Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Νοέ 2021
3 ντοκιμαντέρ και 1 ταινία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Κλίκ για μεγέθυνση





17.11.2021



Με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου του 1973, η ψηφιακή πλατφόρμα Ertflix ανασύρει από το Αρχείο της ΕΡΤ σπάνια ντοκουμέντα για την κατάληψη του Πολυτεχνείου, την εξέγερση, τους νεκρούς, τη δίκη των συνταγματαρχών.

Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα – Ημέρες Πολυτεχνείου

Το επεισόδιο της σειράς «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα»είναι βασισμένο σε αρχειακό κινηματογραφικό υλικό. Αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στον χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν. Μέσα από αποσπάσματα του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέγαρα» (1974), των Σάκη Μανιάτη και Γιώργου Τσεμπερόπουλου αλλά και λήψεις ιδιωτών και άλλων κινηματογραφιστών, παρακολουθούμε τις διαδηλώσεις των Μεγαρέων στους δρόμους της Αθήνας. Ακολουθούν λήψεις με σκηνές από τους δρόμους της Αθήνας και το συγκεντρωμένο πλήθος γύρω από το Πολυτεχνείο, σπάνια στιγμιότυπα από τους εσωτερικούς χώρους του Πολυτεχνείου, καθώς και πλάνα από την επόμενη μέρα της καταστολής της εξέγερσης και τον τρόπο που το δικτατορικό καθεστώς επιχείρησε να την παρουσιάσει. Έρευνα – Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης. Διεύθυνση παραγωγής: Θεοχάρης Κυδωνάκης. Παραγωγή: 1993.
Μηχανή του Χρόνου – Οι Νεκροί του Πολυτεχνείου

Η εκπομπή παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες και ντοκουμέντα το μυστικό σχέδιο της χούντας που παγίδευσε όλη την περιοχή με ελεύθερους σκοπευτές και αιματοκύλισε το Πολυτεχνείο. Η δημοσιογραφική έρευνα ξεχωρίζει το μύθο από την πραγματικότητα και φωτίζει τη λίστα με τα θύματα που συνέταξε ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς μετά την πτώση της χούντας. Στην τηλεοπτική αυτοψία φωτίζεται ο ρόλος του τότε Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στην ταράτσα του οποίου είχαν στηθεί τα πυροβολεία. Ακόμα και σήμερα στους παρακείμενους δρόμους διακρίνονται τα σημάδια από τις βολές. Η «Μηχανή του χρόνου» λύνει το μυστήριο πίσω από μια σειρά ιστορικών φωτογραφιών που δείχνουν αιμόφυρτους άνδρες μπροστά από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Η έρευνα τούς εντόπισε και με τη βοήθεια των συγγενών τους τεκμηρίωσε ότι είχαν χτυπηθεί από σκοπευτές του καθεστώτος. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαχνής. Παρουσίαση – Διεύθυνση Σύνταξης: Χρίστος Βασιλόπουλος. Σενάριο: Δημήτρης Πετρόπουλος, Χρίστος Βασιλόπουλος. Παραγωγή: 2017.

Η Δίκη του Πολυτεχνείου

Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975. Το τηλεοπτικό υλικό για την κάλυψης της Δίκης προερχόταν από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. Η δίκη για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου άρχισε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Φυλακές Κορυδαλλού. Συνολικά 32 άτομα κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία, που κάθονταν στις πίσω σειρές των εδωλίων. Επιμέλεια – Παρουσίαση: Κατερίνα Πατέλη. Τηλεοπτική διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνιάδης. Παραγωγή: 1982.
H «Δοκιμή» του Ζιλ Ντασέν

Γυρισμένο λίγο πριν την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών, το φιλμ του Ζιλ Ντασέν παραμένει μια πράξη συλλογικής αντίστασης. Η «Δοκιμή» γυρίστηκε μυστικά, με ελάχιστο budget και μόλις μέσα σε τέσσερις εβδομάδες σε ένα στούντιο της Νέας Υόρκης, μαζί ένα δραματοποιημένο ντοκουμέντο και μια φωνή αντίστασης Ελλήνων και φιλλελλήνων της εποχής που ο καθένας από τη δική του «εξορία» θέλησαν να σταθούν απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Στην ταινία ακούγονται τα τραγούδια: «Οταν σφίγγουν το χέρι» (Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία στη ταινία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης), «Παπαντοπ ντοπ ντοπ» (Στίχοι: Μήτσος Κασόλας, Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, Ερμηνεία στη ταινία: Γιάννης Μαρκόπουλος), «Ηταν 18 Νοέμβρη» (Στίχοι: Βασίλης Ρώτας – από Μπρένταν Μπέχαν, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία στη ταινία: Μαρία Φαραντούρη), «Οι πρώτοι νεκροί (Πάλης ξεκίνημα) Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο» (Στίχοι: Αλέκος Παναγούλης, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Ερμηνεία στη ταινία: Μίκης Θεοδωράκης).

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου