Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Νοέ 2017
Σύστημα Gaiasense: Η έκτη αίσθηση του παραγωγού
Κλίκ για μεγέθυνση

Tο σύστημα ευφυούς γεωργίας GAIASENSE, που καλύπτει ολοκληρωμένα κάθε ανάγκη της παραγωγής και βοηθά τόσο τον αγρότη όσο και τον γεωπόνο να λάβει καίριες αποφάσεις λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας, παρουσιάζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», ο προεδρος της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Διεθνής Τράπεζα, η χώρα μας παγκοσμίως βρίσκεται στην 37η θέση με κριτήριο την παραγωγικότητα. Το πιο ανησυχητικό είναι η τάση απόκλισης. Για παράδειγμα, ενώ η παραγωγικότητα στη χώρα μας αυξήθηκε μεταξύ 1995-2015 σε σταθερές τιμές κατά 49%, στην υπόλοιπη ΕΕ αυξήθηκε, κατά 87%. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει πλέον την Ελλάδα από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές να διευρύνεται. Η ευφυής γεωργία μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα;

Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές και συγκλίσεις  της παραγωγικότητας, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργίας σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα και να μειώσουν το κόστος για τους γεωργούς. Η ευφυής γεωργία είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας. Μπορεί να φέρει σημαντική μείωση στο κόστος αλλά και σημαντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στην αγροτική παραγωγή. Στην προμετωπίδα αυτού του εγχειρήματος βρίσκεται το GAIASENSE.

Τι είναι, λοιπόν, το GAIASENSE;

Είναι μια τεχνολογική ελληνική καινοτομία παγκόσμιας εμβέλειας.

Είναι ένα αμιγώς Ελληνικό σύστημα υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας που καταγράφει και αναλύει συνεχώς δεδομένα και μετρήσεις από τις καλλιέργειες και προσφέρει όλα εκείνα τα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Πώς μεταφράζεται η χρήση των υπηρεσιών gaiasense σε οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος;

Το gaiasense αποδεδειγμένα προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα  στην αγροτική παραγωγή και στο εισόδημα του αγρότη ειδικότερα.

Το οικονομικό όφελος σχετίζεται καθαρά με την ορθολογική χρήση των εφοδίων της παραγωγής και πιο συγκεκριμένα με τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και αρδευτικού νερού.

Παράλληλα ο παραγωγός κερδίζει από την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την παραγωγή του, από την ποιοτική και ποσοτική βελτίωσή της και από τη δημιουργία πρόσθετης αξίας στα αγροτικά προϊόντα.

Το περιβαλλοντικό όφελος είναι επίσης σημαντικό καθώς μέσα από τη χρήση των υπηρεσιών gaiasense μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δημιουργούνται οι συνθήκες για συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες;

Το gaiasense είναι ένα σύστημα υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας τεσσάρων διαστάσεων. Έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει συνολικά τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής με τεσσάρων ειδών δεδομένα για την κάθε καλλιέργεια, που οδηγούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ποιοτική της αναβάθμιση. Οι τέσσερις αυτές διαστάσεις είναι για τον γεωπόνο και τον αγρότη ένα πανίσχυρο εργαλείο που θα τους βοηθήσει να πάρουν εκείνες τις καθημερινές αποφάσεις λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας που θα αφήσουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού και λιγότερα κατάλοιπα στο περιβάλλον.

Τι είναι εκείνο που το κάνει διαφορετικό και μοναδικό για τα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα;

Είναι ολοκληρωμένο.

Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής λαμβάνοντας και επεξεργάζοντας δεδομένα από 4 διαστάσεις

Είναι οικονομικό.

Μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί ακόμη και από τους μικροκαλλιεργητές. Με μηδενική επένδυση σε εξοπλισμό και μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή προσφέρει πρόσβαση σε όλες σύγχρονες τεχνολογίες, εξοπλισμό και λογισμικό που αξιοποιεί.

Είναι ακριβές.

Γιατί ξεκινάει από τη συλλογή των δεδομένων, αξιοποιεί όλη τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση των συνεργατών, εμπλέκει το γεωργικό σύμβουλο στη λήψη των αποφάσεων, εκπαιδεύει τον παραγωγό στην εφαρμογή στο χωράφι και μετράει το αποτέλεσμα. Έτσι γίνεται συνεχώς καλύτερο και ακριβέστερο.

Είναι προσαρμόσιμο.

Σε κάθε διαφορετική περιοχή, για κάθε τύπο εδάφους, για κάθε μικροκλίμα, για κάθε ποικιλία, το gaiasense προσαρμόζεται κατάλληλα. Δεν είναι μια λύση κονσέρβα που έρχεται από μακριά για να δώσει ξένες λύσεις σε τοπικά προβλήματα.

Είναι ένα αμιγώς Ελληνικό σύστημα το οποίο προσαρμόζεται για κάθε Ελληνικό χωράφι και καλλιέργεια.

Πού απευθύνεται το σύστημα gaiasense και οι 4 διαστάσεις του;

Το σύστημα υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας gaiasense απευθύνεται εξειδικευμένα σε τρεις ομάδες : στον αγρότη – παραγωγό, στο γεωργικό σύμβουλο και στον επιστήμονα ερευνητή.

Κάθε ομάδα έχει να κερδίσει σημαντικά οφέλη από τη χρήση της υπηρεσίας και μέσα από αυτή μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα του.

Τι κερδίζει ένας  αγρότης που θα αξιοποιήσει το σύστημα gaiasense στην καλλιέργειά του;

Ο αγρότης καθημερινά αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Αγχώνεται για τις ασθένειες των καλλιεργειών του και τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κάθε μέρα πρέπει να αποφασίζει για θέματα που επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή του.

Μέχρι σήμερα αποφάσιζε με βάση την εμπειρία του ( αν την είχε) και την επιστημονική γνώση του γεωπόνου της περιοχής του.

Πολλές φορές για να καταλάβει τι συμβαίνει στο χωράφι του πρέπει να ρωτήσει εξειδικευμένους επιστήμονες που συχνά δεν είναι διαθέσιμοι.

Ο αγρότης αγωνιά και θέλει να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για την καλλιέργειά του χωρίς να χάνει σε απόδοση και ποιότητα της παραγωγής του.

Αυτό ακριβώς προσφέρει το gaiasense στον αγρότη. Προσφέρει επιστημονική γνώση και έγκυρες πληροφορίες για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τα προβλήματα της παραγωγής του με τον καλύτερο και τον πιο αξιόπιστο τρόπο.

Η δουλειά του γίνεται πιο εύκολη και αποδοτική, οδηγείται σε πραγματική αύξηση του κέρδους του και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του.

πηγη:ypaithros.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου