Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 22 Μάρ 2021
Κένζο Τάνγκε, Ιάπωνας αρχιτέκτονας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Ο Κένζο Τάνγκε (4 Σεπτεμβρίου 1913 – 22 Μαρτίου 2005) ήταν Ιάπωνας αρχιτέκτονας και έχει τιμηθεί με το Βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker το 1987. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, συνδυάζοντας την Ιαπωνική παράδοση με μοντέρνα στοιχεία, έχοντας υλοποιήσει μεγάλα έργα σε 5 ηπείρους. Ο Τάνγκε ήταν επίσης ένας από τους εμπνευστές του Μεταβολιστικού κινήματος.
 
Επηρεασμένος σε νεαρή ηλικία από τον Ελβετό αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ, o Τάνγκε απέκτησε διεθνή φήμη το 1949 όταν κέρδισε το διαγωνισμό για το σχεδιασμό του Αναθηματικού Πάρκου Ειρήνης της Χιροσίμα. Ήταν μέλος του CIAM (Congres Internationaux d’Architecture Moderne – Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής) τη δεκαετία του ’50.
 
Οι ακαδημαϊκές του σπουδές πάνω στην πολεοδομία τον έθεσαν στην κατάλληλη θέση να αντιμετωπίσει έργα επανακατασκευής μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έργο του Τάνγκε έχει επηρεάσει μια γενιά αρχιτεκτόνων σε όλο τον κόσμο και θεωρείται εφάμιλλος, ως προς την ανανεωτική πνοή, του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, του Βάλτερ Γκρόπιους και του Λε Κορμπυζιέ.
Γεννήθηκε το 1913 στην Οσάκα της Ιαπωνίας αλλά μεγάλωσε στη μικρή πόλη Ιμάμπαρι, στο νησί Σικόκου. Το 1930 μετακομίζει στη Χιροσίμα για να κάνει λυκειακές σπουδές. Τότε πρωτοήλθε σε επαφή με το έργο του Le Corbusier και αποφάσισε να γίνει αρχιτέκτονας.
 
 
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κτήριο σχεδιασμένο από τον Κένζο Τάνγκε στο Τόκιο (1991)
 
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο άρχισε να εργάζεται στο γραφείο του Κούνιο Μαεκάουα. Μετά τον πόλεμο επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Αποκτά ενδιαφέρον για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ξεκινά προσωπική έρευνα πάνω στις αρχαίες Ελληνικές και Ρωμαϊκές αγορές. Το 1942 κερδίζει τον πρώτο του διαγωνισμό αλλά το έργο του δεν υλοποιείται.
 
Το 1946 ο Τάνγκε γίνεται βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το 1963 προάγεται σε Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού και Μηχανικής Πολεοδομίας. Οι μαθητές του μεταξύ άλλων ήταν ο Κίσο Κουροκάουα, ο Αράτα Ισοζάκι και ο Φουμιχίκο Μάκι.
 
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διεξήχθησαν το 1964 στο στάδιο που είχε κατασκευάσει ο Κένζο Τάνγκε. Η Ολυμπιάδα “απλώθηκε” σε δύο στάδια, ένα μεγάλο χωρητικότητας 16000 θέσεων και ένα μικρότερο (για αγώνες καλαθοσφαίρισης, πυγμαχίας κ.α.) χωρητικότητας 5.000, σε μία επίδειξη φονξιοναλισμού που ξεπερνιέται από τη βαθιά γνώση της αρχέτυπης αρχιτεκτονικής.
 
Τις δεκαετίες του ’70 και ’80 ο Τάνγκε πραγματοποίησε κτήρια σε πάνω από 20 χώρες. Συνέχισε να εργάζεται έως 5 χρόνια πριν από τον θάνατό του, το 2005. Αντιπαθούσε το μεταμοντέρνο κίνημα και το θεώρησε απλά ως μια μεταβατική φάση στην αρχιτεκτονική. Η κηδεία του έγινε σε ένα από τα κτήριά του, τον Καθεδρικό του Τόκιο.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου