Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Σεπ 2019
Νίκη Λινάρδου 1939 – 2012
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Ελληνίδα ηθοποιός, που μεσουράνησε στην μεγάλη οθόνη στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα.

 

Η Ανδρονίκη Κούλα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1939 και υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέκου Σακελλάριου, στην ταινία του οποίου «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», το 1955, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στο ρόλο της τσιγγάνας.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια και αργότερα ως ηθοποιός του θεάτρου, με πρώτη συνεργασία στο θίασο της Βίλμας Κύρου. Στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε με το ψευδώνυμο Μπέμπα Κούλα. Μετά τη γνωριμία της με τον Αλέκο Σακελλάριο και όσο διάρκεσε η σχέση τους, με δική του προτροπή σταμάτησε να εμφανίζεται στο θέατρο και επικεντρώθηκε στην κινηματογραφική της καριέρα.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, δίπλα σε πολύ γνωστούς ηθοποιούς, όπως «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Η κυρά μας η μαμή» (1958), «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959), «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» (1959), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (1960), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «΄Οταν λείπη η γάτα» (1962), «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Καλώς ήλθε το δολάριο» (1967) και «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965), όπου έκανε την κακομαθημένη κόρη του βουλευτή Μαυρογιαλούρου, Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την παραγωγή εκπομπών για τη δημόσια τηλεόραση, μουσικών, παιδικών, αλλά και ντοκιμαντέρ. Σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τον τηλεσκηνοθέτη Θάνο Χρυσοβέργη. Ο γάμος τους κράτησε οκτώ χρόνια.

Η Νίκη Λινάρδου πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ύστερα από σύντομη νοσηλεία.

Φιλμογραφία

  • ​Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο (1955)
  • Η καφετζού (1956)
  • Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο (1957)
  • Της νύχτας τα καμώματα (1957)
  • Η κυρά μας η μαμή (1958)
  • Μια ζωή την έχουμε (1958)
  • Αστέρω (1959)
  • Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959)
  • Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα (1959)
  • Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο (1959)
  • Τρεις μάγκες στο παρθεναγωγείο (1959)
  • Ο Ηλίας του 16ου (1959)
  • Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960)
  • Τα κίτρινα γάντια (1960)
  • Το αγόρι π' αγαπώ (1960)
  • Ο καλός μας άγγελος (1961)
  • Το παιδί του μεθύστακα (1961)
  • Χαμένα όνειρα (1961)
  • Όταν λείπη η γάτα (1962)
  • Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης (1963)
  • Το τεμπελόσκυλο (1963)
  • Το τυχερό πανταλόνι (1963)
  • Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
  • Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
  • Υπάρχει και φιλότιμο (1965)
  • Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
  • Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966)
  • Φίφης ο ακτύπητος (1966)
  • Καλώς ήλθε το δολλάριο (1967)
  • Ο Ρωμηός έχει φιλότιμο (1968)

Τηλεοπτικές παραγωγές

  • Απ’ τον παππού στον εγγονό ( Μουσικοχορευτικό, ΥΕΝΕΔ, 1974)
  • Τραγουδώντας, γελώντας, χορεύοντας (Μουσικοχορευτικό, ΕΡΤ, 1980)
  • Τόμπολα Γνώσεων (Τηλεπαιγνίδι, ΕΤ2, 1989)
  • Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα (Εκπομπή, ΕΤ-2, 1990)
  • Αξέχαστες κωμωδίες (Σειρά, ΕΤ1, 1996)
  • Ο Επ και η παρέα του (Παιδικό, ΕΤ1, 1999).
 
 
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου