Η Βασιλική Βλαστού γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία διδάχτηκε κλασικό πιάνο, θεωρία και αρμονία της μουσικής και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε παραϊατρικό κλάδο δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα. Γράφει ποίηση και διηγήματα και η συλλογή δόλιχος διαδρομή (εκδόσεις Βακχικόν 2020) είναι η πρώτη που εκδίδει.

  • Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Κάνοντας μια απόπειρα ν’ απαντήσω, θα πω ότι αν η μουσική υπήρξε πάντα για μένα ένα μέσο έκφρασης συναισθημάτων εν θερμώ, η γραφή ήταν και είναι το «κοσκίνισμα» αυτών των συναισθημάτων.  Αυτό που μένει, αυτό που δεν απαντήθηκε, αυτό που συμπεράθηκε με ωθεί να γράφω.

 
  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Η ζύμωση γίνεται πρώτα στο νου, εκεί συμβαίνουν όλα. Όταν φτάσει στο χαρτί δεν υπάρχουν εμπόδια.

  • Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Επιρροές δέχομαι από οποιονδήποτε δημιουργό αφήνει επάνω μου το ίχνος της δημιουργίας του σαν βίωμα και με βελτιώνει σε προσωπικό επίπεδο. Δεν μπορώ να μην συγκινηθώ με την «Ελένη» του Ρίτσου που απαλλάσσει αυτό το αιώνιο σύμβολο  από τον μύθο της ομορφιάς της ή να μη ταυτιστώ με το φόβο του ποιητή  Κ. Καβάφη που στο ποίημα του «Τα παράθυρα» τόσο απλά περιγράφει το αδιέξοδο του και ενώ αναζητά το φως την ίδια στιγμή το ματαιώνει. Δεν γίνεται να μη σοκαριστώ με την συγγραφική ευφυία του Κάφκα που μεταμορφώνοντας τον Γκρέγκορ Σάμσα  σε έντομο μας δείχνει τόσο εύστοχα και απόλυτα την αλλοτρίωση της  ανθρώπινης ύπαρξης.  

  • Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Η σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, με τους άλλους ανθρώπους, με τον χρόνο, με τον έρωτα και με τον θάνατο όχι όμως με μια ανάγκη εξορκισμού αλλά συνειδητοποίησης ότι είμαστε φθαρτοί. 

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο μου με τίτλο «δόλιχος διαδρομή» από τις εκδόσεις βακχικόν αποτελεί ένα δείγμα της ποιητικής μου γραφής και περιλαμβάνει δεκαεφτά ποιήματα και ένα σύντομο πεζό. Η θεματολογία των ποιημάτων πραγματεύεται τον άνθρωπο  και τη μακρά διαδρομή του μέχρι να φτάσει πιο κοντά στον αληθινό του εαυτό σε αντίθεση  με τη μικρή διάρκεια της ζωής. Ταυτόχρονα στέκεται με μια σαφή θέση υπέρ της και προτρέπει με ρεαλισμό και συνείδηση  την αλλαγή  της θέσης μας από τα επουσιώδη στα πιο ουσιώδη.

 
  • Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Υπάρχει σαφέστατα μια γενετική προδιάθεση αλλά για να εκφραστεί και να μεγαλουργήσει χρειάζεται η κατάλληλη επίδραση από το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι πόσοι γεννημένοι συγγραφείς στα παλιότερα χρόνια  δεν έμαθαν ποτέ γραφή και ανάγνωση και άλλοι που μπορεί να μη γεννήθηκαν γι’ αυτό, έγιναν σπουδαίοι και διέπρεψαν, γιατί είχαν τις κατάλληλες προσλαμβάνουσες από το περιβάλλον.
Εν τέλει η αλήθεια είναι κάπου στη μέση… πρέπει να γίνεις για να βρεις αυτό που είσαι.

  • Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Ούτε μπορώ, αλλά ούτε και θέλω να αλλάξω κάτι στην λογοτεχνία. Είναι δικός της ο ρόλος αυτός και μόνο αυτή μπορεί να αλλάζει τα πράγματα και τους ανθρώπους.

  • Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Είναι νωρίς να κάνω σχέδια για επόμενη έκδοση, έχω υλικό στο μυαλό μου και στο συρτάρι μου και όταν αισθανθώ ότι ήρθε η ώρα ίσως  πάρουν το δρόμο τους.

πηγη:tvxs.gr