Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 28 Ιαν 2019
Νόρμπερτ Μπάρτλε: Θετικό μήνυμα για την Ευρώπη η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Κλίκ για μεγέθυνση
 

H έγκριση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί «ένα πραγματικό βήμα προς τα μπρος, διότι φέρνει ηρεμία σε μια μακροχρόνια διαμάχη και δίνει την ευκαιρία στην χώρα, η οποία θα λέγεται μελλοντικά Βόρεια Μακεδονία, να προωθήσει την επιδίωξή της να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει o Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως λέει μάλιστα «η ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" οδηγεί σε αποδυνάμωση της μέχρι σήμερα καθιερωμένης ονομασίας. Πρόκειται για ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Ελλάδα και ένα μικρότερο, το οποίο ανήκει στη χώρα, την οποία θα ονομάζουμε τώρα "Βόρεια Mακεδονία"».

Ο νέος εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ (διαδέχτηκε τον κ. Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ) για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα βρίσκεται εν τω μεταξύ σε μια διαφορετική, σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μπορεί να μην έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Όσο πιο μεγάλη εμπιστοσύνη δημιουργείται για την οικονομία της και στους επενδυτές τόσο πιο πολύ μπορεί να εντατικοποιηθεί αυτή συνεργασία. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε εντατικά, να διαμεσολαβήσουμε, να ανοίξουμε πόρτες, να προωθήσουμε νέα σχέδια / projects και να συμμετάσχουμε σε αυτά, κυρίως όμως να προωθήσουμε την συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων.

Ο κ. Μπάρτλε, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να λάβει μέρος σε ανοικτή συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκη στο καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, λέει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην δουλειά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», αναφέροντας πιο συγκεκριμένα την «ισχυρότερη επικέντρωση στην οικονομική μας συνεργασία, την ενίσχυση της συνεργασίας των Επιμελητηρίων μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπου βλέπουμε μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η διαφαινόμενη διεύρυνση της ελληνογερμανικής συνεργασίας συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά και την δική του, ο Γερμανός υφυπουργός απαντά: «Νομίζω πως έχει να κάνει όχι μόνο με στην επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά ιδίως με τα αποτελέσματα της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ αξιολογεί «ως πραγματικά θετικό μήνυμα το γεγονός ότι κατά την συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα έγινε ρητή αναφορά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και υπογραμμίστηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της. Πρόκειται για μια ιδιαίτερου συμβολισμού στήριξη», όπως λέει.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Αντώνη Πολυχρονάκη έχει ως εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κύριε υφυπουργέ, ποια είναι η γνώμη σας, η γνώμη της γερμανικής κυβέρνησης για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την συζήτηση του ελληνικού Κοινοβουλίου και δέχτηκε με μεγάλη χαρά την απόφασή του. Πιστεύω ότι όσο και αν ήταν -και είναι- αμφιλεγόμενο αυτό το θέμα στην ελληνική κοινή γνώμη, άλλο τόσο αποτελεί αυτή η απόφαση ένα πραγματικό βήμα προς τα μπρος, διότι φέρνει ηρεμία σε μια μακροχρόνια διαμάχη και δίνει την ευκαιρία στην χώρα, η οποία θα λέγεται μελλοντικά Βόρεια Μακεδονία, να προωθήσει την επιδίωξή της να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν συνεπάγεται πλεονεκτήματα μόνο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια την Ελλάδα. Κατά την άποψή μας είναι ένα θετικό μήνυμα για ολόκληρη την Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κατά τη γνώμη πολλών Ελλήνων όμως υπάρχει ο φόβος σύγχυσης μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας, της «ελληνιστικής εποχής», όρο που εισήγαγε πρώτος ένας Γερμανός ιστορικός, ο Γκούσταφ Ντρόιζεν, με τη γείτονα χώρα. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος κατά τη γνώμη σας;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, διότι μέχρι τώρα στη γερμανική κοινή γνώμη δεν είχε εδραιωθεί η επίσημη ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά γινόταν πάντα λόγος για Μακεδονία. Επομένως, η ονομασία Βόρεια Μακεδονία οδηγεί σε αποδυνάμωση της καθιερωμένης μέχρι σήμερα ονομασίας. Πρόκειται για ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Ελλάδα και ένα μικρότερο, το οποίο ανήκει στην χώρα την οποία θα ονομάζουμε τώρα Βόρεια Mακεδονία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Και o φόβος για ενδεχόμενες εδαφικές διεκδικήσεις;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Το ότι μπορεί να υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις από πλευράς της δεν το νομίζει κανείς στην Γερμανία. Την ανησυχία αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα ιστορικά και υφίσταται τη λαμβάνουμε φυσικά υπόψη, αλλά δεν τη συμμερίζεται η κοινή μας γνώμη. Κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου με τον κ. Τσίπρα, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι αν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερνε να υπερψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι το οποίο ήδη επετεύχθη, αυτό θα ήταν προς όφελος όλων. Πάντως, τέτοια θέματα, της λεγόμενης υψηλής πολιτικής, παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τον περασμένο Νοέμβριο ήρθατε για να λάβετε μέρος στην 8η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που έγινε στην Κρήτη. Ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας σας στην Αθήνα αυτή τη φορά.

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Η συμμετοχή μου στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και το ότι θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην δουλειά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ένα μέρος αυτής της εστίασης είναι η ισχυρότερη επικέντρωση στην οικονομική μας συνεργασίας, φυσικά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά ιδίως στην ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης, η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων μας, η ενίσχυση της συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όπου βλέπουμε μεγάλο αναπτυξιακό δυναμική. Και αυτή είναι η ουσιαστική αφορμή της τωρινής μου επίσκεψης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει κάποια πρόοδος στα θέματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εν τω μεταξύ, φέρνετε κάτι νέο;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Τα νεώτερα που συζήτησα με τον (πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος / ΚΕΔΕ) κ. Πατούλη είναι η προώθηση των όσων συζητήσαμε στην Χερσόνησο της Κρήτης, τον περασμένο χρόνο. Επίσης, θα υπάρξει μια νέα συνάντηση τον Μάρτιο για να προωθήσουμε περαιτέρω τα θέματα τα οποία προετοιμάσαμε με τον κ. Πατούλη, ώστε να έχουμε αποτελέσματα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός και άλλα παρεμφερή. Προχωράμε, έχουμε νέα σχέδια με τα οποία θέλουμε να καταπιαστούμε. Πάμε καλά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: To φάσμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας μας φαίνεται πως διευρύνεται. Έχει να κάνει με τη βελτίωση των σχέσεών μας, με την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου και τη δική σας;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Το ότι ή καγκελάριος ήρθε στην Ελλάδα έχει τη σημασία του. Και εγώ βρίσκομαι εντός μικρού χρονικού διαστήματος για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας διαμορφώνεται πολύ εντατικά. Νομίζω πως (η διεύρυνση της συνεργασίας) έχει να κάνει όχι μόνο με στην επίσκεψη της καγκελαρίου, αλλά ιδίως με τα αποτελέσματα της λήξης του ελληνικού προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο. Η Ελλάδα βρίσκεται εν τω μεταξύ σε μια διαφορετική, σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μπορεί να μην έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Όσο πιο μεγάλη εμπιστοσύνη δημιουργείται για την οικονομία της και στους επενδυτές τόσο πιο πολύ μπορεί να εντατικοποιηθεί αυτή συνεργασία. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε εντατικά, να διαμεσολαβήσουμε, να ανοίξουμε πόρτες, να προωθήσουμε νέα σχέδια / projects και να συμμετάσχουμε σε αυτά, κυρίως όμως να προωθήσουμε την συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων. Τα τελευταία δέκα χρόνια προωθήσαμε πολλά, ξεκινήσαμε 60 νέα προγράμματα και πρέπει να δούμε τώρα ποια είναι βιώσιμα, να κάνουμε έναν απολογισμό και να δούμε που μπορούμε να εργαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά, με πιο βιώσιμο τρόπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στην κοινή τους συνέντευξη η καγκελάριος και ο κ. Τσίπρας έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην Ελληνογερμανική Συνέλευση. Πιστεύετε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών και της συνεργασίας μας στο πλαίσιο αυτό;

Νόρμπερτ Μπάρτλε: Ναι, η Ελληνογερμανική Συνέλευση ιδρύθηκε για να επιτύχει μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Ήδη έχουμε προχωρήσει ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, διότι υπάρχoυν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης. Ως πραγματικά θετικό μήνυμα όμως αξιολογώ το γεγονός ότι κατά την συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα έγινε ρητή αναφορά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και υπογραμμίστηκε για μια ακόμα φορά η σημασία της. Πρόκειται για μια ιδιαίτερου συμβολισμού στήριξη.

Α. Πολυχρονάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019, 08:47:43

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου