Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Ιούλ 2019
Γιώργος Μούτσιος 1932 – 2012
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής, με κλασική μουσική παιδεία.

 

Ο Γιώργος Μούτσιος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 31 Ιανουαρίου 1932. Μαζί με την οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου και τέλειωσε το γυμνάσιο. Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar.

Το 1951 επέστρεψε στην Ελλάδα και αμέσως εντάχτηκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε, κυρίως, ως τραγουδιστής στο χορό πολλών παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας ή κωμωδίας. Το 1954 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Λυρική Σκηνή, με την οπερέτα H Πριγκίπισσα του Ιπποδρόμου και στο θέατρο πρόζας το 1963 με το θίασο Νέα Σκηνή στο έργο της Αγκάθα Κρίστι Δέκα Μικροί Νέγροι.

Από τότε συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους (Έλλης Λαμπέτη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Τζένης Ρουσέα, Σμαρούλας Γιούλη κ.ά.), ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα είδη του θεάτρου, ενώ το 1977 συγκρότησε θίασο με τη γυναίκα του ηθοποιό Δέσποινα Νικολαΐδου. Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι και το ίδιο Φεστιβάλ και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ του Λονδίνου με το Θέατρο Τέχνης στην ιστορική παράσταση των Ορνίθων του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Η πρώτη εμφάνισή στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1951, στην ταινία του Φρίξου Ηλιάδη Ριρίκα. Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες (δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες) και διακρίθηκε σε ρόλους «κακού» τη δεκαετία του 1960. Το 1962 συμμετείχε στην αμερικανική παραγωγή Ο Λέων της Σπάρτης (The 300 Spartans), που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ, ερμηνεύοντας το ρόλο του Δημόφιλου του Θεσπιέως. Η τελευταία παρουσία του στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2002, στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου Αλέξανδρος και Αϊσέ. Έπαιξε σε πολλές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, με τελευταία εμφάνιση στα Παιδιά της Νιόβης του Κώστα Κουτσομύτη, που προβλήθηκε το 2004 από τη ΝΕΤ.

Ο Γιώργος Μούτσιος, με τη χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του, διακρίθηκε και στο έντεχνο τραγούδι, αποτελώντας έναν από τους ιδανικούς ερμηνευτές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι (Αερικό, Η Μπαλάντα του Στρατιώτη, Ω καλή μου Ξανθειά, Ο κύκλος του C.N.S. κ.ά.). Μοναδική είναι η ερμηνεία του στο τραγούδι των Χατζιδάκι/Σταύρου Ένας Μύθος, που το τραγούδησε ντουέτο με τη Μαρία Δουράκη. Στις 29 Μαΐου 1967 τραγούδησε το ορατόριο για την ειρήνη El Pessebre του διάσημου ισπανού τσελίστα Πάμπλο Καζάλς στη Γενεύη.

Την 1η Φεβρουάριου 2010, σε εκδήλωση του πνευματικού κέντρου Παπάγου, τιμήθηκε για την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και το τραγούδι. Στην ευχαριστήρια ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο δρόμος της ζωής δεν είναι μόνο καλός, είναι και κακοτράχαλος. Είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου, συνεχίζω το ταξίδι μου, δεν έχω φτάσει ακόμη στην Ιθάκη. Τα “όχι” που είπα ήταν περισσότερα από τα “ναι”, αλλά πιστεύω ότι διατήρησα την αξιοπρέπειά μου. Σε δύο ανθρώπους θέλω να σταθώ: στη δασκάλα μου στη Βιέννη, η οποία μου έμαθε πώς θα ήθελα να τραγουδήσω, και στον Μάνο Χατζιδάκι, που μου έμαθε πώς έπρεπε να τραγουδήσω».

Από το 1999 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετώπισε με στωικότητα και εγκαρτέρηση. «Αν τσακιστεί το δέντρο, όλοι τραβιούνται μακριά. Σπάζει και πέφτει κάτω» δήλωσε σε συνέντευξή του (Espresso 29/4/2012) για τη μοναξιά που βίωνε και την εγκατάλειψη που ένοιωθε από τους φίλους και το «σινάφι» του.

Ο Γιώργος Μούτσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιουλίου 2012.

Εργογραφία

 
 

Κινηματογράφος

  • Ριρίκα (1951)
  • Η Αγνή του λιμανιού (1952)
  • Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)
  • Η ζωή μου αρχίζει με σένα (1961)
  • Ο Λέων της Σπάρτης (1962)
  • Ανεμοστρόβιλος (1964)
  • Ο κράχτης (1964)
  • Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
  • Κραυγή (1964)
  • Τιμωρία (1965)
  • Οι αδίστακτοι (1965)
  • Αχ και να 'μουν άντρας (1966)
  • Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (1966)
  • Λουίζα (1966)
  • Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης (1966)
  • Οι άγγελοι της αμαρτίας (1966)
  • Το συρτάκι της αμαρτίας (1966)
  • Η γόησσα (1967)
  • Τρούμπα '67 (1967)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
  • Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
  • Ο γεροντοκόρος 1967
  • Η επιστροφή της Μήδειας (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Αθήνα, η κλοπή της οδού Σταδίου (1968)
  • Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
  • Η λυγερή (1968)
  • Αδυναμίες (1969)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)
  • Ακόμα μια φορά πριν ξεψυχήσω (1970)
  • Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα (1970)
  • Ώρες αγάπης ώρες πολέμου (1970)
  • Εσένα μόνο αγαπώ  (1970)
  • Ο ντιρλαντάς (1970)
  • Μάρα η τσιγγάνα (1971)
  • Ο δρόμος των ηρώων (1971)
  • Έσχατη προδοσία (1971)
  • Αντάρτες των πόλεων (1972)
  • Με φόβο και πάθος (1972)
  • Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972)
  • Ο αντιφασίστας (1972)
  • Ισιδώρα (1975)
  • Η σπηλιά της αμαρτίας (1976)
  • Ο αλήτης και ο μπάτσος (1989)
  • Αθώος ή ένοχος; (1989)
  • Κόκκινο τριαντάφυλλο σου έκοψα (1993)
  • Τρεις εποχές (1996)
  • Κόκκινος δράκος (1998)
  • Η εποχή των ασεβών (2000)
  • Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)

Τηλεόραση

  • Ισιδώρα (1973)
  • Οι δίκαιοι (1974)
  • Η ωραία Ελένη των γαϊδάρων (1976)
  • Λέσχη μυστηρίου: Ληστεία στον Πύργο (1976)
  • Θεοί στον Όλυμπο (1978)
  • Λεμονοδάσος (1978)
  • Εκάτη (1979)
  • Κόντρα στον άνεμο (1980)
  • Ιστορία γραμμένη με νότες (1983)
  • Βραδυά επιθεώρησης (1984)
  • Ποιος σκότωσε τον Άβελ (1988)
  • Αθώος ή ένοχος (1989)
  • Φόνος χωρίς ταυτότητα (1990)
  • Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης (1990)
  • Ο Μανώλης ο Ντελμπεντέρης (1991)
  • Τμήμα ηθών: Τα ιδιαίτερα γούστα του κου διευθυντή (1992)
  • Το 13ο κιβώτιο (1992)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς (1992)
  • Επικίνδυνες σχέσεις (1992)
  • Ένας έρωτας χωρίς παρουσία (1993)
  • Τμήμα ηθών: Ο μύθος του Κένταυρου (1993)
  • Τμήμα ηθών: Καθαρά χέρια (1994)
  • Δρόμοι της πόλης: Αυτόπτης μάρτυς (1995)
  • Δρόμοι της πόλης: Ο τελευταίος μπάτσος (1995)
  • Πρόβα νυφικού (1995)
  • Βραδινές καμπάνες (1996)
  • Η μεγάλη αθηναϊκή επιθεώρηση (1999)
  • Τα παιδιά της Νιόβης (2004)

Βιντεοταινίες

  • Ληστεία στον Πύργο (1985)
  • Η κωμωδία του έρωτα (1987)
  • Αυτοδικία (1988)
  • Γλυκειά μου Κούτση από το Χαλκούτσι (1988)
  • Η ζωή αρχίζει στα σαράντα (1988)
  • Η ντίβα και ο πρωτάρης (1988)
  • Άντζελα, ο πειρασμός (1989)
  • Ένας παράξενος έρωτας (1989)
  • Επικίνδυνη σχέση (1989)
  • Η εκδίκηση του πατέρα (1989)
  • Η μάνα της φόνισσας (1989)
  • Ο όρκος του μίσους (1989)
  • Περιμένοντας το αύριο (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών (1989)
  • Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή (1989)

Επιλεγμένη Δισκογραφία

  • Τέσσερα Τραγούδια του Οδυσσέα Ελύτη από τον Κύκλο με τη Κιμωλία (1959)
  • Ο Κύκλος του C.N.S. (1959)
  • Το καταραμένο φίδι (1964)
  • Ελένη (1965)
  • Όρνιθες (1966)
  • El Pessebre (1967)
  • Τραγούδια αγάπης (1969)
  • Χατζιδάκις με αγάπη (1970)
  • Τρωικός πόλεμος (1975)
  • Βίκτωρ, Βικτώρια (1984)
  • Συναυλίες στον κεντρικό Ορφέα (1985)
  • Σπάνιες Ηχογραφήσεις (2000)
 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου