Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 27 Ιούν 2019
Σπύρος Καλογήρου 1922 – 2009
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στη μεγάλη οθόνη. Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του.

 

Βέρος Αθηναίος, ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολούνταν ερασιτεχνικά, μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τον θίασο του Ν. Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Άμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ. «Όρνιθες», «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας κ.ά.

Στη δεκαετία του '80 άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, κι έκαναν πολλές περιοδείες. Έπαιξε σε περίπου διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου.

 

Στιγμιότυπο από την ταινία «Στεφανία»

Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο» (1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο «Καραγκιόζη-Ντριμ», ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα-Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ η Λασκαρίνα».

 

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες, μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού σινεμά. Εμφανίστηκε σε περίπου 55 ταινίες, ανάμεσά τους οι: «Η Αθήνα τη νύχτα», «Στεφανία», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Στάκαμαν». Όμως, η ταινία που άφησε εποχή ήταν η «Λόλα», στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου είχε πει την αξέχαστη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», προς τον τότε συμπρωταγωνιστή του Νίκο Κούρκουλο, για τα «μάτια» της Τζένης Καρέζη.

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου τού απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για τον ρόλο του στην ταινία «Κατάχρηση εξουσίας». Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του «Θεάτρου Βαχτάγκοφ» της Μόσχας. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές («Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»).

Παρά την κινηματογραφική εικόνα του κακού, με την οποία ταυτίστηκε, στην αληθινή ζωή του ο Σπύρος Καλογήρου υπήρξε ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Συνοδοιπόρος του στη ζωή υπήρξε η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, επίσης ηθοποιός, με την οποία παντρεύτηκε το 1952. Μαζί απέκτησαν ένα γιο και αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα και μακροβιότερα ζευγάρια της σοουμπίζ.

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, στις 27 Ιουνίου 2009.

 

Φιλμογραφία

  • Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
  • Δολλάρια και όνειρα (1956)
  • Της τύχης τα γραμμένα (1957)
  • Λύγκος ο λεβέντης (1959)
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1960)
  • Είμαι αθώος (1960)
  • Κασσιανή (1960)
  • Μανταλένα (1960)
  • Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960)
  • Στην πόρτα της κολάσεως (1960)
  • Εξομολόγηση μιας μητέρας (1962)
  • Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
  • Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
  • Αμόκ (1963)
  • Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
  • Λόλα (1964)
  • Οι αδίστακτοι (1965)
  • Οι εχθροί (1965)
  • 5.000 ψέμματα (1966)
  • Η Στεφανία (1966)
  • Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
  • Τζίμης ο τίγρης (1966)
  • Άγρια πάθη (1967)
  • Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
  • Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω (1967)
  • Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
  • Τρούμπα '67 (1967)
  • Αγάπη και αίμα (1968)
  • Η λεωφόρος του μίσους (1968)
  • Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
  • Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
  • Πανικός (1969)
  • Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
  • Το ανθρωπάκι (1969)
  • Το...θύμα (1969)
  • Ένα αστείο κορίτσι (1970)
  • Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα (1970)
  • Εν ονόματι του νόμου (1970)
  • Η ζούγκλα των πόλεων (1970)
  • Ο Αστραπόγιαννος (1970)
  • Ορατότης μηδέν (1970)
  • Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
  • Έσχατη προδοσία (1971)
  • Η κόρη του ήλιου (1971)
  • Κατάχρησις εξουσίας (1971)
  • Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
  • Ο κατεργάρης (1971)
  • Σ' αγαπώ (1971)
  • Αστερισμός της Παρθένου (1973)
  • Η Μαρία της σιωπής (1973)
  • Η δίκη των δικαστών (1974)
  • Ο κατάδικος (1975)
  • Η ηλικία της θάλασσας (1978)
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
  • Τα τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα (1981)
  • Το κόκκινο τρένο (1982)
  • Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ (1984)
  • Ο αγκαλίτσας: Ένα εξαγόμενο κορόιδο (1985)
  • Ψηλός λιγνός και ψεύταρος (1985)
  • Ο καβαλάρης των F.M. Stereo (1986)
  • Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987)
  • Ο πανταχού παρών (1989)
  • Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα (1989)
  • Υπέρ επείγον (1989)
  • Ο καλύτερός μου φίλος (2001)
  • Στάκαμαν! (2001)
  • Lilly's story (2002)
  • Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2003)

Τηλεοπτικές Σειρές

  • 13ο ανακριτικό γραφείο (1971, ΕΙΡΤ)
  • Παράξενος ταξιδιώτης (1972, ΕΙΡΤ)
  • Δρόμος χωρίς γυρισμό (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Αληθινές ιστορίες (1974, ΕΙΡΤ)
  • Οι δίκαιοι (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Βασίλισσα Αμαλία (1975, ΕΙΡΤ)
  • Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Η θεατρίνα (1977, ΕΡΤ)
  • Χαμογελάστε παρακαλώ (1983, ΕΡΤ)
  • Ο θείος μας ο Μίμης (1984, ΕΡΤ2)
  • Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Μούβι σταρ (1984, ΕΡΤ2)
  • Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Το ρομάντζο του σουλήνα (1984, ΕΡΤ2)
  • Το κανάλι των παρανόμων (1989, ΕΤ2)
  • Ο πρωτότοκος (1990, ΕΤ2)
  • Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα (1991, Mega)
  • Και εύθυμη και χήρα (1991, ΑΝΤ1)
  • Ο φόβος (1991, ΕΤ2)
  • Η Ελίζα και... οι άλλοι (1992, Mega)
  • Μπαμπάδες, γιοί και πειρασμοί (1992, ΕΤ2)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς (1992, ΕΤ2)
  • Η Καλή ... πεθερά (1993, ΑΝΤ1)
  • Της Ελλάδος τα παιδιά (1993, ΑΝΤ1)
  • Το δις εξαμαρτείν (1993, Mega)
  • Η γενιά των 40 (1994, Star)
  • Ο Πέτρος και τα κορίτσια του (1994, Mega)
  • Χαμένη άνοιξη (1995, ΕΤ1)
  • Εκείνες κι εγώ (1996, ΑΝΤ1)
  • Καλά ξεμπερδέματα (1996, ΑΝΤ1)
  • Καληνύχτα μαμά (1996, ΑΝΤ1)
  • Δυο ξένοι... (1997, Mega)
  • Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή (1997, ΑΝΤ1)
  • Αλίκη (2000, ΑΝΤ1)
  • Θα σε δω στο πλοίο (2000, Alpha)
  • Τα φιλαράκια (2002, ΑΝΤ1)
  • Η νταντά (2003,Mega)
  • Όλα στην Ταράτσα (2004, Alpha)

Βιντεοταινίες

  • Διακοπές και πειρασμοί (1986)
  • Ζωηρούλης και ερωτιάρης (1986)
  • Μαντάμ Ορτάνς (1986)
  • Ο γυφτοαριστοκράτης (1986)
  • Ο ζωηρούλης μου αγκαλίτσας (1986)
  • Ο παπαφαγάνας (1986)
  • Οικογένεια παντρευόμαστε (1986)
  • Ολέ και τους τα πήραμε (1986)
  • Της τύχης τα καμώματα (1986)
  • Τρελοί κομπιναδόροι απίθανα κορίτσια (1986)
  • Τσαρούχι από τον τόπο σου (1986)
  • Άγραφος νόμος (1987)
  • Αετονύχηδες και χαζοπούλια (1987)
  • Γόητες και θηλυκά (1987)
  • Ελλάς-Ελλήνων-Χωρικών (1987)
  • Επιχείρηση προίκα (1987)
  • Η γειτονιά των τρελών (1987)
  • Η γυναίκα μου ο τερματοφύλακας (1987)
  • Η στρίγγλα ήταν άγγελος (1987)
  • Η τραπεζίτισσα της Black Bank (1987)
  • Κλέβετε και προσεύχεστε (1987)
  • Μαρκησία του λιμανιού (1987)
  • Ο ξεμωραμένος (1987)
  • Παλικάρι στα θρανία (1987)
  • Σερ Αντρίκος και... (1987)
  • Τα ντερέκια (1987)
  • Το κορίτσι του μπάτσου (1987)
  • Όταν ξέσπασε η θύελλα (1987)
  • Άι λαβ-γιού Μήτσο (1988)
  • Ένα μωρό για τρεις (1988)
  • Ένας κορίτσαρος όλο μέλι (1988)
  • Έρωτας στα κύματα (1988)
  • Ανύπαντρος πατέρας (1988)
  • Βάρβαρος εραστής (1988)
  • Εγκέφαλος με βίδα... και βαλβίδα! (1988)
  • Η ντίβα και ο πρωτάρης (1988)
  • Καμάκια για κλάματα (1988)
  • Ληστές και ασφαλιστές (1988)
  • Ο κοντός με το παπάκι (1988)
  • Ο παπαλεβέντης (1988)
  • Πασοκομαζέματα Ανδρεοσκορπίσματα (1988)
  • Πόντιος και Σαλονικιός (1988)
  • Το διαμάντι του Διαμαντή (1988)
  • Τόλμη και αλητεία (1988)
  • Φωτιά στα μπατζάκια μου (1988)
  • Ένας τίμιος απατεώνας (1989)
  • Γκρηκ Αμέρικαν (1989)
  • Δίδυμες και Πόντιες (1989)
  • Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα (1989)
  • Η εκδίκηση του πατέρα (1989)
  • Η μάνα της φόνισσας (1989)
  • Λούφες θρανία και τρελλά σχολεία (1989)
  • Νανά ... η φευγάτη (1989)
  • Ο εθνικός μας έρωτας (1989)
  • Ο καπετάνιος και η χορεύτρια (1989)
  • Ο παραχαράκτης (1989)
  • Ο σκανταλιάρης (1989)
  • Ο στρατηγός και οι τρελλές αμαζόνες (1989)
  • Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου (1989)
  • Ο χάχας (1989)
  • Ραντεβού με το θάνατο (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή (1989)
  • Το πιο τρελλό αστέρι (1989)
  • Φιλάκια και γκολάκια (1989)
  • Φιλιππινέζα σε τιμή ευκαιρίας (1989)
  • Γιορτινό παραμύθι (1990)
  • Η καρδιά του πατέρα (1990)
  • Ο εραστής (1990)
  • Ο Ταμτάκος ζει (1990)
  • Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη Νο2 (1990)
  • Πρόβα (1990)
  • Συζυγικά βραχυκυκλώματα (1990)

ΠΟΛΥΜΕΣΑ

 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου