Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιαν 2021
Έφυγε απο τη ζωή  ο μεγάλος λιθοξόος Διονύσης Γερολυμάτος σε ηλικία 83 ετών
Κλίκ για μεγέθυνση
 
του Β. Αντωνίου



 
Γερολυμάτος Διονύσης - ΤΕΧΝΕΣ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - Πρόσωπα της Χρονιάς



Ο Διονύσης Γερολυμάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1938 στην Πάτρα, όπου πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ήδη από την ηλικία των 15 ετών έλαβε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και εισαγωγής στην ιστορία της Τέχνης και της Φιλοσοφίας
Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου το 1954 από τον Γεώργιο Παπαδημητρίου-Φαίων. Σπούδασε στη συνέχεια γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1959-1963) κοντά στον Γιάννη Παππά, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής-γυψοτεχνίας κοντά στον Νίκο Κερλή. Την περίοδο 1966-1970 συνεργάστηκε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Συλλόγου Γλυπτών και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

https://www.nationalgallery.gr/images/paintings/64113_2000_2000.jpg
Η πέτρα της υπομονής, 1970 Πέτρα Καπανδριτίου, 115 x 146 x 25 εκ. Δωρεά Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών
αρ. έργου: Π.4448
Εκτίθεται Εθνική Γλυπτοθήκη, Άλσος Ελληνικού Στρατού, Γουδή





Έχει παρουσιάσει το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται Πανελλήνιες, η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Παρίσι το 1971, η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974, όπου έλαβε το Γ΄ βραβείο, και η έκθεση Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Χακόνε στο Τόκιο το 1976. Έχει επίσης λάβει μέρος σε διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής.
Ανακύκλωση
Ανακύκλωση, 1983 Μάρμαρο, 222 x 125 x 57 εκ. αρ. έργου: Π.6844 Εκτίθεται Εθνική Γλυπτοθήκη, Άλσος Ελληνικού Στρατού, Γουδή


Ο Διονύσης Γερολυμάτος εργάζεται με σκληρά υλικά, πέτρα, μάρμαρο, τσιμέντο, και δημιουργεί έργα από ένα ευρύ θεματικό πεδίο, αποτέλεσμα ελεύθερης έμπνευσης ή παραγγελιών. Η σχηματοποίηση, η αποσπασματικότητα, η αινιγματική ατμόσφαιρα και η μνημειακότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δημιουργία του στο σύνολό της. Εκμεταλλευόμενος τις εκφραστικές δυνατότητες του υλικού του, δημιουργεί συνθέσεις σουρεαλιστικές ή εξπρεσιονιστικές με τις οποίες εκφράζει ιδέες ή σκέψεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πηγή της έμπνευσής του γίνεται η ποίηση, δίνοντας με τα έργα του μορφή σε στίχους. Παράλληλα με τη γλυπτική ασχολήθηκε και με το θέατρο, φιλοτεχνώντας σκηνικά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Ο Διονύσης Γερολυμάτος  μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητές της Πάτρας στον χώρο  των καλών τεχνών του πολιτισμού και των γραμματων. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών. 
Εχει φιλοτεχνήσει πολλά μετάλλια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα, πλακέτες αναθηματικές κι ακόμα ταφικά μνημεία σε κοιμητήρια στον Πόρο Κεφαλονιάς, στην Αγιά Λάρισας, στο Β' κοιμητήριο Πατρών το ταφικό μνημείο του Καθηγητή Παν. Βαρώτσου.

Απεβιωσε στην Πάτρα ο διακεκριμένος γλύπτης Διονύσης Γερολυμάτος | kefaloniapress.gr
Φιλοτέχνησε τον ανδριάντα σε μάρμαρο του Αντώνη Τρίτση στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και τον χάλκινο ανδριάντα του Γ. Κορδούλη στο κοιμητήριο Δερβενίου Κορινθίας, καθώς και



τον αδριάντα του Γεράσιμου Αρσένη (2018) στην πλατεία του Αργοστολίου.


Επίσης φιλοτέχνησε προτομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα μαζί με τα παραπάνω, καταγράφονται παρεμβάσεις του σε πολυκατοικίες του οικοδομικού ιστού στην Αθήνα, την Πάτρα, την Νεάπολη Λακωνίας και αλλού.

Οντας πολυσχιδής, καταπιάστηκε όχι μόνο με τη γλυπτική, αλλά και με άλλα είδη των εικαστικών τεχνών, από τα οποία ξεχωρίζουν οι σκηνογραφικές δουλειές στην περίοδο της συνεργασίας του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, οι εικονογραφήσεις βιβλίων, με πιο χαρακτηριστική ίσως την εικονογράφηση βιβλίου για τον Μπετόβεν -που έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον ίδιο- η νωπογραφία (fresco), αλλά και το σημαντικό συγγραφικό - ποιητικό του έργο».
Τον κτίριο του Δήμου Πατρέων κοσμείται  απο τη γλυπτική σύνθεση  του Δ. Γερολυμάτου «Μάχη Κενταύρων και φοιτητών» .

O Διονύσης Γερολυμάτος,  άφησε το αποτύπωμά του και στο Χαλάνδρι με το γλυπτό του που κοσμούσε, πριν κλαπεί, το «Δέντρο του Αντώνη Σαμαράκη», στην οδό Μεταμορφώσεως. Με σχετικό μήνυμα, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του διακεκριμένου δημιουργού.

Bίντεο από την τότε παρουσίαση της δημιουργίας του Δ. Γερολυμάτου στο Χαλάνδρι

Ο Δήμος της πόλης των βορείων προαστίων εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, αποχαιρετώντας τον σπουδαίο καλλιτέχνη με την υπόσχεση να τιμήσει το έργο του.

Η Διεύθυνση του "www.styga.gr" αποχαιρετώντας  τον αξέχαστο φίλο Διονύση Γερολυμάτο και  αφιερώνω στη μνήμη   των τριων φίλων που "ελεύθεροι" ανεβαίνουν πλεον με τους γλάρους μέσα στο γαλαζιο του Θεού, την ποιητηκή τους αλληλογραφία

Το 2006 ο φίλος του Δ. Γ., συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Γιάνναρης του αφιερώνει απο την ποιητική συλλογή (εκδόσεις περι τεχνών 2006) "η πόλη και το σώμα" (με σχέδια του Δ.Γ), το εκτενές(11-25 σελ)  ποίημα "Γραφή"



Το 2006  ο Δ.Γ. στην ποιητική συλλογή του "ΨΗΓΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ" (εκδόσεις περι τεχνών 2007), απαντά στο φίλο του,  Γ. Γιάναρη, με το ποίημα(10.12.2005) "στο Γιώργο Γιάνναρη"



Το 2006  ο Δ.Γ. στην ποιητική συλλογή του "ΨΗΓΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ" (εκδόσεις περι τεχνών 2007),  αφιερώνει στο φίλο του, Περικλή  Μητρόπουλο "επιμελητή των εκδόσεων περι τεχνών" το ποίημα(4.8.2006) "στον Περικλή Μητρόπουλο"






 

 

210520093690

pef_8919.jpg

pef_8920.jpg

pef_8926.jpg

pef_8927.jpg

pef_8928.jpg

pef_8929.jpg

Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών: Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου - Pelop.gr



 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου