Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Σεπ 2019
Ζορζ Σιμενόν 1903 – 1989
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 

Ο Βέλγος συγγραφέας Ζορζ Σιμενόν θεωρείται από τους κορυφαίους του αστυνομικού μυθιστορήματος. Από την πέννα του γεννήθηκε ο επιθεωρητής Ζιλ Μεγκρέ, ένας από τους διασημότερους ντετέκτιβ στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας

 

Ο γαλλόφωνος Βέλγος Ζορζ Σιμενόν γεννήθηκε στην Λιέγη στις 12 Φεβρουαρίου 1903 και από νωρίς αποφάσισε να αφιερωθεί στο γράψιμο, καθώς πίστευε ότι «όσο λιγότερο έξυπνος είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει μυθιστοριογράφος. Διαφορετικά, γράφει διατριβές». Στα δεκαέξι του χρόνια, έγινε δημοσιογράφος στη «La Gazette de Liege» και το πρώτο μυθιστόρημά του, υπογεγραμμένο με το ψευδώνυμο Ζορζ Σιμ εκδόθηκε το 1921.

Κέρδισε φήμη και την αθανασία για τον ήρωά του, τον επιθεωρητή Ζιλ Μεγκρέ, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε 84 από τα 200, που συνολικά έγραψε. Ο Μεγκρέ δρα στο Παρίσι και αυτό που τον χαρακτηρίζει ως τιμωρό του εγκλήματος είναι η διαίσθησή του και λιγότερο η ενδελεχής αστυνομική δουλειά.

Ο Ζορζ Σιμενόν υπήρξε κοσμοπολίτης, έζησε μιά περιπετειώδη και γεμάτη ζωή έως τις 4 Σεπτεμβρίου 1989, που έφυγε γιά τον άλλο κόσμο. Στην αυτοβιογραφία του κόμπαζε ότι είχε κάνει έρωτα με 20.000 γυναίκες.

Πολυγραφότατος ως συγγραφέας είδε την αναγνώριση να του χτυπά από νωρίς της πόρτα. Μερίδα της κριτικής τον θεωρεί συγγραφέα φτηνής λογοτεχνίας, οι περισσότεροι, όμως, αναγνωρίζουν τις ικανότητες και την καλλιέργειά του, αν και παραδέχονται ότι δεν άφησε πίσω το μεγάλο έργο.

Τα μυθιστορήματά του,πάντως, έχουν πουλήσει 500 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο επιθεωρητής Μεγκρέ έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό μεταπολεμικά κυρίως μέσα από τα φτηνά βιβλία τσέπης και τα τελευταία χρόνια από τις προσεγμένες εκδόσεις της «Αγρας». («Ο Μεγκρέ στην Νέας Υόρκη», «Ο Μεγκρέ και ο νεκρός του», «Λίμπερτυ Μπαρ», «Ο τρελός του Μπερζεράκ» κ.α)

Από το υπόλοιπο έργο του Σιμενόν να αναφέρουμε τα μυθιστορήματα: το ψυχολογικό «Ο ένοικος» (εκδ. Άγρα), το ερωτικό «Η Χήρα Κουντέρικ» («Ροές»), το ντοστογιεφσκικό «Ο άνθρωπος,που εβλέπε τα τρένα να περνούν» (Άγρα) και το ατμοσφαιρικό «Οι δαίμονες του πιλοποιού» (Άγρα), μια ανατομία της κοινωνίας της γαλλικής επαρχίας.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου