Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 04 Αύγ 2018
Συνέντευξη με τον Λογοτέχνη Παναγιώτη Κουμπούρα - ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ
Κλίκ για μεγέθυνση



Ο «ΚΕΦΑΛΟΣ - Το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς» έχει ξεκινήση μία νέα δράση με τίτλο: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» και προσκαλεί όλους τους Λογοτέχνες, Ποιητές και Συγγραφείς να συμμετάσχουν σ' αυτήν (ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ). Σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η προβολή μέσω αφιερωμάτων και συνεντεύξεων των σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών, Ποιητών και Συγγραφέων, είτε έχουν εκδώσει κάποιο βιβλίο είτε όχι και η δημιουργία του πρώτου τόμου της «Ηλεκτρονικής Εγκυκλοπαίδειας των Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών», η οποία θα συσταθεί σε μία ανεξάρτητη ιστοσελίδα με τη μορφή ηλεκτρονικών τόμων και την έκδοση δωρεάν e-book.
 
Στη σημερινή μας παρουσίαση στα πλαίσια της δράσης: «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ», θα σας παρουσιάσουμε τον Εκπαιδευτικό, Φιλόλογο και Λογοτέχνη κ. Παναγιώτη Κουμπούρα, ο οποίος συμμετέχει στην «Εγκυκλοπαίδεια Σύγχρονων Ελλήνων Λογοτεχνών» και απάντησε στις ερωτήσεις του Δημοσιογράφου, Λογοτέχνη και Εκδότη του Περιοδικού Κέφαλος, κ. Πλούταρχου Πάστρα, για το λογοτεχνικό του έργο, τα βιβλία και τη λογοτεχνία. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ 


1. Αν έπρεπε να δώσετε έναν ορισμό για τη λογοτεχνία, ποιος θα ήταν αυτός;

Τη λογοτεχνία γενικά θα την προσδιόριζα με τις έννοιες : αρμονία – ευαισθησία – στοχασμός. Ειδικότερα για την ποίηση θα ανέφερα αντί ορισμού ένα χαϊκού : Άκανθος – ανθός Ποίηση είναι / δυο ερωτευμένες λέξεις ./ Του πόνου άνθος.

2. Τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία στο σύγχρονο άνθρωπο;

Εάν έλεγα – τίποτα , θα αδικούσα τον σύγχρονο άνθρωπο . Σίγουρα, δεν θα του λύσει η λογοτεχνία ( πόσω μάλλον ο λογοτέχνης ) κανένα πρόβλημα , αναμφίβολα , όμως , θα τον βοηθήσει να βρει τον άνθρωπο μέσα του , να αναζητήσει την αλήθεια του , να ψάξει στον λαβύρινθο του παράλογου κόσμου μας την χαμένη παιδική μας αθωότητα , την ταραγμένη συνείδηση της ύπαρξής μας . Κι αυτά μόνον ( όπως ίσως να έλεγε και η αγαπημένη μου Κική Δημουλά ) δεν είναι τίποτα . Είναι Κάτι…

3. Η ποίηση στις ημέρες μας δεν έχει τη θέση που κατείχε παλαιότερα. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό και πως θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον της;

Φαίνεται σε μας – λόγω της πεζότητας των καιρών – να έχει αμβλυνθεί η αξία της ποίησης και η θέση που κατέχει . Σε μια βαθύτερη παρατήρηση θα διαπιστώναμε ότι η ποίηση στον σημερινό κόσμο – και συγκεκριμένα στην Ελλάδα , πατρίδα του Ομήρου και κατ’ αναλογίαν και πατρίδα της ποίησης – κρατά γερά και σταθερά τα οχυρά της ψυχής . Αμύνεται κατά πάντων των δεινών . Το μέλλον της δεν μπορεί παρά να είναι ΝΙΚΗΦΟΡΟ. Αν όχι για κάποιον άλλο λόγο, έστω γιατί δεν μπορεί να νικηθεί. Επαφίεται σε μας ,αν θα μπορέσει και να νικήσει…

4. Και τώρα μία δύσκολη ερώτηση. Τι σημαίνει για σας ποίηση;

Η δυσκολία της ερώτησης εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει απάντηση. Γιαυτό,θα την προσεγγίσω ποιητικά μέσα από το βιβλίο μου ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΝΕΙΡΩΝ.
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
Στον Ποιητή Ουρανού και Γης
πίστεψαν μόνο ,όσοι βρήκαν την ψυχή τους μυρμήγκι
μέσα σε μια μεγάλη στρόγγυλη κολοκύθα
πεταμένη στο σκουπιδοτενεκέ.
«Και εγένετο φως » « Και εγένετο φως » « Και εγένετο φως»
κραύγαζε υπόκωφα ο υποβολέας,
καθώς οι εργάτες πάσχιζαν
να σηκώσουν την αυλαία του ήλιου,
που είχε καπακώσει ασφυκτικά
το ουράνιο σκέπαστρο
της γήινης μυρμηγκοφωλιάς.

5. Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με την τέχνη του λόγου και ποιος ήταν ο λόγος που σας παρότρυνε;

Θυμάμαι τον εαυτό μου , τελειώνοντας το Δημοτικό , να ξεφυλλίζει στο παζάρι των Γιαννίνων ατελείωτες σελίδες λογοτεχνικών βιβλίων . Στο Γυμνάσιο, μετά από αμέτρητες ώρες στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, γνώρισα τους κλασικούς , Έλληνες και ξένους , και μαγεύτηκα με Ντοστογιέφσκι και Παπαδιαμάντη. Ώσπου στα 18, μια καλοκαιρινή νυχτιά η μορφή ενός κοριτσιού στην καρδιά και στο μυαλό με κράτησε ξάγρυπνο , το ξημέρωμα γεννήθηκε το πρώτο μου σονέτο. Το φιλί της Ζωής. Μετά έγινα φιλόλογος , έγραψα από δική μου ανάγκη δοκίμια . Ένιωσα υπεύθυνος πολίτης και έγινα αρθρογράφος . Να στηλιτεύω τα κακώς κείμενα . Άρθρα στην Ελευθεροτυπία , άρθρα « Ουτοπικά και τοπικά » στην εφημερίδα «Στύξ» και όπου δει. Μετά … συνέχισα , πάντα από εσωτερική ανάγκη, και συνεχίζω ακόμη…
6. Γιατί γράφετε;

Αυτό , ας το απαντήσουν τα αρχικά του ονόματός μου : Παναγιώτης.

                                                  Ακροστιχίς
  Πουλιού  Αίσθημα  -  Νιότη  νερού  -  Αντοχή  δέντρου  -  Γράψιμο  Ιδεολόγου -
  Ωραίου  λάτρης  -  Τέχνης  μαγεία  -  Ηρεμία  σιωπής  -  Σθένος  κεραυνού .

                                                Και  εκ  βαθέων
  Λάτρεψε  η  ψυχή  μου  το  Ωραίο  κι  απ’ τις  γητειές  της  Τέχνης  εμαγεύθη.
  Και  του  μυαλού  τ’ ανέφελα  τα  ύψη  κρύβουν  το  Σθένος  κεραυνού ,
  λίγο  πιο  πριν  από  της  Σιωπής  την  Ηρεμία .
  Ψυχή – μυαλό  μαζί , Ιδεολόγου  κλώνοι , στο  Γράψιμο  δίνουν  φτερά
  καθώς  το  Αίσθημα  σκιρτά  κελαηδισμούς  Παιδιού  -  Πουλιού
  που  αργοκυλάνε  -  όπως  η  Νιότη  του  νερού  κελαρυστή  -
  την  Αντοχή  να  ξεδιψάσουν  ,  που  εκεί  δά  μπροστά  στου  δέντρου  τα  ριζά
                                                πάλι  ονειρεύθη !

7. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; 

Η συναισθηματική πηγή, όχι μόνον της δικής μου αλλά θέλω να πιστεύω κάθε έμπνευσης, είναι η μοναξιά κι ο πόνος. Η νοηματική πηγή της έμπνευσης για μένα προσωπικά είναι η Ελευθερία και η Αγάπη. Όλα τα άλλα απορρέουν από αυτή την πρωταρχική σύλληψη.

8. Με ποιο λογοτεχνικό είδος ασχολείστε περισσότερο;

Ίσως, λόγω των διακρίσεων , φαίνομαι περισσότερο ως λάτρης του ποιητικού λόγου . Έχω ασχοληθεί , όμως , αρκετά με το Άρθρο , καθώς και με το Δοκίμιο . Προσπάθησα να γράψω διήγημα και … έφθασα αισίως στο τρίτο κατά σειρά … Ονειρεύομαι πάντα να καταφέρω να γράψω έστω και ένα θεατρικό έργο , που θα παρουσιασθεί επί σκηνής . Το θέατρο είναι η μεγάλη μου αγάπη.

9. Μιλήστε μας για το λογοτεχνικό σας έργο.

Καλό είναι να μιλούν για το έργο σου οι άλλοι . Σε απόσπασμα κριτικής του ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αιγιώτης λογοτέχνης Γιάννης Ανδρικόπουλος επισημαίνει:
Ο λόγος του Παναγιώτη Κουμπούρα εκπέμπει καίρια και επίκαιρα κοινωνικά , πολιτικά κι ανθρωπιστικά μηνύματα με τρόπο διαβρωτικό και με βαρύ φιλοσοφικό και ιδεολογικό φορτίο στοχασμών κι απόψεων που κουβαλάει . Οι πρωτότυποι , οι τολμηροί κι ασυμβίβαστοι ιδεολογικοί του σχηματισμοί μεταμορφώνονται , με το ένδυμα της λυρικής ομορφιάς , σε γλωσσικούς κυματισμούς , με αμφισημίες που σκανδαλίζουν , με φωσφορισμούς γλώσσας που εντυπωσιάζουν , με σαρκασμό και οδύνη που απογυμνώνουν , με ιδιάζουσα τόλμη που εξοστρακίζει ανασφάλειες και διαψεύσεις . Συμπερασματικά πρέπει να επισημάνουμε ότι η «Ανακομιδή ονείρων» με τα κείμενά της περιγράφουν , αγγίζουν και συμπονούν τον καθημερινόν άνθρωπο , που όλοι κουβαλάμε και που όλοι πέφτουμε στην « ποντικοπαγίδα » της λογικής , της εφημερότητας , της ασυνείδητης πραγματικότητας , « πλούσιας σε προεκτάσεις και διαστάσεις » .

10. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο που έχει τίτλο: «ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΝΕΙΡΩΝ». 

Το « τελευταίο μου βιβλίο » … περιμένει τον εκδότη του … και σκέπτομαι να του δώσω τον τίτλο : Η Διαλεχτή , κόρη της σκέψης .  Για το τελευταίο εκδοθέν ο λόγος και πάλι σε απόσπασμα κριτικής του εκπαιδευτικού και λαογράφου Σωτήρη Μουτζουρέλη:
Ο ακάματος φιλόλογος Παναγιώτης Κουμπούρας , δεν μας ξάφνιασε με την καλαίσθητη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΟΝΕΙΡΩΝ. Στις 164 σελίδες του βιβλίου καταγράφονται ποιητικά 10 θεματικές ενότητες όπως : Μυθολογικά , χάϊ – κού , του ουρανού και της αγάπης , Σονέτα , Τραγούδια της ψυχής , Στοχασμοί , Μαντινάδες , ποιητικός σχολιασμός του έργου της Κικής Δημουλά : Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ , Θεατρικά , του Νυν και Αεί , με την πληρότητα του λογοτεχνικού ήθους . …   Και κλείνει η διαδικασία της Ανακομιδής των Ονείρων , πάντα ποθητή , όπως ένα ποτήρι δροσερό νερό για κάθε διψασμένο ονειροπόλο , ολοκληρωτικό γέμισμα κάθε καρδιάς . Καλέ μου Παναγιώτη :Τα όνειρά σου είναι πιο μεγάλα από της ζωής μας το νήμα ._
4  Μαϊου  2012 ΣΩΤΗΡΗΣ  ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΗΣ

11. Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε;
Ανέφερα σε προηγούμενη απάντηση τη νυχτιά , την άωρη ώρα που η Δημουλά αποκαλεί των σκοταδιών την άμπωτη . Πολλές φορές , ακόμη και την ώρα του άγρυπνου ύπνου γράφει το μυαλό . Ταξιδεύοντας , το λεωφορείο γράφει χιλιόμετρα , την ώρα που η σκέψη μου γράφει κι αυτή τα δικά της .. Το κανονικό γράψιμο πάντως γίνεται μόνον στο χαρτί με το στυλό , εκείνη την ώρα ο χρόνος σταματά.

12.  Πως είναι η ζωή ενός λογοτέχνη στα χρόνια της κρίσης;
Αν εκλάβω ως … σαρκαστική την ερώτηση , μήπως να δώσω και σαρκαστική απάντηση;
Ο… λαπάς λογοτέχνης ( αξέχαστος χαρακτηρισμός από παλιό υπουργό… πολιτισμού ) τρέφεται με λαπά γκουρμέ , πίνει το ηδύποτο των καημών του, ενδύεται τα ράκη των κόπων του και πέφτει για ύπνο νηστικός με πλούσια όνειρα 

15. Αν έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στο έντυπο ή στο ηλεκτρονικό βιβλίο, εσείς ποιο θα επιλέγατε; 
Το βιβλίο θέλω να το ξεφυλλίζω, να αγγίζω τυπωμένο χαρτί. Τελευταία, όλο και περισσότερο νιώθω να συνηθίζω ότι και το ηλεκτρονικό βιβλίο μια χαρά το ξεφυλλίζεις και το άγγιγμα του ποντικιού δεν μου φαίνεται και τόσο άσχημο…

16.  Ποια συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα νέο λογοτέχνη;
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου άξιο να δίνει συμβουλές σε νέους συγγραφείς. Ως δάσκαλος εφήβων επί δεκαετίες, παρότρυνα τους εν δυνάμει λογοτέχνες  μαθητές πρώτα να διαβάσουν και να μελετήσουν καταξιωμένους λογοτέχνες και μετά να εκφραστούν απελευθερώνοντας από την φυλακή της ψυχής τον γνήσιο και αληθινό εαυτό τους.

17. Τώρα ας περάσουμε στην πλευρά του αναγνώστη. Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;

 Τρία βιβλία. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη για τη ζωή και το έργο του Κύπριου Κώστα Μόντη σε επιμέλεια Κώστα Νικολαϊδη με τίτλο:Ο περιπατητής του ουρανού.Και δύο ποιητικές συλλογές , των φίλων ποιητών Θανάση Τρίψα με τίτλο : Ζωής διαδρομές και του Ηλία Δ. Παπακωνσταντίνου με τίτλο ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ.

18. Ποια είναι τ’ αγαπημένα σας βιβλία;

 Ερωτόκριτος – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι – Άξιον εστί – Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη – Έγκλημα και τιμωρία – Η φόνισσα – Η όπερα της πεντάρας . Εκτός συναγωνισμού πάντα τα μοναδικά αριστουργήματα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

19. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Καβάφης – Σολωμός – Σεφέρης – Ρίτσος – Ντοστογιέφσκι – Παπαδιαμάντης – Μπρεχτ – Νικηφόρος Βρεττάκος – Ελύτης – Παλαμάς – Αναγνωστάκης – Λειβαδίτης – Καρούζος – Καμπανέλης και άλλοι καλοί κι αγαπημένοι . Εκτός συναγωνισμού οι κορυφαίοι Αριστοτέλης , Πλάτωνας , Αριστοφάνης , Αισχύλος , Σοφοκλής , Ευριπίδης και ο Θουκυδίδης.

20. Τελευταία ερώτηση. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στο χώρο της λογοτεχνίας;
Το μέλλον μας πάνω στη λειτουργία της συγγραφής θεμελιώνεται στην έκλαμψη της κάθε στιγμής . Το χτίζουμε μόνοι μας σκέψη – σκέψη και λέξη – λέξη . Να είμαστε καλά βέβαια και να υπάρχουμε εν συνειδήσει και εν συναισθήματι , ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε και τα μελλοντικά μας σχέδια . Θα ήμουν ευτυχής εάν προλάβω να δω τον εαυτό μου με εκτυπωμένο το σύνολο του λογοτεχνικού μου έργου και θα ένιωθα αγαλλίαση εάν προλάβω να ακούσω μελοποιημένα δικά μου ποιήματα.
    


*     *     *


ΩΔΗ  ΣΤΟΝ  ΔΙΟΝΥΣΙΟ  ΣΟΛΩΜΟ
Σεμνών  αναπαίστων  Ωδή
(ποίημα του Παναγιώτη Κουμπούρα) 
Σολωμέ, Ποιητή  μου, του  λαού  των  Ελλήνων
ξορκιστής  του  Κακού, φωτοδότης  του  νου
είσαι  συ , της  Ζακύνθου  το  φιόρο, των  κρίνων
ευωδιές  του  Άι  Λύπιου  αναστάσιμου  ανθού,
της  πατρίδας  μου , ήλιε  ανεσπέρων  ακτίνων!

Ν’ αγρυπνάς  σε  θωρώ  στ’ αλωνάκι  του  Στράνη
και  ν’ ακούς  της  ψυχής  μας  βουβούς  τους  λυγμούς.
Με  τα  μάτια  ανοιχτά  σαν  μια  Κόρη  μού  εφάνη
να  προβάλλει  η  μορφή  σου  σε  νιους  ουρανούς.
Λευτεριάς , λιμνοθάλασσα . Ειρήνης , λιμάνι .

Εξορίστων  παιδιών  περισσεύουν  οι  χρείες,
Μεσολόγγι  του  πόνου  πικρής  προσφυγιάς,
ζητιανεύεις  στοργή , μα  οι  καρδιές  μένουν  κρύες,
γιατί  κλείσαν  οι  θύρες  αγνής  ανθρωπιάς.
Διονύσιε , Καλέ , δώρισέ  μας  Αξίες.

Ας  μας  κύκλωσε  Κόλαση  γύρω  τριγύρω.
Ας  ασχήμυνε  ο  κόσμος  με  μιας , τώρα  δα.
Με  τα  λόγια  σου  ,  Εσέ , της  Παράδεισος  μύρο,
θρέφει  η  Άνοιξη  ουράνια  πουλιά . Όραμα!
Φεγγαρόλουστη  γη , δώσ’  μου  ελπίδα . Να  σπείρω…

Μητρική  μου  εσύ  Γλώσσα , του  αίματος  χτύποι
να  δονούν  τη  ζωή  μου  και  κάθε  μου  ορμή.
Λέξεις  -  όπλα  τ’ αγώνα  κι  ασπίδα  στη  λύπη,
ηθικής  κι  ανδρειοσύνης  μεγίστη  τιμή.
Σολωμού  Διονυσίου : ζείτε , αμάραντοι  κήποι!

Καταργείς  τα  σκοτάδια , θανάτου  τις  φήμες,
ώ  συνείδηση  έθνους  σεμνής  προσευχής.
Αναρίγησαν  πάλι  αναπαίστων  οι  ρίμες,
σε  δοξάζουν , Ποιητή , με  σιγή  προσοχής.
Ανατέλλεις  και  δύεις  ζωντανές  Ύμνου  μνήμες! 


Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  του  1ου  Διεθνούς  Ποιητικού  Διαγωνισμού  του  ΟΜΙΛΟΥ  UNESCO  ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ΚΑΙ  ΙΘΑΚΗΣ  με  θέμα : ΜΙΑ  ΩΔΗ  ΣΤΟΝ  ΔΙΟΝΥΣΙΟ  ΣΟΛΩΜΟ.


ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΑΓΑΠΗΣ
(ποίημα του Παναγιώτη Κουμπούρα) 

Φωτίζω  τις  νύχτες, τυφλός  ποιητής, 
στου  μυαλού  το  λυχνάρι.
Κοιτώ  την  ψυχή  μου.  Βαθύς  ουρανός,
τα  γυμνά  μου  βαφτίζω  αστέρια.

Πλημμυρίζω  από  φως.
Στης  καρδιάς  μου  τις  φλέβες, πόσα  ονόματα  
γύρω  μου  φέγγουν  και  πλέκουν
τον  Αστερισμό  της  Αγάπης.

Αδελφή  μου  Αντιγόνη , εδώ  κείμαι.
Στο  σκοτάδι  του  μίσους  το  άπνοο  σώμα
καρτερά  λίγο  χώμα  γαλήνης.
Του  σπηλαίου  οι  σκιές  με  τρομάζουν.
Κι  εσύ  λάμπεις  ολόλουστη, μικρή  μου  Αντιγόνη,
της  καρδιάς  μου  αστέρι.
Του  θανάτου  αιχμάλωτη, της  Αγάπης  αθάνατη  φύση,
στης  ζωής  το  ουράνιο  ταξίδι  πορεύεσαι  λεύτερη.
Του  τυράννου  το  φάντασμα, στον  απέναντι  τοίχο,
σε  μετάνοια  συντριβής  γονατίζει 

Φωτεινέ  μου , πατέρα  μου , της  Λευκάδας  ζευγολάτη  γενναίε,
σου  μηνάω  να  το  ξέρεις , πόσο  μας  λείπει
της  τιμής  και  του  θάρρους  σου  ο  σβόλος.
Μας  σκοτείνιασαν , γέρο  μου , τις  ελπίδες  της  νιότης,
αιμοβόρα  θηρία  οι  ξένοι  δυνάστες.
Με  χολή  και  με  βία  συνθλίβουν
της  πατρίδας  το  μέλλον.
Του  Βαλαωρίτη  Λευκαδίτικο  άστρο , Φωτεινέ  χερομάχε,
ανθισμένο  του  έρωτα  φύτρο , η  Θοδούλα  κι  ο  Λάμπρος,
με  στεφάνι  χαράς  ξαστερώνουν  λαομίσητα  νέφη.

Του  Ανθρωπισμού  φωτοδότη  αστέρα , Μάρτιν  Λούθερ  Κινγκ
αδελφέ  μου , « Έχω  ένα  όνειρο », σήμερα.
Αγκαλιά  της  ειρήνης  βλαστάρια , τα  παιδιά  όλου  του  κόσμου
αντάμα , τραγουδούν  και  χορεύουν  της  Αγάπης  επινίκιο  ύμνο.
Ο  σκοταδισμός  περισσεύει.
Στην  κόλαση  ετούτη  δε  χωράει  άλλος  φόνος.
Διαφωτίζει  ο  Λόγος  σου , αλησμόνητε  φίλε,:
Σκότος  ου  διαλύει  σκότος . Το  φως  μονάχα.
Μίσος  ου  καταλύει  μίσος . Η  αγάπη  μόνο.
Η  φιλότης  διώχνει  το  νείκος.
      
Βαφτίζω  τ’ αστέρια , τυφλός  ποιητής,
στον  Αστερισμό  της  Αγάπης .
Λογικής  πεφταστέρι , Διαλεχτή  μου , μητέρα  μου  φύση,
φώτισέ  μου  τη  σκέψη.
      
Κοφτερή , ασημένια  η  λόγχη  χρυσίζει  στον  ήλιο.
Τα  μωρά  γύρω – γύρω  της  παίζουν . Αποκεφαλίζουνε  τ’ άστρα.
Λευκό  περιστέρι  στον  γκρίζο  ουρανό.
Η  ψυχή  μου  πετάει!   
                                      
                  
Α΄ Βραβείο  Λευκάδας  2015



%25CE%25B5%25CE%25BE%25CF%258E%25CF%2586%25CF%2585%25CE%25BB%25CE%25BB%25CE%25BF%2B%25CE%2591%25CE%259D%25CE%2591%25CE%259A%25CE%259F%25CE%259C%25CE%2599%25CE%2594%25CE%2597%2B%25CE%259F%25CE%259D%25CE%2595%25CE%2599%25CE%25A1%25CE%25A9%25CE%259D%2B%25CE%25A0.%2B%25CE%259A%2B%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2581%25CE%25B1

 Μεσολόγγι:  Φύση  του  Ανθρώπου
(ποίημα του Παναγιώτη Κουμπούρα) 

               Κοίτη  ιερή, 
     κολυμβήθρα  οστέϊνων  οραμάτων, 
     ιδανικών  σκελετωμένων …
     ως  την  υπέρβαση  του  θανάτου.  
               Μεσολόγγι  του  19ου  αιώνα,  
     λώρε  ομφάλιε  
     μιας  ελπίδας  νιογέννητης  
     με  τα  σπάργανα  της  καρτερίας. 
     Η  αντοχή  βρήκε  Όνομα  
     Η  ψυχή  βρήκε  Όνομα   
     Η  λευτεριά  βρήκε  Όνομα
     Η  ιστορική  μνήμη  βρήκε 
     το  ελληνικό  και  πανανθρώπινο 
     Όνομά  της :  Μεσολόγγι!
     Νάματα  ακατάλυτα  απ’ τον  κλοιό  
     της  ξηρασίας .  
     Μεσολόγγι :  αδάμαστη  φύση  του  Ανθρώπου!
     Δεν  τελειώνει  η  ζωή  με  το  « Τίποτε » 
     Δεν  παγώνει  ο  παλμός  με  τη  σιωπή  
     Δεν  αρχίζει  ο   θάνατος  στο  σημείο  μηδέν.  
     Κρύβει  η  ψυχή  άμετρα  στρέμματα  
     αντίστασης 
     οργωμένα  αιώνια
     με  αίμα  και  δάκρυα, 
     με  ιδρώτα  και  σπέρμα.
              Μεσολόγγι  του  20ου  αιώνα,  
     Μεσολόγγι  της  Σομαλίας, του  Σεράγεβο, 
     της  Βορείου  Ηπείρου.
     Μεσολόγγι  του  πρόσφυγα  πόνου  
      -  για  τα  δύσμοιρα  τέκνα  της -  
     της  μάνας  Γης  του  πυρός  
      και  του  σιδήρου .  
               Πύλη  ιερή  ,  Τύμβε  ηρώων  σεπτών.
      Φοβάμαι , ήρωά  μου!  
      Την  απαξία  της  ζωής , την  εκβαρβάρωση, 
      την  αποκτήνωση  των  λεηλατημένων  ενστίκτων. 
              Φοβάμαι , ήρωά  μου!  
     Το  αίμα  αιχμάλωτο  στη  βία. 
     Τα  δάκρυα  στην  υποκρισία.  
     Ο  ιδρώτας  στην  εκμετάλλευση. 
     Και  το  σπέρμα , σαρκίο  περιφερόμενο, 
     που  ρισκάρει  λεπτό  το  λεπτό  
     την  ύπαρξή  του  
     στη  ζαριά  του  μαύρου  και  κόκκινου .  
     Μαύρη  η  ψυχή . Κόκκινο  το  αίμα.  
     Ή  θα  ροδίσει  το  χάραμα  
      ή  θα  δύσει  για  πάντα
      στο  βαθύ  μαύρο  της  νύχτας.   
                  Μεσολόγγι  του  20ου  αιώνα.  
     Κήπε  ηρώων  σεπτών.
     Φοβάμαι , ήρωά  μου!  
     Η  άλωση  δεν  θα’ρθει  απ’ τη  στέρηση.  
     Η  άλωση  θα’ρθει  απ’ το  περιττό,
     απ’ το  πλαστό , απ’ τη  χρυσή  σκουριά.  
     Από  υπερχείλισμα  μαγικών  ψευδαισθήσεων.
     Η  άλωση  θα’ρθει  απ’ την  πλησμονή  του  κενού, 
     θα’ ρθει  από  τον  κορεσμό  των  σαρώθρων.
     Διαθλάσεις  τεχνητού  φωτός  θα  
     γείρουν  τη  σκέψη  
     στο  προσκέφαλο  της  νύχτας. 
     Θα  ξετυλίξουν ηδονικά  
     και  μεταξένια  όνειρα  και 
     θα  δέσουν 
     με  κορδέλες  πολύχρωμες  
     όλα  τα  «γιατί»
     και  τα  περάσματα 
     της  απορίας.  
     Κλεισμένα  όλα  τα  στενά  
     με  φανταχτερές  δαντέλες,
     με   λαχταριστά  αρτοσκευάσματα  
     ζύμης  ηλεκτρονικής, 
     με  κρέατα  αλαβάστρινα, 
     φρέσκα, χυμώδη, 
     λικνιζόμενα  στην  πασαρέλα  του  πόθου.
                   Μεσολόγγι  του  20ου  αιώνα.  
     Γιουρούσι! …  
     μέσα  απ’ το  άδειο  κιβούρι  
     της  ευτυχίας  μας …
                  Μεσολόγγι  του  21ου  αιώνα.  
     « Αυτόνους »  θα  
     χαθεί  η  σκέψη;
    Έτοιμος  ο  θάνατος  
     στα  πεδία  του  λαβύρινθου  
     για  τη  μάχη  της  Ζωής!
                   Μεσολόγγι  των  αιώνων.  
     Της  πρώην  και  της  νυν, 
     της  πάντα  και  ποτέ, 
     της  παντού  και  πουθενά
     Μεγάλης  Εξόδου!
     ΕΞΟΔΟΣ :  από  τις  ματωμένες  λεωφόρους. 
     ΕΞΟΔΟΣ :  από  τις  κοσμικές  διαθλάσεις  
     της  μοναξιάς.
     ΕΞΟΔΟΣ :  από  τα  δεσμά  του  παράλογου.  
     Από  τον  κλοιό  της  ανευθυνότητας.  
     Από  το  γυάλινο  περίβλημα  του  εγώ.  
     Από  τα  στεγανά  της  καχυποψίας  
     και  του  φόβου .
     ΕΞΟΔΟΣ :  από  τα  βίαια  τείχη  της  Ανάγκης . 
    ΕΞΟΔΟΣ :  από  το  σκέπαστρο  του  αφύσικου
    πάνω  στο  σύμπαν .
    Μεσολόγγι :  η  Ελευθερία  είναι  
    λέξη  Ελληνική  
    κι  ο  θάνατος  σπόρος  ζωτικός  
    που  αποκοιμήθηκε  νεκρικά  
    στην  παρθενική  αγκαλιά  σου,  
    λιμνοθάλασσα  
    όλων  των  αιώνων,
    Μεσολόγγι:  φύση  του  παντοτινού 
    Ανθρώπου!  
                       
Α΄  Βραβείο  Ιερής  Πόλης  Μεσολογγίου  1993


*     *     *



%25CF%2586%25CF%2589%25CF%2584%25CF%258C%2B%25CE%25A0.%2B%25CE%259A%25CE%25BF%25CF%2585%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2582

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ


Ο  εκπαιδευτικός  φιλόλογος  Παναγιώτης  Κουμπούρας  γεννήθηκε  το  1953  στην  Κόνιτσα  Ιωαννίνων  και  υπηρετεί  επί  34  συνεχή  έτη  στο  Λύκειο  Ακράτας. Έχει  βραβευθεί  έως  τώρα  31 φορές σε  πανελλήνιους  διαγωνισμούς  ποίησης , διηγήματος  και  δοκιμίου. 1. Το  1992  στα  Χανιά  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  ΜΑΝΤΙΝΑΔΑΣ με  θέμα  την  μάχη  της  Κρήτης. 2.  Το  1993  στο  Μεσολόγγι Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ με  θέμα  τους  Ελεύθερους  Πολιορκημένους. 3. Τον  Ιούνιο  2002  τιμήθηκε  με Γ΄ έπαινο  πανελληνίου  διαγωνισμού  ποίησης  από  το  Ιατρικό  Κέντρο  Αποκατάστασης  Θυμάτων  Βασανιστηρίων  και  την Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση. 4. Τον Ιούλιο 2011 τιμήθηκε με τον Α΄έπαινο στον πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου « Κωσταντίνος Χατζόπουλος ». 5.  Από  τον  Όμιλο  Unesco  Κεφαλληνίας – Ιθάκης στον 1o Διεθνή Ποιητικό Διαγωνισμό UNESCO ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 2013 με θέμα : «Η μαγεία της πλεύσης στην ρότα του Οδυσσέα»  έλαβε  το  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ. 6. Το 2014 έλαβε Α΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΒΡΑΒΕΙΟ  ΠΟΙΗΣΗΣ σε  διαγωνισμό  που  φέρει  το  όνομα : «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014» και  ιδιαίτερα  στην  κατηγορία : ΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ από ΤΟ  ΚΑΦΕΝΕΙΟ  ΤΩΝ  ΙΔΕΩΝ. 7. Το  2015  βραβεύτηκε  με  το  Γ΄βραβείο  στους  Δελφικούς  Αγώνες  Ποίησης  στους  Δελφούς. 8. Το  2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη»  του Δήμου Ιλίου, κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ , έγινε η βράβευση από την έγκριτη διεθνή κριτικό λογοτεχνίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΑΛΩΝΗ  βιβλίων, που εκδόθηκαν τα έτη 2012-2013 και 2014. 
ΤΟ  ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ
ΣΤΗΝ  ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ  ΟΝΕΙΡΩΝ  ΤΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ  ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ.
9.  Με  το  Α΄Πανελλήνιο  βραβείο  της  Εταιρείας  Ελλήνων  Λογοτεχνών  και  του  Πνευματικού  Κέντρου Δήμου  Λευκάδας. 10. Με  το  Α΄  βραβείο  του Διεθνούς  Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  Κελαινώ 2015 .
11. Το  2016  βραβεύτηκε  με  το  Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Ποίησης  της  Πανελλήνιας  Ένωσης Λογοτεχνών. 12 . Με  το  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  στον  6ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ελληνικού  Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος.
13 . Με  το  Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ  στον Ε΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  της  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  στην  Θεσσαλονίκη  με  θέμα « Αρχαίο  Ελληνικό  Μεγαλείο ». 14. Τον  Σεπτέμβριο  2016  ο ΔΗΜΟΣ  ΣΚΟΠΕΛΟΥ  απένειμε  στον  Παναγιώτη  Κουμπούρα  το  Β΄ Πανελλήνιο  βραβείο  στον  Ε΄ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ  ΔΑΠΟΝΤΕΣ  στη  Σκόπελο .  
15. Τον  Οκτώβριο  2016  έλαβε  το  Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  του  1ου  Διεθνούς  Ποιητικού  Διαγωνισμού  του  ΟΜΙΛΟΥ  UNESCO  ΖΑΚΥΝΘΟΥ – ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  ΚΑΙ  ΙΘΑΚΗΣ  με  θέμα : ΜΙΑ  ΩΔΗ  ΣΤΟΝ  ΔΙΟΝΥΣΙΟ  ΣΟΛΩΜΟ .
16.  Τον  Νοέμβριο  2016  έλαβε  το Α΄  βραβείο  του Διεθνούς  Λογοτεχνικού Διαγωνισμού  Κελαινώ 2016 με θέμα : « Στα  στενά  της  ανέχειας ». 17 – 18 . Τον  Δεκέμβριο 2016 η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος του απένειμε στην Θεσσαλονίκη δύο βραβεία , Γ΄βραβείο Ελευθέρου Στίχου και Έπαινο Ομοιοκατάληκτης ποίησης , για δύο ποιήματά  του  στον  Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ , Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ . 
19.  Στις  18  Μαρτίου  2017  του  απονεμήθηκε το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ « ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΕΙΑ  2017 » από τη ΔΙΕΘΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ .
20.  Στις  11  Ιουνίου  στους  Δελφούς  έλαβε  διάκριση  ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  στους  32ους Δελφικούς  Αγώνες  Ποίησης  της  Π.Ε.Λ.
21. Στις  17  Ιουνίου  2017  στο  Ευρωπαϊκό  Κέντρο  Τέχνης  Ελλάδος  στην  Παιανία  του  απονεμήθηκε  ΕΠΑΙΝΟΣ  στον  διεθνή  διαγωνισμό  ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ  ΕΜΠΝΟΕΣ  . 22. Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  στον  παγκόσμιο  διαγωνισμό  της  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  2017  για  το  ποίημα : Είμαστε  Αγάπη …
23. Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  στον ΣΤ΄  πανελλήνιο  διαγωνισμό  «ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ  ΔΑΠΟΝΤΕΣ» 2017  του  ΔΗΜΟΥ  ΣΚΟΠΕΛΟΥ . 24.  Τον  Νοέμβριο  2017  έλαβε Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  ΚΕΛΑΙΝΩ 2017 για  το  ποίημα:
ΠΑΙΔΙΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ : ΙΤΕ!
25. Τον  Δεκέμβριο  2017  έλαβε  ΤΙΜΗΤΙΚΗ  ΔΙΑΚΡΙΣΗ για  το  ποίημα : Παππούς – Γιαγιά – Παιδί  , από  το  Σωματείο  Λόγου  και  Τέχνης
ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ  ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
26. Τον  Ιανουάριο  2018  η  Π.Ε.Λ.  του  απένειμε  ΕΠΑΙΝΟ  για  το  δοκίμιό  του : «ΟΜ»  ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΜΑΝΑ  ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ !
27 – 28 – 29. Τον  Φεβρουάριο  2018  τριπλή  διάκριση  από  τους  Πνευματικούς  Ορίζοντες  Λεμεσού  Κύπρου . Έλαβε  το  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ  Έμμετρης  Ποίησης , ΈΠΑΙΝΟ  ΧΑΪΚΟΥ  και  ΈΠΑΙΝΟ  Σατιρικής  Ποίησης .  
30. Τον  Ιούνιο  2018  ΕΠΑΙΝΟ  στον  8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό  του Ε.Π.Ο.Κ.
31. Τιμητική  Διάκριση  στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό « ΚΕΦΑΛΟΣ » στην κατηγορία  Χαϊκού  Ενηλίκων. 

                                          ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Έχει  λάβει  διά  χειρός  προέδρου  της  Ελληνικής  Δημοκρατίας  κ .  Κωστή  Στεφανόπουλου  2  επαίνους  ευδόκιμης  διδασκαλίας  για  βραβεύσεις  των  μαθητών  του  Λυκείου  Ακράτας  Τομαρά  Χρήστου  και  Καλαντζή  Νικολάου  στο  «  Άθλον  ποιήσεως – Γιάννης  Κουτσοχέρας  » στα  Καλάβρυτα  .  
3. Τιμήθηκε  το  1998  από  τον  Πολιτιστικό  Σύλλογο  Αιγείρας  με  το  βραβείο   « Μίχαλου - Δημητρακόπουλου  » για  την  πολιτιστική  προσφορά  του  στην  τοπική  κοινωνία .
4. Στις  2  Απριλίου  2003  ,  Παγκόσμια  Ημέρα  Παιδικού  Βιβλίου ,  ο  Κύκλος  του  Ελληνικού  Παιδικού  Βιβλίου  ανακοίνωσε  ότι  το  βραβείο  Κων/νου  Π.  Δεμερτζή      «  Στον  Έλληνα  δάσκαλο  »  απονέμεται  στον  εκπαιδευτικό  Κουμπούρα  Παναγιώτη  για  την  συνεισφορά  του  στην  διάδοση  του  παιδικού  βιβλίου  και  της  φιλαναγνωσίας  των  νέων . 
5. Τον Αύγουστο 2012 η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΑΚΡΑΤΑΣ  απένειμε  στον Παναγιώτη Κουμπούρα τιμητική πλακέτα  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ . 
6. Τον Απρίλιο 2016 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων απένειμε στο Αίγιο στον Παναγιώτη Κουμπούρα τιμητική πλακέτα ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΛΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ.
7. Έγινε  την  Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ η 32η απονομή  των  χρυσών  μεταλλίων  ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΓΙΝΑ από ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ και τον ΟΜΙΛΟ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ . Στον  Παναγιώτη  Κουμπούρα απονεμήθηκε  το χρυσό  μετάλλιο  ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ για  τις  υπηρεσίες  του  στους τομείς των ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και των ΤΕΧΝΩΝ , του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ .
8. Το  Νομικό  Πρόσωπο  Δήμου  Αιγιαλείας  απένειμε  στις  25  Ιουνίου  2017  στον  Παναγιώτη  Κουμπούρα  τιμητική  πλακέτα . Την  απονομή  έκανε  ο  δήμαρχος  Αιγιαλείας  στο  Πολιτιστικό  Κέντρο  του  Δήμου  στο  Αίγιο.
9. Ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ »  Ακράτας  απένειμε  στον  ποιητή  Παναγιώτη  Κουμπούρα  τιμητική  πλακέτα  στις  21  Ιουλίου 2017.
10.  Η  Πολιτιστική  Εταιρία  « ΤΕΧΝΗ  ΚΑΙ  ΛΟΓΟΣ » του  απένειμε  στις 26  Νοεμβρίου  2017 στην  Αθήνα   ΔΙΠΛΩΜΑ  ΤΙΜΗΣ για  την  ποιητική  του  συλλογή  ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ  ΟΝΕΙΡΩΝ  και  για  την  εν  γένει  συνεισφορά  του  στην  Ελληνική  Γραμματεία .

https://kefalosperiodiko.blogspot.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου