Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Μάρ 2021
Εθνική Πινακοθήκη: Λαμπρά εγκαίνια χωρίς το λαό…
Κλίκ για μεγέθυνση
Ιδιαίτερη ξενάγηση σε 11 περίφημους πίνακες εμπνευσμένους από την Ελληνική Επανάσταση είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ξένοι αξιωματούχοι

Σε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παραμονές της επετείου της 25ης Μαρτίου, εξελίχθηκε η πανηγυρική επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης,παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξένων ηγετών και αξιωματούχων. Ωστόσο, μεγάλος απών ήταν ο βασικός αποδέκτης του ανακαινισμένου κτιρίου: ο ελληνικός λαός, ο οποίος έμεινε να παρακολουθεί εξ αποστάσεως και από την τηλεόραση τη λαμπρή τελετή. Κατά το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που παρουσίασε την εκδήλωση σε απευθείας μετάδοση, οι Έλληνες και ξένοι φιλότεχνοι θα μπορέσουν να θαυμάσουν τα έργα από κοντά το νωρίτερο…στα μέσα Ιουνίου.

Κεντρικό ρόλο είχαν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, παρουσία ξένων ηγετών και αξιωματούχων όπως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Εργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση

Περίοπτη θέση στην έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης είχαν 11 έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως ο περίφημος πίνακας γνωστός ως “Η Ελλάς ευγνωμονούσα” 1858 -Λάδι σε μουσαμά, 215 x 157 εκ.

“Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα” του Ευ. Ντελακρουά, 1856, Λάδι σε μουσαμά.

 

Η Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (1861) απεικονίζει την άφιξη του Άγγλου ρομαντικού ποιητή στη μετέπειτα ιερή πόλη τον Ιανουάριο του 1824 του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Η έξοδος του Μεσολογγίου του Θεόδωρου Βρυζάκη (1853, Λάδι σε μουσαμά αρ. έργου 5446).

 

“Μετά την καταστροφή των Ψαρών” που ζωγραφίζει ο Γύζης στο Μόναχο, μετά από το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα το 1895.

Στις 20:30 είχε προγραμματιστεί το επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει προσφώνηση από την ίδια και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου