τον ελληνικό λαό ποια από τις δύο επιλογές θα επιλέξει. Εμείς εργαζόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται, για να διαμορφωθεί ένας ευρύτερος προοδευτικός πόλος, πάνω σε μια τέτοια προοδευτική, προγραμματική βάση, και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και θεωρώ ότι μπορεί να έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας στο εκλογικό σώμα. Αυτό θα είναι το διακύβευμα τους επόμενους μήνες.

 

Μιλήσατε για τις συμμαχίες. Στο κόμμα εξελίσσεται μια συζήτηση για την ανάγκη διενέργειας ενός προγραμματικού συνεδρίου στο οποίο θα αποφασιστεί και η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Σας βρίσκει σύμφωνο ένα τέτοιο αίτημα;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Πάντοτε υπάρχει ανάγκη για προγραμματική ανανέωση, για εκσυγχρονισμό, καθώς έκλεισε η επώδυνη περίοδος των μνημονιακών δεσμεύσεων και όλοι πλέον συζητάνε ακριβώς για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για το κοινωνικό πρόσημο που θα έχει η ανάπτυξη, αλλά και για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, που πρέπει να προχωρήσουν στη χώρα. Πάντοτε υπάρχει αυτή η ανάγκη. Είναι ζήτημα του κόμματος και των καθοδηγητικών οργάνων με ποιον τρόπο θα προσεγγίσει και με ποιο τρόπο θα ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη.

 

Πώς είδατε τις δηλώσεις της κ Γεννηματά σχετικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ την επαύριο των εκλογών;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Επαναλαμβάνω, αυτές οι διατυπώσεις είναι σχεδιασμοί επί χάρτου, έχει αποκλειστεί σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας, όλα τα τελευταία χρόνια. Θυμηθείτε και όταν ήμασταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και μέσα στα μνημόνια, τις προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Όπως και μετέπειτα και τις προτάσεις από τον κ. Λεβέντη ή από άλλους. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια, είναι διαχρονική. Δεν νοείται τη στιγμή ακριβώς που γίνονται πιο αδρές οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά, ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερα και προοδευτικά προγράμματα, ανάμεσα σε κοινωνικό κράτος και αγορές- και στην Ελλάδα και την Ευρώπη- να διατυπώνονται ή να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διατύπωση ή στο ενδεχόμενο διαμόρφωσης τέτοιων σχημάτων. Τις θεωρώ εκτός τόπου και χρόνου.

 

Οι “53” με το τελευταίο τους κείμενο ασκούν κριτική και επισημαίνουν την ανάγκη στροφής σε προοδευτικού τύπου κατεύθυνση. Εσείς θεωρείτε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε στροφή προς τα Δεξιά με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε στροφόμετρο ούτε αριστερόμετρο. Είναι λαθεμένη μια τέτοια προσέγγιση. Όλοι γνωρίζουν για τον ισχυρό συμβιβασμό, που προφανώς είχε μέσα του συντηρητικά χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο του 2015. Τούτου δεδομένου η κυβέρνηση και η Βουλή έχουν μπει στην Δ΄ Σύνοδο, την προεκλογική Σύνοδο. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι εξελίχθηκε, αυτά τα τρία χρόνια, ένα είδος άτυπου παράλληλου προγράμματος, με σοβαρές κοινωνικές κατακτήσεις, εκ παραλλήλου με κάποιες οδυνηρές δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν προϋπάρξει, από τη δανειακή Συμφωνία του 2015, πόσο μάλλον τώρα. Άλλωστε γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί τέτοιο σχέδιο στους θεσμούς το οποίο θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω και βεβαίως ενδεχομένως, θα αλλάξουν κάποιες κοινωνικές πτυχές του. Θυμίζω το 70σελιδο κείμενο, για το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας. Πόσο μάλλον λοιπόν τώρα, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η ριζοσπαστική αριστερά και ευρύτερα οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν, κατά τη γνώμη μου, να προσεγγίσουν με μια πολύ μεγαλύτερη άνεση, λόγω του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, ζητήματα και να τα επιλύσουν με τρόπο διαφορετικό και σε προοδευτική κατεύθυνση, από αυτήν που επέβαλαν τα μνημόνια. Είναι λοιπόν, μια συνεχής διαδικασία, ένας οδικός χάρτης μέσα στον οποίο δοκιμάζεται και αναδιαμορφώνεται η ταυτότητα του κόμματος και η προγραμματική επάρκεια και συνέπεια του ως Αριστεράς, σε μια Ευρώπη, εντός της οποίας η πλειοψηφία κινείται σε μια άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση και του μεγάλου κάδρου, στην Ευρώπη, και του κάδρου στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, τα περί στροφών, θεωρώ ότι δεν αποτυπώνουν αυτή την αδήριτη πραγματικότητα.

 

Βλέπετε ότι τα τελευταία 24ωρα κάποιοι επιχείρησαν πολιτική αξιοποίηση των πρόσφατων εξελίξεων στις τράπεζες;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν είμαι δημοσιογράφος, ούτε κυβερνητικό στέλεχος. Βλέπω όμως, μέσα από τους δημοσιολογούντες, ένα μούδιασμα, μια αμηχανία από κάποιες πλευρές οι οποίες θέλουν να προσδώσουν κυβερνητική ευθύνη, να επαναφέρουν για μια ακόμη φορά τον ισχυρισμό για δήθεν ανεπιτυχή έξοδο από τα μνημόνια. Βεβαίως, αυτό βλέπω να γίνεται σε χαμηλότερους τόνους, συγκριτικά με το παρελθόν, διότι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι όλη η καταστροφολογία στην οποία είχαν επενδύσει, σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, από το 2015 έως το 2018, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Οπωσδήποτε εντός αυτής της Συνόδου. Και πιστεύω ότι μπορεί να ξεκινήσει και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Με τη διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ξεκινά, στο κοινοβουλευτικό πλέον πεδίο, μια πολύ σοβαρή συζήτηση για πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

 

Ένας νέος άνθρωπος που λιντσαρίστηκε άγρια στο κέντρο της Αθήνας είναι νεκρός. Ο θάνατος του δεν ήταν ο μοναδικός. Ακολούθησαν και άλλοι θάνατοι με θύμα τον ίδιο άνθρωπο...

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Αυτό που συνέβη είναι ένα ζήτημα που χρήζει διεξοδικής, άμεσης και σε βάθος εξέτασης. Τόσο για να βρεθούν οι πραγματικοί, οι ουσία δολοφόνοι του Ζακ Κωστόπουλου όσο και για να αποτραπεί μέσα στην κοινωνία το κύμα εκφασισμού και βίας. Είχα τοποθετηθεί από την επόμενη κιόλας μέρα δημόσια για το λιντσάρισμα ενός καθόλα αθώου, όπως αποδεικνύεται, ανθρώπου, στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς βρέθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι και Μέσα που θέλησαν “να με βάλουν στη θέση μου”, διότι υποτίθεται “ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου το επιτρέπει”, ότι “δεν πρέπει να προτρέχω” και ότι “δεν γνώριζα τα στοιχεία για να τοποθετηθώ με τέτοιο τρόπο”. Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε μιλήσει πολύ πιο έγκαιρα γι΄ αυτά τα φαινόμενα.

 

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έκδοση με τα ντοκουμέντα από τον Φάκελο της Κύπρου;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα, θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό στην Ελλάδα και αντιστοίχως την ίδια ημέρα στην πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, οι τέσσερις πρώτοι πολυσέλιδοι τόμοι του Φακέλου της Κύπρου οι οποίοι θα εκδοθούν σε μερικές χιλιάδες αντίτυπα. 

 

Ποια θα είναι η διαδικασία για το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις;

 

Ν. ΒΟΥΤΣΗΣ: Στην Ολομέλεια, όπως έχουμε δεσμευτεί, στο πλαίσιο αυτής της Συνόδου, ενδεχομένως στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019, θα έρθει το πόρισμα το οποίο έγκαιρα έχει διαμορφωθεί, από διετίας, και θα υπάρξει, πιστεύουμε υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής έτσι ώστε να ακολουθηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, για μια ουσιαστική και επιτυχή έκβαση στη διεκδίκηση των δικαίων του ελληνικού λαού που αφορούν σε πάρα πολλές πλευρές αυτού που ονομάζεται “γερμανικές επανορθώσεις”. Δεν είναι μόνο οι δεκάδες, πάνω από 100 τόποι, στους οποίους συνέβησαν μαζικά εγκλήματα, έναντι των πολιτών και χρήζουν αποζημίωσης. Ταυτόχρονα είναι το κατοχικό δάνειο, είναι τα πολιτιστικά μνημεία, είναι τα θύματα που υπήρξαν από τον λιμό. Είναι δηλαδή, πολλές πλευρές οι οποίες με την ψυχραιμία αλλά και την ευθύνη η οποία θα πρέπει να μας διακρίνει γι΄ αυτήν την υπόθεση, θα παρουσιαστούν και νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί το σχετικό πόρισμα.

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου