Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Απρ 2019
Γκαμπριέλα Μιστράλ 1889 – 1957
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Χιλιανή εκπαιδευτικός, διπλωμάτις και ποιήτρια, η πρώτη και μοναδική γυναίκα της Λατινικής Αμερικής που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1945).

Η Λουσίλα ντε Μαρία ντελ Περπέτουο Σοκόρο Γοδόι Αλκαγιάγα (Lucila de Maria del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga), όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1889 στην πόλη Βικούνια της Κεντρικής Χιλής. Παιδί χωρισμένων γονέων, πέρασε φτωχά παιδικά χρόνια και από νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να εργαστεί ως εκπαιδευτική βοηθός και στη συνέχεια ως δασκάλα.

Ισπανικής, βασκικής και ινδιάνικης καταγωγής, η Μιστράλ συνδύαζε σε
όλη της τη ζωή τη συγγραφή με τη σταδιοδρομία της ως εκπαιδευτικού και διπλωμάτιδας. Υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως πρόξενος στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα, τη Νάπολη, τη Νίκαια, το Λος Άντζελες και την Πόλη του Μεξικού.

Η φήμη της ως ποιήτριας εδραιώθηκε το 1914, όταν κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο «Χουέγος Φλοράλες» στη χώρα της για τα «Σονέτα του θανάτου» («Sonetos de la muerte»), που είχε εκδώσει με το ψευδώνυμό Γκαμπριέλα Μιστράλ, το οποίο δανείστηκε από τους δύο αγαπημένους της ποιητές, τον Ιταλό Γκαμπριέλε ντ’ Ανούντσιο και τον Γάλλο Φρεντερίκ Μιστράλ. Τα τρία ποιήματα, που συναποτελούν το έργο, είναι εμπνευσμένα από την αυτοκτονία του εραστή της, του σιδηροδρομικού Ρουμέλιο Ουρέτα.

Το 1945 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη «λυρική της ποίηση, που εμπνέεται από δυνατά συναισθήματα και έχει κάνει το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών προσδοκιών όλου του Λατινοαμερικάνικου κόσμου», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής.

Η Γκαμπριέλα Μιστράλ πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 10 Ιανουαρίου 1957, σε ηλικία 68 ετών. Έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος.

Το συναίσθημα που κυριαρχεί στην ποίηση της Μιστράλ είναι η ανικανοποίητη επιθυμία για τη μητρότητα, η ζωηρή έκφραση του γυναικείου ενστίκτου και η συνηθισμένη στην ισπανική ποίηση βασανιστική οπτασία του θανάτου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων ισπανόφωνων ποιητών του 20ου αιώνα και συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πνευματικής ενότητας του ισπανόφωνου κόσμου, της Hispanidad, όπως αποκλήθηκε.

 
 
 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

 
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου