Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 14 Σεπ 2020
ΑγροNέα: Απορρίμματα, μέλι, google, λεμόνια, 54,4ο, βαμβάκι, μαντρί, citriodiol, πρόβατα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Ότι ξοδεύεται δεν πάει χαμένο, αντίθετα, ότι φυλάγεται πάει χαμένο. Erich Fromm.

 

Απορρίμματα

Στην Αγγλία στον κοροναϊό απορρίπτονται το 14% των τροφίμων από τους καταναλωτές, ενώ προ κοροναϊού πετούσαν το 24% (ομάδα WRAP). Στη Γερμανία, μετά την εκστρατεία «Είναι πολύ καλό για να το πετάξεις στα σκουπίδια», το 91% των καταναλωτών ελέγχουν (μυρίζουν, δοκιμάζουν) τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης και δεν τα απορρίπτουν αυτόματα, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 76% προ κοροναϊού. Αποψιλώνονται δάση, καίγονται καύσιμα, παράγονται συσκευασίες και τα τρόφιμα που σαπίζουν αποδεσμεύουν αέρια του θερμοκηπίου που συντείνουν κατά 8% στην κλιματική αλλαγή. Το 53% της σπατάλης τροφίμων γίνεται στα νοικοκυριά και το 11% στην μεταποίηση και στην λιανική. Επίσης το 30% που κρίνονται ως μη εμπορικά στο χωράφι δεν συλλέγονται ή απορρίπτονται. Ο FAO εκτιμά ότι κάθε χρόνο σπαταλιέται παγκοσμίως περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων. Reuters, meatnews.gr, 19/8/2020.

λεμόνια

 

«Λύσεις για την ελληνική παραγωγή λεμονιού υπάρχουν: με αναδιάρθρωση καλλιεργειών και ένταξη νέων ποικιλιών λεμονιού, η Ελλάδα θα μπορέσει να διαθέτει 8 μήνες το χρόνο ελληνικό λεμόνι, έναντι 5 που είναι σήμερα. Το ΥπΑΑΤ πρέπει να στηρίξει κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στον πρωτογενή τομέα να τους δώσει κίνητρα και λύσεις σε θέματα-μεταξύ άλλων-εργατικών χεριών και γηρασμένου πληθυσμού. Τα πανεπιστήμια & ερευνητικά κέντρα πρέπει να έρθουν ακόμη πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς και να τους δώσουν ουσιαστικές λύσεις». κ Θ. Σωτηρόπουλος. Έ. Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, epiloges.tv, texnologosgeoponos.gr, 24/8/2020

μέλι

Κυκλοφόρησαν φήμες ότι η τιμή παραγωγού στο μέλι θα είναι φέτος 3€/κιλό. Το κόστος στην χώρα μας είναι στα 3,5€/kg. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα μέλια από Ουκρανία (1,40€/kg) ούτε τα μέλια από Ρουμανία (1,50€/Kg). Εμείς ζητάμε από το κράτος να μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το ελληνικό σήμα, όπως γίνεται στην Γερμανία. Ν. Καρακοστίδης «Το Κεντρί». Σ. Παϊσιάδης, agrotypos.gr, 21/8/2020.

google

Η Google ανακοίνωσε την προσφορά επιλεγμένων εκπαιδευτικών μαθημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, για αντικείμενα με υψηλή ζήτηση στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο, από την ίδια την Google. Τα μαθήματα αυτά μέσα σε 6 μήνες θα οδηγούν στα Google Career Certificates (με κόστος όσο τα βιβλία ενός έτους …) τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση! Η Google θα δέχεται αυτά τα “πτυχία” με την ίδια βαρύτητα με τα πτυχία πανεπιστημίων τετραετούς φοίτησης και δεν θα έχουν κανένα προαπαιτούμενο από τους σπουδαστές! Θα προσφέρονται online μέσω της πλατφόρμας της Coursera.. K. Walker Gloabal Affairs Google startupper.gr, 24/8/2020.

 

Ξενικά είδη

Από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στη βάση δεδομένων ELNAIS-Ellenic Network on Aquatic Invasive Species του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: 1000 ξενικά είδη να έχουν μπει στη Μεσόγειο, 650 ξενικά είδη ήδη έχουν βιώσιμους πληθυσμούς και 100 είδη είναι εισβολικά και απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Ελλάδος. Οι επιστήμονες έχουν σημαντικά δεδομένα για την κατανομή των ειδών αυτών, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσύστηματα, στην αλιεία αλλά και στην υγεία των θαλασσών μας γενικότερα. atlantea.news, 27/8/2020.

Βοσκοτόπια

Την Τετάρτη, 16 Σεπ 2020, στις 12.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής οργανώνει δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για τις Βοσκήσιμες γαίες, με την υποστήριξη του Skywalker, στο facebook: skywalker

Διαχρονικό


Πιείτε νερό εκεί όπου πίνει το άλογο. Τοποθετήστε το κρεβάτι σας εκεί όπου η γάτα κοιμάται άνετα. Φάτε φρούτα εκεί όπου σταματά το σκουλήκι. Επιλέξτε τα μανιτάρια που έχουν μύγες. Φυτέψτε ένα δέντρο εκεί όπου σκάβει ένας τυφλοπόντικας. Φτιάξτε ένα σπίτι εκεί όπου ένα φίδι συναντάτε. Σκάψτε ένα πηγάδι εκεί όπου τα πουλιά φωλιάζουν στη ζέστη. Πηγαίνετε στο κρεβάτι και σηκωθείτε με τις κότες, θα έχετε μια χρυσή προοπτική για την ημέρα. Κοιτάζετε συχνά τον ουρανό και οι σκέψεις σας θα είναι καθαρές και ελαφριές.

 

54,4ο

Στο Φέρνας Κρικ (Ρέμα Καμινιού) της Κοιλάδας Θανάτου στην έρημο Ν. Καλιφόρνιας, καταγράφηκε θερμοκρασία 54,4ο Κελσίου (130 βαθμών Φαρενάιτ). Είναι η υψηλότερη θερμοκρασία εκεί από τον Ιουλ 1913 (56,7ο C). Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία-NWS. ΑΠΕ-ΜΠΕ. ecozen.gr, 17/8/2020.

βαμβάκι

Σήμερα η Ελλάδα εισπράττει από την ΚΓΠ της ΕΕ κατά μέσο όρο 56€/στρέμμα (τα ιστορικά δικαιώματα του 2004 είναι πάρα πολλά. Οι Νέοι Αγρότες 2,5€/στρέμμα! …). Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου 22€/στρέμμα. Σήμερα ένας βαμβακοπαραγωγός 100 στρεμμάτων με δικαιώματα από βαμβάκι εισπράττει περίπου 120€/στρέμμα δηλαδή 12000€/χρόνο. Το κόστος παραγωγής βαμβακιού χωρίς ενοίκιο είναι περίπου 180€/στρέμμα (20€ για κατεργασία εδάφους, 20€ σπόρος & σπορά, 20€ λιπάσματα, 20€ χημικά € ψεκασμοί, 20€ για συγκομιδή και 80€ για πότισμα) ενώ εισπράττει με τις φετινές τιμές και αποδόσεις γύρω στα 160€/στρέμμα (400 κιλά με 0,40€/Kg). Επιδότηση 12.000€+ Αγορά 16.000€+ 28.000ε, Μείον έξοδα 18.000€, του μένουν 10.000€/έτος, με τις οποίες ζει. Αν αντί 120€/στρέμμα εισπράξει 22€/στρέμμα, απλά ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ η καλλιέργεια βαμβακιού, διότι ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. (Από σχόλιο του καθ Φ. Γέμτος. thessaliatv.gr, 19/8/2020. Και με βάση την ΥΑ1415/80082/12-7-2016 υπολογίζονται 18 ώρες απασχόλησης για κάθε στρέμμα βαμβακιού ετησίως, άρα για 100 στρέμματα 1800 ώρες, που σημαίνει ότι με 100 στρέμματα είναι πλήρους απασχόλησης-1750 ώρες ετησίως είναι το όριο)

μαντρί

Η δροσερή & εξωτική απάνεμη παραλία στην Εύβοια με γαλάζια νερά, ρηχή άμμο και θαλάσσιες ανεμώνες στο Νιμπορειό, ονομάζεται Μαντρί. Βρίσκεται στην νότια Εύβοια, 2 ώρες οδήγηση από Αθήνα, συν μονοπάτι 350 μέτρων, ή μόνο 40 λεπτά με σκάφος. Το πιο δροσερό και εξωτικό… Mαντρί. exploringgreece.tv. newsbeast.gr, 25/8/2020.

citriodiol

Η ουσία Citriodiol, που βρίσκεται σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα, μπορεί να σκοτώσει το στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19. Η Citriodiol ενδέχεται να προσφέρει ένα νέο στρώμα προστασίας κατά της Covid-19. Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Sky News. ΑΠΕ-ΜΠΕ. , newsbeast.gr, 26/8/2020.

πρόβατα

Πρόβατα «φιλικά προς το περιβάλλον» προσφέρει το Invermay Agricultural Centre του Μόσγκιλ της Νέας Ζηλανδίας με πρόβατα που παράγουν λιγότερα αέρια (10% λιγότερο μεθάνιο) Το καταφέρνουν με γενετική μετάλλαξη … Τα μεταλλαγμένα πρόβατα τείνουν να είναι πιο αδύνατα και να παράγουν περισσότερο μαλλί. Στην Αυστραλία από το πεπτικό σύστημα των ζώων παράγεται το 10% επί του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. naftemporiki.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/8/2020.

Τζανετάτος

Η Κυβέρνηση του Παναμά απένειμε στον Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Χαράλαμπο «Μπόμπι» Τζανέτατο τη διάκριση «Manuel Amador Guerrero» την υψηλότερη διάκριση που έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον Κεφαλονίτη ιδιοκτήτη της μεγάλης τυροκομικής μονάδας “Lavery Cheese Factory” που εδρεύει στον Κάτω Άγιο Ιωάννη Πιερίας. Η διάκριση απονεμήθηκε σε έναν άνθρωπο με μεγάλο αλτρουισμό, για την δημιουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με υψηλά πρότυπα ποιότητας, για την δημιουργία νοσοκομείων και για τα κέντρα ευεξίας για την οικογένεια και για ασθενείς με νευρολογικά, μεταξύ πολλών άλλων ανθρωπιστικών του συνεισφορών στον Παναμά.

ΑγροNέα
Δημήτρης Μιχαηλίδης

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου