Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Απρ 2018
Αντώνης Χαροκόπος: Η πόλη μας είναι αφιλόξενη - Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία
Κλίκ για μεγέθυνση

Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, στην πόλης, αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αντώνης Χαροκόπος. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες που κάνει η Περιφερεια για να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο είναι πολλές. Μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Αντώνη Χαροκόπο.

 

Συνέντευξη στην Βίκυ Αθανασοπούλου


- Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα υγείας. Ποια εκτιμάτε ότι είναι είναι μέχρι σήμερα τα κυριότερα προβλήματα στην περιοχή μας;

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια εστιάζεται στον τομέα της υγείας. Είναι γνωστό ότι η συνεχής οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα να βιώνουμε ένα κύμα περικοπών σε δημόσιες δαπάνες που αφορούν το τομέα της δημόσιας υγείας ενώ παράλληλα η έλλειψη προσωπικού εντείνει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις. Ανεπάρκειες και ελλείψεις εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Υγείας. Από τα Δημοτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας μέχρι τα Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, την Κλινική Αποκατάστασης και τα ΚΕΦΙΑΠ, όλα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και περικοπές στην χρηματοδότηση.

 


- Υπάρχει κάποια πρόοδος σε ότι αφορά την παρέμβαση κατά το δυνατόν της Περιφέρειας;

 
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφαρμόζοντας μία ενιαία στρατηγική με στοχευμένες πολιτικές  και έχοντας το ΕΣΠΑ ως χρηματοδοτικό εργαλείο συνέβαλλε στην αναβάθμιση και ενίσχυση των δομών υγείας όπως η κατασκευή του νέου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Ανδρέας» καθώς και αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου,  η ολοκλήρωση του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου,  η  προμήθεια και Εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, η διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και προμήθεια συστήματος υπολογιστικής τομογραφίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο», η προσθήκη κατ’ επέκταση νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», η μελέτη, Κατασκευή και εξοπλισμός πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Λεχαινά, οι κτιριακές Εργασίες στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης


- Πρόσφατα, διοργανώσατε με δική σας πρωτοβουλία, μια δράση πρωτόγνωρη για την περιοχή μας. Το δείπνο στο σκοτάδι. Τί άλλαξε από τότε, σε ότι αφορά την ευαισθητοποίηση και την προβληματισμό τον οποίο είχατε σκοπό να μεταδώσετε στους πολίτες; 


Πρόκειται για μια ιδέα βασισμένη πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και σκοπός μας ήταν η εξέλιξή της. Στόχος της διοργάνωσης ήταν οι βλέποντες επισκέπτες να ζήσουν την βιωματική εμπειρία της τυφλότητας και να αντιληφθούν τις δυσκολίες της αναπηρίας. Πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την κατάσταση και την καθημερινότητα των ατόμων με τυφλότητα. Αυτή την τόσο έντονη εμπειρία είναι σίγουρο ότι την μετέφεραν και την περιέγραψαν στον κοινωνικό τους περίγυρο. Με αυτό τον τρόπο μεταδόθηκε το μήνυμα που επιθυμούσαμε να στείλουμε στους πολίτες.   

- Θα ξαναγίνει παρόμοια δράση;


Σκοπός μας είναι να ενταχθούν στο σχέδιο δράσης και να πραγματοποιηθούν  που θα ενημερώνουν και θα ευαισθητοποιούν τους πολίτες για όλες τις αναπηρίες όπως η κινητική, η κώφωση, η θαλασσαιμία, ψυχιατρικές και νοητικές αναπηρίες κ.α. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.   

- Τελικά πόσο φιλόξενη είναι η πόλη μας στους ανθρώπους με ιδιαίτερες ανάγκες (άτομα με αναπηρία);


Η Πάτρα ως ένα μεγάλο αστικό κέντρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. Κατειλημμένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, μπλοκαρισμένες από οχήματα ράμπες, κατεστραμμένα πεζοδρομία,  που καθιστούν αδύνατη τη διάβαση είναι λίγα μόνο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, οι τυφλοί κ.α. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές το φαινόμενο της έλλειψης προσβασιμότητας παρατηρείται σε όλο το φάσμα του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, ακόμα και σε υπηρεσίες. Δυστυχώς και οι πολίτες, σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν έλλειψη αγωγής και ευαισθησίας καθιστώντας την πόλη μη προσπελάσιμη.   

- Δώστε μας ένα στίγμα για νέα προγράμματα και δράσεις της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας;


Για τρίτο συνεχόμενο έτος υλοποιούμε το σχέδιο δράσης πρόληψης, προαγωγής της υγείας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών  σε συνεργασία με φορείς από τις τρεις περιφερειακές ενότητες, χωρίς διακρίσεις, μέσω ανταλλαγής απόψεων, κατάθεσης προτάσεων και γόνιμης συζήτησης όπως οφείλουμε, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενδεικτικές δράσεις που έχουν εναχθεί είναι δράσεις πρόληψης του ενήλικου πληθυσμού (διενέργεια ΤΕΣΤ ΠΑΠ, μαστογραφιών, σπιρομετρήσεων, μετρήσεων κοιλιακής αορτής, αντιγριπικός εμβολιασμός, αλλεργικά τεστ, μετρήσεις σακχάρου, καρδιαγγειακοί έλεγχοι, έλεγχοι οστεοπόρωσης  κ.α.), η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και επαγγελματιών με την ανάδειξη θεμάτων (ρευματικές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, αιμοδοσία, δωρεά μυελού των οστών και οργάνων, ψυχική υγεία, πρόληψη και θεραπεία κατά των εξαρτήσεων, προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, ασφαλή οδήγηση, ισότητα των φύλων, ενδοοικογενειακή βία, μορφές καρκίνου, άνοια και Alzheimer, θεραπευτική ιππασία, ειδική αγωγή, φυματίωση, μελιταίος πυρετός, ελονοσία, HIV-AIDS σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα  κ.α.), η διενέργεια αιμοδοσία σε συνεργασία με τις Νοσοκομειακές Μονάδων,  την ΠΟΣΕΑ, τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, τους εκπολιτιστικούς συλλόγους, τις Μητροπόλεις κ.α.), η διεξαγωγή Συνεδρίων (11ο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας, Συνέδριο Ιατρικού Τουρισμού, 2ήμερο Συνέδριο Ατόμων με Αναπηρία,  2ήμερο Κλινικό Σεμινάριο Νοσηλευτικής Παθολογίας κ.α.) καθώς και Ημερίδες. Επιπλέον είμαστε σε θέση να αναμορφώσουμε και να  τροποποιήσουμε δράσεις με σκοπό να ανταποκριθούμε σε ανάγκες πρόληψης και ενημέρωσης της κοινωνίας.


- Σας ευχαριστούμε πολύ

πηγη:http://tempo24.news

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου