Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Αύγ 2020
Π. Σκουρλέτης: Επαναφέρουν όσα μέτρα δεν υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου
Κλίκ για μεγέθυνση

10:12 | 24.08.2020

 

 

 

 

«Ιδιωτικοποίηση μέρους της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις των Δικτύων της χώρας, φοροελαφρύνσεις για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και επιβαρύνσεις για τους πολλούς. Ό,τι ακριβώς διατύπωναν κατά καιρούς οι διάφοροι κύκλοι της οικονομικής ελίτ»

 
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στο iEidiseis.gr:

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εκτιμούν πολλοί, κερδίζει το χώρο του κέντρου και δημιουργεί προϋποθέσεις μακροημέρευσης στην εξουσία και στρατηγικής επικράτησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελα την άποψή σας…

«Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να διαμορφώσει το προφίλ ενός ηγέτη που θέλει και μπορεί να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων, από την Ακροδεξιά έως και τον χώρο του κέντρου. Κάτι τέτοιο επιχείρησε να το αποτυπώσει και με τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Ωστόσο όταν υιοθετείς μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική μπορείς μόνο να κερδίζεις άτομα από το χώρο του κέντρου που έχουν όμως πάψει να είναι κεντρώοι, έχουν μετατοπισθεί. Νομίζω ότι στην εποχή μας δεν μπορούν να τελεσφορήσουν “κεντρώες” πολιτικές. Το διακύβευμα είναι εάν τελικώς θα υπερβούμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μετά από δεκαετίες ηγεμονίας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η απάντηση στην κλιματική κρίση και η μεγάλη διεύρυνση των  ανισοτήτων απαιτούν την διαμόρφωση μιας νέας αντινεοφιλελεύθερης στρατηγικής, με πρωταγωνιστικό έναν νέο ρόλο του δημόσιου τομέα που θα οδηγεί και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Από την άλλη, η  συνύπαρξη, εντός της ΝΔ, ακροδεξιών στελεχών με κεντροδεξιά στελέχη συνιστά μια μεγάλη αντίφαση που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε φυγόκεντρες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, στα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων το φιλελεύθερο, κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη “πάει περίπατο”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη αντισυνταγματική ρύθμιση για τον περιορισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι».

-Εκτιμάτε δηλαδή ότι η κατάσταση στην οικονομία θα ξεφύγει; Η κυβέρνηση, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, εξακολουθούν και μιλούν για μεγάλη ανάπτυξη το 2021…

«Δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ έντονη υφεσιακή δίνη που δεν γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει. Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στην κρίση. Ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας είναι ορατός. Η δε πολιτική της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής δεν περιορίζει τις επιπτώσεις της ύφεσης, αντιθέτως κάνει τα λιγότερα δυνατά για την αντιμετώπισή τους. Δεν συμμερίζομαι, λοιπόν, την αισιοδοξία της Τράπεζας της Ελλάδος. Προφανώς κάποια στιγμή θα τερματιστεί η ύφεση. Το ερώτημα είναι τι θα έχει αφήσει πίσω της και τι χαρακτηριστικά θα έχει η μετά την κρίση ανάπτυξη».

-Τις βασικές κατευθύνσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη, πώς τις κρίνετε;

«Πρόκειται για ένα κείμενο βγαλμένο από τα αραχνιασμένα μπαούλα του Νεοφιλελευθερισμού, τίποτα το καινούργιο. Όσα μέτρα δεν υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου τα επαναφέρουν. Ιδιωτικοποίηση μέρους της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις των Δικτύων της χώρας, φοροελαφρύνσεις για τα πολύ υψηλά εισοδήματα και επιβαρύνσεις για τους πολλούς. Ό,τι ακριβώς διατύπωναν κατά καιρούς οι διάφοροι κύκλοι της οικονομικής ελίτ. Ταυτόχρονα, δεν συνιστά καν ένα σχέδιο παρέμβασης στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο».

-Και το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρό ροκ; Καμία συναίνεση;

«Με κουράζουν οι φράσεις κλισέ που θέλουν να βαφτίσουν το είδος της αντιπολίτευσης έτσι ή αλλιώς. Πιστεύω σε μια δυναμική, τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που θα βασίζεται σε μια εναλλακτική ως προς την νεοφιλελευθερισμό στρατηγική. Κάθε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει τα χαρακτηριστικά του που πρέπει πάντα να τα λαμβάνεις υπόψη σου».

-Πώς, όμως, θα είναι πειστική μια τέτοια αντιπολίτευση, παράλληλα με μια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη λεγόμενη κεντροαριστερά, με την κατάληψη του χώρου της προοδευτικής παράταξης; Δεν αποτελεί αυτό αντίφαση;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μιλάει από το έδαφος της Αριστεράς. Κατόρθωσε όλα αυτά τα χρόνια, διαψεύδοντας πολλές και πολλούς, να πετύχει μια συνάντηση δυνάμεων από ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα. Αυτή η συνεύρεση δημιουργεί μια νέα πολιτική συνείδηση σε όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα της διεύρυνσης, αλλά και σε όσους σταθερά από το 2012 και έπειτα ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη η ραχοκοκαλιά του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου διαμορφώνοντας τα χαρακτηριστικά της Αριστεράς της εποχής μας».

-Πρόσφατα, κορυφαία στελέχη σας, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσαν θέμα έλλειψης συλλογικότητας στο κόμμα σας. Υπάρχει έλλειμμα συλλογικής λειτουργίας;

«Νομίζω πως η πλειοψηφία των στελεχών μας μιλάει για την ανάγκη τόνωσης της συλλογικής μας λειτουργίας. Είναι κάτι στο οποίο αναφερθήκαμε εκτενώς στον απολογισμό που έχουμε κάνει ως Κ.Ε. μετά τις εκλογές. Δυστυχώς το κόμμα μας τα χρόνια της διακυβέρνησης εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε με ευθύνη όλων μας. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί κατά καιρούς στην ανάγκη ενίσχυσης της συλλογικότητας. Ελπίζω αυτή η αυτονόητη επισήμανση να μην ερμηνευθεί από ορισμένους ως αιχμή προς τον πρόεδρο του κόμματος».

-Μιλήσατε για σχέδιο ηθικής απαξίωσης στελεχών σας εκ μέρους της κυβέρνησης. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Η ΝΔ και ως αντιπολίτευση και τώρα ως κυβέρνηση έχει επιλέξει να απομειώσει το μεγάλο πλεονέκτημα της Αριστεράς, που είναι η ηθική διάσταση στην πολιτική και τα στελέχη της. Είναι κάτι που οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε στα μάτια της κοινωνίας διαρκώς. Για να μπορούμε να τους λέμε, και να πείθουμε, πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η ειλικρίνεια, η ανιδιοτέλεια αλλά και η αυτοκριτική όποτε απαιτείται, πρέπει να είναι οι μόνιμες αρετές μας».

-Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα «εμφύλιο» στο κόμμα σας για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

«Πιστεύω σε μια στρατηγική διαλόγου που θα διαμορφώνει όρους σταθερότητας στην περιοχή και θα διασφαλίζει την Ειρήνη χωρίς να οδηγεί σε μια ανατροπή των ισορροπιών σε βάρος της χώρας μας».

-Τη στάση του ΚΙΝΑΛ το τελευταίο ειδικά διάστημα πώς τη βλέπετε; Και θα συνεχίσετε την προσπάθεια προσέγγισης με τη Φώφη Γεννηματά ή θα επανέλθετε στην παλαιότερη πολιτική του διεμβολισμού της Χαριλάου Τρικούπη;

«Σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο και την λειτουργία του πολιτεύματος τα τελευταία χρόνια, το ΚΙΝΑΛ επέλεξε να συμπορευθεί με την ΝΔ. Αναφέρομαι στον εκλογικό νόμο, στην συμφωνία των Πρεσπών και στη στάση του, τελευταία, απέναντι στο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Μακάρι να εγκαταλείψει αυτήν τη στείρα, και καταστροφική για το ίδιο, στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολιτική συμμαχιών που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και σε στέρεες προγραμματικές συγκλήσεις».

-Έχετε ακούσει φαντάζομαι και εσείς κάποιους συντρόφους σας να σας κατηγορούν ότι υπονομεύετε την πολιτική διεύρυνσης του κόμματος. Ποια ακριβώς είναι η θέση του Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα;

«Δεν έχω ακούσει ποτέ και κανέναν σύντροφο μου σε οποιαδήποτε διαδικασία να μου χρεώνει μια τέτοια στάση. Έχω όμως διαβάσει πάμπολλα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που αναπαράγουν με τέτοια στρεβλή εικόνα. Προφανώς είτε κάποια ΜΜΕ είναι κακά πληροφορημένα ή έχουν τις δικές τους στοχεύσεις. Όταν, όμως, είναι γνωστό σε όλους ότι όλες οι αποφάσεις της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διεύρυνση ήταν ομόφωνες, ή με συντριπτική πλειοψηφία, πόσο αξία έχουν τα όσα λέγονται; Να είστε βέβαιος πως αν είχα διαφορετική άποψη δεν θα την έκρυβα. Με αφορμή, όμως, το ερώτημά σας, θέλω να επισημάνω ότι θεωρώ επιζήμιο να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και κατ’ επέκταση να επιδράσουμε στους εσωτερικούς συσχετισμούς πηγαίνοντας προς το συνέδριό μας. Ας ασχοληθούμε με το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της διεύρυνσης στο πλαίσιο ενός ανοιχτού, συντροφικού και δημοκρατικού διαλόγου και ας αφήσουμε το “κυνήγι μαγισσών”».

-Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και ψηφιακά, αν δεν το επιτρέπει η πανδημία;

«Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για ένα ουσιαστικό και βαθιά δημοκρατικό συνέδριο. Άλλωστε είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Ίσως έτσι να είχαμε αποφύγει αυτή την μακρόσυρτη άτυπη προσυνεδριακή περίοδο».

-Και ποια είναι τα κύρια ζητούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ από το Συνέδριό του;

«Μέσα από τις αποφάσεις του να ενδυναμώσει τις σχέσεις του και την παρουσία του στους κοινωνικούς χώρους, να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας ριζοσπαστικής προγραμματικής πρότασης, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών».

-Και μια τελευταία ερώτηση: Θα είστε ξανά υποψήφιος για τη θέση του Γραμματέα;

-«Οι θέσεις και οι ρόλοι στο κόμμα μας δεν είναι προσωποπαγείς. Ποτέ μου δεν αυτοπροτάθηκα για οποιοδήποτε θέση στο κόμμα. Πιστεύω στην ανάγκη ανανέωσης των οργάνων. Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο θα εκλέξει και τον νέο γραμματέα, δεν βοηθάει από τώρα η ονοματολογία».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου