Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Μάι 2019
Γκαμάλ Αλ-Γιτάνι 1945 – 2015
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Αιγύπτιος δημοσιογράφος και συγγραφέας ιστορικών και πολιτικών μυθιστορημάτων. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες του αραβικού κόσμου.

 

O Γκαμάλ Αλ-Γιτάνι γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1945 στη πόλη Γκουχάινα της Άνω Αιγύπτου 1945 από φτωχή οικογένεια και μεγάλωσε σε συνοικία του παλιού Καΐρου. Σπούδασε καλές τέχνες, με ειδίκευση στα περσικά χαλιά, τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία.

Έζησε τη νεότερη ιστορία της Αιγύπτου και τους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του 1967 (Πόλεμος των Έξι Ημερών) και 1973 (Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ) ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ζωής του τον κατακλύζει η επιθυμία να αρχίσει να γράφει.

Δημοσίευσε συνολικά 13 μυθιστορήματα και 6 συλλογές διηγημάτων. Oι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στο μεσαιωνικό Κάιρο και απεικονίζουν μοντέλα μέσα από την αραβική διήγηση, την ποίηση, την παράδοση των σούφι και την ιστορία των Αράβων.

Υπήρξε μαθητής του νομπελίστα συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον ενθάρρυνε και τον πήρε υπό την προστασία του. Από το 1993 διηύθυνε το εβδομαδιαίο περιοδικό «Akhbar Al-Adab» («Πολιτιστικά Νέα»), της εφημερίδας «Al Akhbar» («Τα Νέα»).

Σφοδρός πολέμιος των ισλαμιστικών κινημάτων, ο Αλ-Γιτάνι δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξή του προς τον στρατό που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ρόλο - κλειδί στην πολιτική ζωή της χώρας. Το 2015 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, κυρίως στα γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος», «Πυραμίδες» και το πιο γνωστό του «Μπαρακάτ, ο δίκαιος», μία φαρμακερή κριτική του απολυταρχισμού του Νασερικού καθεστώτος, το οποίο τον είχε φυλακίσει για μερικούς μήνες. Εκτεταμένη συνέντευξη του Αλ-Γιτάνι δημοσιεύεται στο βιβλίο του Ανταίου Χρυστομίδη «Οι κεραίες της εποχής μου» (Α’ Τόμος). Και τα τέσσερα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο Γκαμάλ Αλ-Γιτάμπι πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 2015, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου