Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 05 Ιούν 2022
Καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητα του 21ου αιώνα
Κλίκ για μεγέθυνση






Αποψη της γκαλερί Citronne με τα έργα της έκθεσης

Παραχώρηση της Citronne, (credits Θάνος Δεσποτόπουλος)



05.06.2022, 15:04











ΓΚΑΛΕΡΙ «CITRONNE». Η έκθεση «Εγγύτητες και αποστάσεις» φέρνει στον Πόρο 12 δημιουργούς, της νεότερης γενιάς κυρίως, από Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, οι οποίοι με τα έργα τους διερευνούν το ζήτημα της ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου.

Με την ομαδική έκθεση «Εγγύτητες και αποστάσεις», η οποία εστιάζει στο ζήτημα της ταυτότητας την εποχή της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτύου, ανοίγει η γκαλερί «Citronne» το καλοκαίρι στον Πόρο. Δώδεκα καλλιτέχνες προερχόμενοι από τρεις ηπείρους –την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική– συνομιλούν μέσω των έργων τους και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον μωσαϊκό με ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ, φωτογραφία και εγκαταστάσεις. Τα έργα τους διερευνούν το ζήτημα της ταυτότητας τον 21ο αιώνα, όπου η τεχνολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές των πολιτών, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, οι ιδέες και τα αγαθά διαδίδονται και μετακινούνται πρώτη φορά με τέτοια αστραπιαία ταχύτητα.

Ebenezer Nana Bruce, Yellow Scarf, 2021, ακρυλικό σε καμβά, 122 x 107 cm

Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Είναι το τοπικό παγκόσμιο; Οι καταβολές, οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, η κουλτούρα και η εκπαίδευση τι ρόλο παίζουν στην εποχή μας, όπου η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέπει στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να συνομιλήσουν και να ταξιδέψουν (αμετακίνητοι από την καρέκλα του σπιτιού τους) σε κάθε σημείο του πλανήτη; Πώς αντιλαμβάνονται το ζήτημα της ταυτότητας οι καλλιτέχνες της έκθεσης, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στην πολύ νέα γενιά της παγκόσμιας κοινότητας; Τι καινούργιο φέρνουν οι καλλιτέχνες από την Υποσαχάρια Αφρική που συμμετέχουν στη διοργάνωση;

Μια από τις καινοτομίες της φετινής έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα (διάρκεια έως 18 Ιουλίου) είναι ο ομαδικός χαρακτήρας με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ολα τα προηγούμενα καλοκαίρια η «Citronne», σήμα κατατεθέν του Πόρου (ελκύει όλους τους μήνες του θέρους καλλιτέχνες, φιλότεχνους, συλλέκτες, ιστορικούς τέχνης), παρουσίαζε ατομικές εκθέσεις καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και της διασποράς.

KwakuYaro, AmaGhana, 2022, ακρυλικό, πλαστική και υφασμάτινη σακούλα σε χαλί, 193 x 123 cm

Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

«Οι καταξιωμένοι Ελληνες καλλιτέχνες είναι η ταυτότητα της γκαλερί. Εδώ και πολύ καιρό με απασχολεί πώς η “Citronne” θα ανοίξει διάλογο ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς», λέει στην «Εφ.Συν.» η υπεύθυνη της γκαλερί, η ιστορικός τέχνης Tατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, και εξηγεί: «Και σε αυτή τη διοργάνωση παραμένουμε συνεπείς στον πυρήνα της “Citronne”, που είναι η δουλειά των καλλιτεχνών με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν, όπως ο Αλέκος Κυραρίνης ή ο Πάνος Χαραλάμπους, του οποίου συνδιοργανώνουμε με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου την περιοδική έκθεση “Επιγραφόμενα”. Ταυτόχρονα, ανοιγόμαστε σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό, σε νεότερους ηλικιακά, από τη διεθνή κοινότητα. Παραμένουμε συνεπής όμως με αυτό που κάναμε σε όλες τις καλοκαιρινές εκθέσεις στον Πόρο. Εννοώ ότι πάντα προσπαθούσαμε να βρούμε μια θεματική που είναι διαχρονική και επίκαιρη για να στήσουμε μια έκθεση γύρω από αυτό τον άξονα, καθώς θεωρούμε ότι τέτοιες διοργανώσεις συμβάλουν στο διάλογο, ανοίγουν νέους δρόμους. Η παρούσα περιστρέφεται γύρω από το θέμα της ταυτότητας».

Πάνος Χαραλάμπους, Αρχείο Καπνού : Καπνιστές, 1994-5, μικτή τεχνική σε φύλλα καπνού, 280 x 215 cm

Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery

Απαντώντας στην ερώτηση «Γιατί η συγκεκριμένη θεματική;», λέει: «Στην εποχή μας βλέπουμε να γίνονται εντυπωσιακά γεγονότα, να αλλάζουν ταυτότητες, να γκρεμίζονται, να αναθεωρούνται. Βλέπουμε πώς αλλάζουν τα πράγματα γεωπολιτικά και κοινωνικά και το θέμα της ταυτότητας έχει σημαντικό ρόλο. Ετσι ξεκινήσαμε να δούμε τι γίνεται την εποχή της παγκοσμιοποίησης, που, θεωρητικά, αν το δει κανείς επιφανειακά, οι μετακινήσεις των πληθυσμών είναι πιο εύκολες, τα εγχώρια καταναλωτικά αγαθά ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, το κινέζικο φαγητό ήταν κάτι εξωτικό, σήμερα είναι εντελώς οικείο. Η επικοινωνία ήταν πολύ πιο δύσκολη, ενώ σήμερα με τα social media υπάρχει διαρκείς ενημέρωση. Αυτό που διαπιστώνουμε με τα έργα της έκθεσης είναι ότι υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα που μας απασχολούν όλους, που μας ενώνουν, αλλά οι διαφορές παραμένουν έντονες και σημαντικές. Για παράδειγμα, απασχολεί τους καλλιτέχνες η ανακύκλωση των υλικών, μια προέκταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Ο Kwaku Yaro (γεν. 1995) είναι Γκανός σύγχρονος καλλιτέχνης διεθνώς ανερχόμενος. Ενσωματώνει στην τέχνη του συσκευασίες καταναλωτικών αγαθών. Ο Χαραλάμπους, από την άλλη, ενσωματώνει τα καπνά. Αντίστοιχες συγγένειες υπάρχουν και σε άλλους καλλιτέχνες. Το θέμα της ταυτότητας απασχολεί τη Νικόλ Οικονομίδου (γεν. 1992), η οποία είναι εικαστικός και ανεξάρτητη επιμελήτρια που εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, αλλά και την Dessislava Terzieva (γεν. 1989), καλλιτέχνιδα βουλγαρο-αμερικανικής καταγωγής. Και οι δύο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις δύο ταυτότητες», λέει η κ. Σπινάρη και συμπληρώνει: «Παρότι είναι εξαιρετικά νέοι οι περισσότεροι έχουν εκθέσει σε μεγάλες γκαλερί και μουσεία του εξωτερικού. Είναι εντυπωσιακό ότι οι καλλιτέχνες μπορεί να διερευνούν ζητήματα με κοινό παρονομαστή, αλλά προσπαθούν να κρατήσουν τις πολιτισμικές τους ταυτότητες, το οποίο προσωπικά θεωρώ πολύ θετικό. Τελικά δεν διαλύονται, δεν ενσωματώνονται σε ένα πολιτιστικό, πολιτισμικό χωνευτήρι».

Την έκθεση επιμελήθηκε η Λελλέ Δεμερτζή και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλης, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro.


! Η «Citronne» και αυτό το καλοκαίρι διοργανώνει σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων) περιοδική έκθεση στους χώρους του. Στόχος να αναδείξει τη συνέχεια και τη διαχρονικότητα της τέχνης, προβάλλοντας μια «ερμηνευτική» άποψη, μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από έναν σύγχρονο εικαστικό. Φέτος τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο Πάνος Χαραλάμπους και στην έκθεση «Επιγραφόμενα» παρουσιάζει τα έργα του σε διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου (εγκαίνια 17 Ιουνίου και διάρκεια έως 31 Οκτωβρίου).

► Ιnfo: CITRONNE Gallery, Παραλία Πόρου, Πλατεία Βιρβίλη, info@citronne.com.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου