Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Αύγ 2018
Νάσος Κεδράκας 1915 – 1981
Κλίκ για μεγέθυνση


Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Διακρίθηκε σε ρόλους δευτεραγωνιστή κι έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την τηλεόραση τη δεκαετία του 1970. Στα πρώτα στάδια της καριέρας του εμφανιζόταν ως Θάνος Κεδράκας.

Ο Αθανάσιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 21 Νοεμβρίου 1915. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1942.

Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, σε θιάσους όπως της κυρίας Κατερίνας, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σοφίας Βέμπο, του Κώστα Μουσούρη, του Βασίλη Αργυρόπουλου και του Μάνου Κατράκη. Συμμετείχε στον θίασο Ενωμένοι Καλλιτέχνες (1945-1946), που συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ, όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης, Δήμος Σταρένιος, Θόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε τη θητεία του στο Εθνικό το 1941 με τον ρόλο του «Τονίνο» στο έργο του Κάρλο Γκολντόνι Η βεντάλια και την ολοκλήρωσε στις αρχές του 1976 ως «πλοίαρχος» στην κωμωδία του Σαίξπηρ Δωδεκάτη Νύχτα.

Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα του Γιώργου Τζαβέλα Πρόσωπα Λησμονημένα. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην κομεντί του Τζαβέλα Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965), όπου υποδυόταν τον «Μικέ», τον φαρμακοποιό φίλο του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου.

Παρότι έπαιξε σε περίπου 200 ταινίες και είχε πολύχρονη παρουσία στο θεατρικό σανίδι, ο Νάσος Κεδράκας έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση τη δεκαετία του '70. Μεγάλη του επιτυχία Ο Φωτογράφος του χωριού, ένα σήριαλ 16 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την τηλεοπτική σεζόν 1977-1978. Υποδύεται τον φωτογράφο σ' ένα ερημωμένο από τη μετανάστευση ελληνικό χωριό του Παρνασσού, τη Βάργιανη. Πολλοί από τους συγχωριανούς του, αλλά και άλλοι από τα γειτονικά χωριά, τον επισκέπτονται για φωτογράφηση, ενώ η προσωπική τους ιστορία γίνεται το θέμα κάθε επεισοδίου.

Ο Νάσος Κεδράκας πέθανε στις 25 Αυγούστου 1981 από καρδιακή προσβολή και ετάφη στην Ηλιούπολη, όπου διέμενε και δραστηριοποιόταν στα πολιτιστικά δρώμενα του αθηναϊκού προαστίου. Ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την κομμώτρια Κικίτσα Κεδράκα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Φιλμογραφία

  • Πρόσωπα Λησμονημένα (1946)
  • Ο Μίκης και ο Φίκης / Προπαντός ψυχραιμία (1951)
  • Δολάρια και όνειρα (1956)
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
  • Ο σκληρός άντρας (1961)
  • Προδομένη αγάπη (1962)
  • Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
  • Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
  • Μικροί και μεγάλοι εν δράσει(1963)
  • Αγάπησα και πόνεσα (1963)
  • Κόσμος και κοσμάκης (1964)
  • Άλλος για το εκατομμύριο (1964)
  • Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
  • Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
  • Η χαρτοπαίχτρα (1964)
  • Αδικημένη (1964)
  • Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964)
  • Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965)
  • Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
  • Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965)
  • Με πόνο και με δάκρυα (1965)
  • Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
  • Εξιλέωση (1965)
  • Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
  • Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966)
  • Κούνια που σε κούναγε (1966)
  • Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
  • Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966)
  • Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
  • Τρούμπα 67 (1967)
  • Ο σπαγγοραμένος (1967)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
  • Χάιδω (1967)
  • Ο αχόρταγος (1967)
  • Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
  • Η παιχνιδιάρα (1967)
  • Βίβα Ρένα (1967)
  • Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967)
  • Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
  • Ο ψεύτης (1968)
  • Ο τρελλός τάχει 400 (1968)
  • Ξεριζωμένη γενηά (1968)
  • Ποιος Θανάσης!! (1968)
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968)
  • Αυτή που δεν λύγισε (1968)
  • Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968)
  • Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969)
  • Ο γίγας της Κυψέλης (1969)
  • Ο πρόσφυγας (1969)
  • Ξύπνα Βασίλη (1969)
  • Η σφραγίδα του Θεού (1969)
  • 'Ενας άντρας με συνείδηση (1969)
  • Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
  • Το ανθρωπάκι (1969)
  • Ορατότης μηδέν (1969)
  • Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969)
  • Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
  • Ησαΐα... μη χορεύεις (1969)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Εν ονόματι του νόμου (1970)
  • Ο αστραπόγιαννος (1970)
  • Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
  • Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)
  • Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
  • Κατάχρησις εξουσίας (1971)
  • Ο κατεργάρης (1971)
  • Ο τρελοπενηντάρης (1971)
  • Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
  • Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971)
  • Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
  • Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971)
  • Ο εχθρός του λαού (1972)
  • Ο κύριος σταθμάρχης (1972)
  • Παύλος Μελάς (1974)

Τηλεόραση

  • Η κοκκορόμυαλη (1971)
  • Χαρούμενη Κυριακή (1972)
  • Η συνωμοσία της σιωπής (1973)
  • Λούνα Παρκ (1974)
  • Μενεξεδένια πολιτεία (1975)
  • Ελληνικοί μύθοι: Θηβαϊκός κύκλος (1975)
  • Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975)
  • Φάρος (1976)
  • Λέσχη μυστηρίου: Αυστηρώς προσωπικό (1976)
  • Μια φορά κι έναν καιρό: Το μαγικό κουμπί (1976)
  • Πράσινα στάχυα (1976)
  • Υποψίες (1977)
  • Υποψίες: Ζήτημα συνειδήσεως (1977)
  • Υποψίες: Ποιος σκότωσε τη Ρόζα (1977)
  • Υποψίες: Το καλοκαίρι του φόβου (1977)
  • Ο φωτογράφος του χωριού (1977)
  • Λεηλασία μιας ζωής (1978)
  • Υποψίες: Επικίνδυνη στοργή (1978)
  • Αργώ (1980)
  • Ιούλιος και Ιουλιέτα (1980)
  • Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα: Καταπράσινα δολλάρια (1980)
  • Όλα του γάμου δύσκολα (1981)
  • Λούμπεν (1981)
 
© Copyright 2011 - 2018 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου