Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 09 Σεπ 2021
Ρώμος Φιλύρας: «Ρεμπό της Ελλάδας» τον αποκαλούσε ο Βάρναλης
Κλίκ για μεγέθυνση





 

Ο Ρώμος Φιλύρας (1898 – 9 Σεπτεμβρίου 1942) ήταν ποιητής.

 

 

 

Χειρόγραφο του Ρώμου Φιλύρα. Διακρίνεται η σφραγίδα του Δρομοκαϊτειου Θεραπευτηρίου.

 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης ή Γιάγκος Β. Οικονομόπουλος. Γεννήθηκε στο Δερβένι Κορινθίας και πέθανε στην Αθήνα. Μορφώθηκε κατ’ οίκον από τον πατέρα του, που ήταν εκπαιδευτικός. Στα 14 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Παράλληλα άρχισε να γράφει ποιήματα («Το Δερβένι μας») αλλά και μερικά πεζογραφήματα. Πέρασε πολλές περιπέτειες και μεταπτώσεις σ’ όλο τον υγιή του βίο. Το 1920, συνεπεία αφροδίσιου νοσήματος, άρχισε να εμφανίζει προβλήματα στην ψυχική του υγεία. Το 1927 κλείστηκε στο Ψυχιατρείο, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.
 
Δε σταμάτησε να γράφει, άλλοτε καλά και στρωτά κι άλλοτε παντελώς αλλοπρόσαλλα ποιήματα, τα οποία έγραφε σε χαρτί του ψυχιατρείου και τα χάριζε αφειδώς στους επισκέπτες. Πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 1942 στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο.

Ο ποιητής Ρώμος Φιλύρας, τον οποίο ο Κώστας Βάρναλης αποκαλούσε «Ρεμπό της Ελλάδας» ανήκει στις γοητευτικές περιπτώσεις των νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου.

Λιγότερο γνωστός πλέον από τους συγχρόνους του, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον ΝαπολέονταΛαπαθιώτη, τον Κώστα Ουράνη και τον Τέλλο Άγρα, παραμένει μια από τις πιο αξιόλογες λυρικές φυσιογνωμίες της εποχής του. Εξέδωσε όσο ζούσε έξι ποιητικές συλλογές, Τα ρόδα στον αφρό (1911), Γυρισμοί (1919), Οι ερχόμενες (1920), Κλεψύδρα (1921), Ο πιερρότος(1922), Η θυσία (1923) και συνεργάστηκε με πλήθος λογοτεχνικών εντύπων της εποχής του. Πολύ περισσότερα ήταν τα ποιήματα που έγραψε στη διάρκεια του εγκλεισμού του Δρομοκαΐτειο, από το 1927 ως τον θάνατό του, τα οποία χάριζε στους φίλους που τον επισκέπτονταν.

Εργογραφία

Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου