Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 02 Δεκ 2018
Τάσος Κόρφης 1929 – 1994
Κλίκ για μεγέθυνση

Πολύπλευρη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων (ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής, μελετητής της ελληνικής λογοτεχνίας, εκδότης) και της τέχνης του πολέμου (ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού).

 

Ο Τάσος Κόρφης, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αναστασίου Ρομποτή, γεννήθηκε το 1929 στην Κέρκυρα, στους κόλπους μιας καλλιτεχνικής οικογένειας, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του Γεράσιμος Ρομποτής, ήταν μουσικοσυνθέτες. Πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στην Πάτρα, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Στα γράμματα εμφανίσθηκε από νεαρή ηλικία. Τα πρώτα του κείμενα  δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό της πόλης Χαραυγή και στην εφημερίδα Αυγή του Πύργου Ηλείας. Στα 23 του εξέδωσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων Ταξίδι χωρίς πολικό, η οποία βραβεύτηκε από το περιοδικό Κυπριακά Γράμματα. Ακολούθησαν οι συλλογές διηγημάτων Ένα έρημο σπίτι (1973), Πατρογνωσία (1984), η οποία κέρδισε το β' κρατικό βραβείο διηγήματος και Δελτίο συμβάντων, που κυκλοφόρησε το 1995, λίγους μήνες μετά το θάνατό του.

Το ποιητικό του έργο περιλαμβάνει στις συλλογές:

  • «Ημερολόγιο» (1963)
  • «Ημερολόγιο 2» (1964)
  • «Ημερολόγιο 3» (1968)
  • «Εργόχειρα» (1977)
  • «Ημερολόγιο» (συγκεντρωτική έκδοση, 1983)
  • «Παυσίλυπα» (1987)
  • «153 graffiti» (1992)
  • «Εγκώμια» (1993)

Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα των Έζρα Πάουντ, Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς και άλλων ξένων ποιητών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τους παραδοσιακούς ποιητές του μεσοπολέμου. Συγκέντρωσε και εξέδωσε το έργο του Μήτσου Παπανικολάου, του Αναστάσιου Δρίβα (1978) και του Καίσαρος Εμμανουήλ (1981), ενώ επιμελήθηκε την ημιτελή βιογραφία Τα νεανικά χρόνια του Κωνσταντίνου Θεοτόκη (1983), που είχε γράψει ο Σπυρίδων Μ. Θεοτόκης.

Ο Κόρφης εξέδωσε τις μελέτες:

  • «Ρώμος Φιλύρας: συμβολή στη ζωή και το έργο του» (1974)
  • «Νίκος Καββαδίας: συμβολή στη μελέτη της ζωής και του έργου του» (1985), που βραβεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
  • «Ναπολέων Λαπαθιώτης: συμβολή στη μελέτη της ζωής και του έργου του» (1985)
  • «Ματιές σε ποιητές του μεσοπολέμου» (1978)
  • «Βιογραφία Στρατή Δούκα 1895-1936» (1988)

Υπήρξε βασικός συνεργάτης των κερκυραϊκών περιοδικών Πρόσπερος» και «Πόρφυρας, ενώ από το 1962 συνεργάστηκε με το περιοδικό του Ντίνου Χριστιανόπουλου Διαγώνιος. Συνεργάστηκε, επίσης, με λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και από το 1973 έγινε υπεύθυνος των εκδόσεων «Πρόσπερος» και του δίμηνου περιοδικού Ανακύκληση. Από το 1978 εξέδιδε την ετήσια ποιητική ανθολογία Φωνές (1979-1993).

Το 1982 ο Σταύρος Κουγιουμτζής μελοποίησε το ποίημα του Κόρφη Μικραίνει ο κόσμος, με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη. Περιλαμβάνεται στο ομώνυμο δίσκο του συνθέτη που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την LYRA.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας, ο Αναστάσιος Ρομποτής τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, αποφοίτησε από τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Αμύνης του ΝΑΤΟ, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνή επιτελεία. Έφθασε έως τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας του Πολεμικού Ναυτικού και αποστρατεύτηκε το 1982 ως επίτιμος Αρχηγός του Στόλου, με τον βαθμό του αντιναυάρχου. Πέθανε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 2 Δεκεμβρίου του 1994, σε ηλικία 65 ετών.

Κρίσεις για το έργο του

Ποιητής και πεζογράφος με προσεγμένη γραφή, ο Κόρφης διακρίνεται για την ευαίσθητη και νοσταλγική θεματολογία του. Με τις εκδόσεις του, εξάλλου, ορισμένων ποιητών έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες για την επανεκτίμηση μορφών της μεσοπολεμικής ποίησης.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας

Το νέο στοιχείο που φέρνει ο Κόρφης είναι ο συνδυασμός αισθηματικής και ναυτικής ζωής. Χωρίς να φτάνει στην μπωντλαιρική γοητεία του Καββαδία, αλλά και χωρίς να ξεφεύγει από την ήπια μελαγχολική ιδιοσυγκρασία του, ο Κόρφης τοποθετεί το ανικανοποίητο, τη μοναξιά και την ανθρώπινη τυράννια μέσα σ’ ένα πλαίσιο ναυτικό, θαλασσινό και του λιμανιού.

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου