Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Αύγ 2019
Γιάννης Κουτσοχέρας 1904 – 1994
Κλίκ για μεγέθυνση

Μήνυμα

 

Πάντα να πολεμάς και ν' αντιστέκεσαι, 
κι ας μένεις μόνος.
Μονάχος, έρημος, γαλήνιος,
να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου

Και στους πολλούς, στους λίγους, ν' αντιστέκεσαι
κρατώντας την ψυχή σου φλεγόμενη βάτο
για φως, πάντα για φως, για το καλό του Ανθρώπου,

Στους δυνατούς ενάντια, στους σκληρόκαρδους,
και στους δειλούς, στους χωματένιους.
Ενάντια και του αφέντη του ανελεύτερου,
και του τρεμόκαρδου του δούλου ενάντια.
Και να πονάς, και να γελάς, και να ονειρεύεσαι,
πάντα για το αγαθό και το καλό του Ανθρώπου.

Να πολεμάς με το γνωστά και το άγνωστο,
με την κακή και την καλή τη μοίρα.
Και με τους άπονους θεούς
και τους απάνθρωπους ανθρώπους
πάντα να πολεμάς και ν' αντιστέκεσαι.
Κι όλο για το καλό - το φως του Ανθρώπου.

Ο ποιητής και πολιτικός Γιάννης Κουτσοχέρας άφησε πίσω του πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του κάλυψε σχεδόν το σύνολο του 20ου αιώνα. Ασχολήθηκε με την πολιτική μέσα από τις τάξεις της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε βουλευτής και ευρωβουλευτής, καθώς και πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Ως λογοτέχνης συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές. Η ποίηση του, πολυφωνική και πολυδιάστατη, διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό, την ευαισθησία αλλά ταυτόχρονα και για τη δυναμικότητα και αγωνιστικότητά της.

 

Ο Γιάννης Κουτσοχέρας γεννήθηκε στη Ζήρια Αιγιαλείας στις 25 Δεκεμβρίου 1904. Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στα νομικά, τα οικονομικά, την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και το θέατρο.

Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης διακρίθηκε από νωρίς και στον πολιτικό στίβο. Έλαβε ενεργό μέρος στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα της Κύπρου, στον αντιδικτατορικό αγώνα και σε ειρηνιστικά κινήματα. Στις 3 Δεκεμβρίου 1969, συνυπέγραψε κείμενο 50 προσωπικοτήτων, που ζητούσαν από το δικτατορικό καθεστώς την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και προκάλεσε αίσθηση.

Ο Γιάννης Κουτσοχέρας εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών στις εκλογές του 1964 με την Ένωση Κέντρου και μετά την πτώση της δικτατορίας προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής στην Α” Αθηνών στις εκλογές του 1974, 1977 και 1981. Αμέσως μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (νυν Ε.Ε) την 1η Ιανουαρίου 1981, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως τις 18 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνο, οπότε διενεργήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές. Ως βουλευτής διακρίθηκε με τις μαχητικές αγορεύσεις του σε θέματα παιδείας. Ήταν υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής γλώσσας στην παιδεία και την διοίκηση, του μονοτονικού συστήματος γραφής και της κατάργησης των πανελληνίων εξετάσεων. Από το 1985 έως το 1989 ήταν πρεσβευτής της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, το πολιτιστικό βραχίονα του ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευτεί πάνω από 30 ποιητικές συλλογές και ισάριθμα πεζά και μελέτες του. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Τιμήθηκε με βραβεία Παγκόσμιας Ποίησης (1970) και Ευρώπης. Για το σύνολο της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς του προτάθηκε επανειλημμένα για τα Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας.

Ο Γιάννης Κουτσοχέρας πέθανε στις 28 Αυγούστου 1994, σε ηλικία 89 ετών.

 
 
 
 
 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου