Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 15 Αύγ 2019
Μίμης Κατριβάνος 1906 – 1972
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Μίμης Κατριβάνος και η Άννα Καλουτά.

 

Συνθέτης της ελαφράς μουσικής, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως τα τραγούδια «Δυo πράσινα μάτια», «Έλα μια νύχτα ν’ αλητέψουμε» και «Σαν πιω κρασί ζαλίζομαι».

 

Ο Μίμης Κατριβάνος γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ‘30, όταν όλη η αστική Ελλάδα σιγοψυθύριζε τις μελωδίες του. Αφιέρωσε πολλά τραγούδια του στην Αθήνα και το κρασί.

Το 1945 συνέθεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του «Δυο πράσινα μάτια», σε στίχους Κώστα Κιούση, τραγούδι εμβληματικό για την ελληνική ελαφρά μουσική, που έκανε και διεθνή καριέρα. Το πρωτοτραγούδησαν η Κάκια Μένδρη και οι αδελφές Καλουτά. Το 1954 ο άγγλος τραγουδιστής Ρόνι Χάρις γνώρισε επιτυχία με τη διασκευή του τραγουδιού. Ο αγγλικός τίτλος του ήταν «The story of Tina» και αναφερόταν στην Τίνα Νιάρχου, μετέπειτα σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση.

Έγραψε αρκετά επιτυχημένα τραγούδια, όπως: «Σαν πιω κρασί», «Ίρμα», «Αν ξαναγύριζες στην αγκαλιά μου», «Γαμπίτσα… αφράτη και ροζέ», «Δεν σε πιστεύω», «Μαύρα είν’ τα μάτια π’ αγαπώ», «Τέτοια γυναίκα», «Τιριτόμπα», «Παράξενα μάτια», «Λουλού», «Ένα ποτήρι κρασί», «Τώρα βρέξε όσο θες», «Κάθε βράδυ πίνω», «Γύρισε Μαρίτσα», «Οι γυναίκες λένε ψέμματα», «Πουλιά και λουλούδια», «Γειτόνισσά μου», «Κόκκινο χειλάκι», «Ξέρεις γιατί με λένε μεθυσμένο», «Ντίνα», «Το τραγούδι της Χαβανέζας», «Θα πουλήσω τη γουρούνα», «Έ, ρε τι κάνει το κρασί» και «Όσοι δεν πίνουνε κρασί στην Κόλαση θα πάνε».

Τραγούδια του ερμήνευσαν η Σοφία Βέμπο, η Καίτη Μπελίντα, οι αδελφές Καλουτά, η Κούλα Γκιουζέπε, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Κούλα Νικολαϊδου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, η Δανάη, η Πάολα, ο Κώστας Μανιατάκης και ο Κυριάκος Μαυρέας. Έγραψε πάνω από 20 οπερέτες («Τρία αλλόκοτα κορίτσια» σε λιμπρέτο Χρήστου Γιαννακόπουλου, «Ωραία του Πέραν», σε λιμπρέτο του Δημήτρη Γιαννουκάκη) και μουσική για πολλές επιθεωρήσεις.

Ο Μίμης Κατριβάνος πέθανε ξαφνικά στις 15 Αυγούστου 1972, ενώ παραθέριζε στο Ξυλόκαστρο. Τον τελευταίο καιρό ετοίμαζε ένα δίσκο με δώδεκα τραγούδια για το κρασί, που θα απέδιδε ο βετεράνος του είδους Ορέστης Μακρής.

 
 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου