Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 31 Ιαν 2019
Εθνική Βιβλιοθήκη: Έκθεση με τα δημόσια γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Βλέπουμε τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του συχνά γύρω μας. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, μία από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής τέχνης του εικοστού αιώνα, φιλοτέχνησε πολλά γλυπτά, πέρα από το μνημειακό Ζάλογγο και τις περίφημες ομπρέλες του.

Η έκθεση που φιλοξενείται τώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στους υπαίθριους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα δημόσια γλυπτά του, στο ρόλο της δημόσιας τέχνης και στη σχέση που αναπτύσσουν οι πολίτες με αυτή. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

 
Στάθης Μαμαλάκης

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, διευθυντής επικοινωνίας και μάρκετινγκ του ΚΠΙΣΝ μας αναλύει τους λόγους της υλοποίησης της έκθεσης στο συγκεκριμένο χώρο:

«Ένας από τους βασικούς στόχους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ο επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου και της σχέσης του πολίτη με αυτόν. Τι πιο ταιριαστό λοιπόν να φιλοξενήσουμε τα γλυπτά ενός ανθρώπου, ο οποίος άλλαξε ουσιαστικά την έννοια της δημόσιας τέχνης στην Ελλάδα, του Γιώργου Ζογγολόπουλου».

Ελπιδοφόρος Παππάς

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εκτίθενται συνολικά 20 έργα: 8 γλυπτά στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πίσω Αγοράς, ενώ στο κέντρο της Αγοράς έχει τοποθετηθεί η 18 μέτρων βάση του γλυπτού του Μνημείου του Ζαλόγγου σε φυσικό μέγεθος. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια οριζόντια τομή της βάσης του εμβληματικού αυτού γλυπτού. Με τον τρόπο αυτό, οι γυναίκες του Ζαλόγγου δηλώνουν εμφατικά την παρουσία τους, τραβώντας το βλέμμα όλων των περαστικών, με τη σκιά που αφήνουν πίσω τους. Το μνημειώδες γλυπτό της Ηπείρου ρίχνει την αντανάκλασή του στην Καλλιθέα.

Στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτίθενται 12 επιπλέον γλυπτά, τα τέσσερα για πρώτη φορά, τα οποία πλαισιώνονται από μακέτες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές προκειμένου να αποτυπωθεί η σχέση τους με τους δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται.

Ελπιδοφόρος Παππάς

Η επιφάνεια του ατελιέ του Ζογγολόπουλου, η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Μνημείου του Ζαλόγγου (με την ευγενική παραχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου) και τμήμα ομπρέλας του γλυπτού Ομπρέλες σε φυσικό μέγεθος παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά. Το ίδιο και η «Αφαία», το μοναδικό επιχρωματισμένο γλυπτό του.

Είναι μια εξαιρετιική ευκαιρία για τους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα γι' αυτά τα έργα, να τους δώσουν την προσοχή που δεν τους δίνουν στην καθημερινότητά τους, όπως επισημαίνει ο Άγγελος Μωρέτης, διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου:

Ελπιδοφόρος Παππάς

«Πρόκειται για γλυπτά τα οποία ο κόσμος μπορεί ενδεχομένως να περνάει δίπλα τους στην καθημερινότητά του, στις διαδρομές που κάνει μέσα στην πόλη. Μπορεί να μην τα παρατηρεί, να μην τα ξέρει. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά τη δημόσια γλυπτική του Ζογγολόπουλου. Ο Ζογγολόπουλος οραματιζόταν να είναι οι καθημερινοί μας σύντροφοι. Η καθημερινή μας ευκαιρία να αναβαθμίσουμε και να αισθανθούμε μια διαφορετική ποιότητα ζωής. Μέσα από τη γλυπτική αυτό γίνεται».

Η έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής» στην Εθνική Βιβλιοθήκη διαρκεί μέχρι τις 31 Μαΐου. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Ελπιδοφόρος Παππάς

Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903–2004)

Γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Ιταλία. Aπό τη δεκαετία του 1950 και ύστερα ξεκίνησε η σταδιακή μετάβαση στο έργο του από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, αν και η γλυπτική του παρέμεινε ανθρωποκεντρική. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε θεσμούς Μπιενάλε και συμμετείχε σε πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, καθώς και σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη μακρά ζωή του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, μουσεία και δημόσιους χώρους. Το 2004 δημιούργησε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Απεβίωσε το ίδιο έτος κληροδοτώντας το σύνολο του έργου του στο Ίδρυμά του.

Στάθης Μαμαλάκης

INFO

Η έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής» λειτουργεί καθημερινά 09.00 – 22.00 έως τις 31 Μαΐου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η έκθεση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Στάθης Μαμαλάκης

http://gr.euronews.com


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου