Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Απρ 2019
Φρέντερικ Ζέφσκι 1938 –
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Αμερικανός συνθέτης και βιρτουόζος πιανίστας της μουσικής πρωτοπορίας.

O Φρέντερικ Ζέφσκι (Frederic Rzewski) γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1938 στο Γουέστφιλντ της Μασαχουσέτης. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και το Πρίστον, κοντά σε σπουδαίους συνθέτες,όπως οι Ρότζερ Σέσιονς, Γουόλτερ Πίστονς και Μίλτον Μπάμπιτ, ενώ παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και Ελληνικών. Το μουσικό του στυλ το διαμόρφωσε στην Ιταλία τη δεκαετία του '60, δίπλα στο συνθέτη Λουίτζι Νταλαπίκολα. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία σχημάτισε μαζί με τους συμπατριώτες του Άλβιν Κάραν και Ρίτσαρντ Τέϊτελμπάουμ το συγκρότημα ηλεκτρονικής μουσικής «Musica Elettronica Viva» (MEV), που εννοούσε τη μουσική ως μία συλλογική, συνεργατική και αυτοσχεδιαστική διαδικασία. Το 1971 επέστρεψε στις ΗΠΑ, αλλά από το 1977 πηγαινοέρχεται μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, διδάσκοντας μουσική σε διάφορα ωδεία και πανεπιστήμια.

Βαθύτατα πολιτικοποιημένο άτομο, ο Ζέφσκι έχει γράψει πληθώρα έργων βασισμένων σε κοινωνικοϊστορικά θέματα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το πιανιστικό «The People United Will Never Be Defeated!», με διάρκεια κοντά στη μία ώρα, που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τον εκτελεστή του. Πρόκειται για 36 παραλλαγές της μελωδίας του  χιλιανού κομμουνιστή συνθέτη Σέρχιο Ορτέγα «El pueblo unido jamás será vencido» («Λαός Ενωμένος, Ποτέ Νικημένος» στα ελληνικά), ενός τραγουδιού που βγήκε από την εποχή του σοσιαλιστικού πειράματος Αλιέντε στη Χιλή στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Ο Ζέφκσι το έγραψε το 1975 για να αφυπνίσει το κοινό της πατρίδας του και να δείξει την αμερικανική ανάμειξη στην ανατροπή του Αλιέντε με την επιβολή της αποκρουστικής δικτατορίας Πινοτσέτ. Δεινός επικριτής των αμερικανικών επεμβάσεων στον κόσμο, έγραψε το έργο ο «Θρύλος της Αντιγόνης», το οποίο παίχτηκε για πρώτη φορά το ίδιο βράδυ που τα αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν τη Λιβύη τον Απρίλιο του 1986.

Από τα πιο πρόσφατα έργα του, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «Νανοσονάτες» (Nanosonatas, 2006-2010) και η «Καντέντσα με ή χωρίς τον Μπετόβεν» (Cadenza con o senza Beethoven, 2003), γραμμένη για το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4» του Μπετόβεν.

 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου