Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 14 Οκτ 2018
Κώστας Πανιάρας 1934 – 2014
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Σημαντικός Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης. Στο έργο του οι αφηρημένες φόρμες αναπτύσσονται σε μονοχρωματικά φόντα.

 

Ο Κώστας Πανιάρας γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934. Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Μετά τα πρώτα μαθήματα με το Θεόδωρο Λεκό (Ερρίκο) γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Γιάννη Μώραλη και την Ελένη Ζογγολοπούλου.

Από το 1956 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου έζησε τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας του. Στη γαλλική πρωτεύουσα σπούδασε λιθογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική με τον Αντρέ Λοτ και ψηφιδωτό και φρέσκο με τον Τζίνο Σεβερίνι. Στο Παρίσι παρέμεινε ως το 1975, με ενδιάμεσα ταξίδια στη Νέα Υόρκη, την Περσία και την Άπω Ανατολή και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το 1956 ξεκίνησε την εκθεσιακή του δραστηριότητα, παρουσιάζοντας την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα. Ακολούθησαν άλλες ατομικές, ορισμένες σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ιόλα, και συμμετοχές σε ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 οργανώθηκε αναδρομική παρουσίαση του έργου του στην Πινακοθήκη Πιερίδη και τον Φεβρουάριο του 2007 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη.

Στη ζωγραφική του Κώστα Πανιάρα, όπως αναφέρεται σε κείμενο της Εθνικής Πινακοθήκης, που αποτελείται από σαφείς ενότητες έργων, το χρώμα είναι το στοιχείο που κυριαρχεί και συντελεί στη δημιουργία συνθέσεων με μεγάλες επιφάνειες, ενώ η χρησιμοποίηση πτυχωτού πλαστικού σπάζει την παραδοσιακή επιπεδότητα, προσδίδοντας ανάγλυφη, κυματιστή υφή. Με την ίδια λογική χρησιμοποίησε το χρώμα και σε γλυπτικές συνθέσεις, επεμβαίνοντας στη φόρμα γνωστών κλασικών έργων και προκαλώντας μια διαφορετική ερμηνεία τους, καθώς και στις εγκαταστάσεις και τα γλυπτικά περιβάλλοντα που δημιούργησε και τα οποία συνδυάζουν τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής και της γλυπτικής του.

Έργα του Κώστα Πανιάρα ανήκουν σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού: Στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και σε δημόσιους χώρους (Ισθμός Κορίνθου, 1993) κ.ά.

Ο Κώστας Πανιάρας πέθανε στην Αθήνα στις 14 Οκτωβρίου 2014.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου